Foto: Josefin Laul.

Moonica Mac: “Vemodet är inte allt jag är”

21:36 16 May 2022

Medverkan i Så mycket bättre gjorde henne namnkunnig i stugorna i Sverige. Nu släpper Moonica Mac sitt andra album Part Two, som visar en helt annan sida av henne.

I slutet av 2019 släppte Lisa Brolander sitt debutalbum Stark & Sårbar under namnet Moonica Mac. Två år senare under hösten 2021 medverkade hon i Så mycket bättre. Nu är hon aktuell med det nya albumet Part Two som släpps 20 maj.

Du har säkert fått den frågan för många gånger nu, men hur har det varit efter Så mycket bättre?
– Det finns två spår. För mig personligen har det inneburit att smälta hela den här upplevelsen som innehåller väldigt mycket fantastiskt och omvälvande. Sen artistmässigt så har det haft en effekt av att folk känner igen mig och ett annat tryck i DM:s typ. 

Med tanke på vad du skriver om, kan jag tänka mig att många känner sig träffade.
– Ja verkligen, jag får ofta meddelanden som är väldigt stora. Jag blir både rörd och berörd. De innehåller ofta en typ av blottande av saker som gjort ont, sorg och smärta, men också lika mycket tacksamhet för att min musik landat som en tröst eller hjälp i svåra stunder.

Att någon tar emot det man har skapat är det största och att få den typen av bekräftelse är stort, både som artist men framförallt som människa. Även om vemodet är ständigt närvarande hos Moonica Mac slår det nya albumet an en ny ton. Jag frågar henne vad hon skulle säga skiljer de två albumen från varandra.
Stark & Sårbar är poetisk och enklare musikalisk. Det vaggas av det här vemodet, som jag ju inte har ett dugg svårt för, men det är inte allt jag är. Jag tycker verkligen att det här andra albumet bär på andra delar av mig som är lika mycket jag. Det har också en musikalisk lekfullhet och det finns väldigt mycket svängrum. Jag tycker nog generellt om att att inte ta saker på allt för stort allvar. Det är ett album som lever ut lite mer.

Vad är det för andra delar?
– Jag återkommer till något livfullt och gladare. Jag vill säga allt det andra som är att vara människa, samtidigt som det har en lättsamhet och mer balans. Naturen finns också med mycket, jag älskar ju naturen. Jag försöker komma på hur jag ska beskriva det. Kan det vara lekfullt i skogsdjupet kanske?

Det första albumet känns som vinter, medan det här känns mer sommar.
– Eller hur, jag känner också det. Jag håller verkligen med. Det är varmare, det känns fint att släppa det i maj och få surfa ut i sommaren på turné. Det känns som ett album som vi kommer tycka är roligt att spela live.

Albumet är skrivet och producerat tillsammans med bröderna Linus och Hannes Hasselberg från studiokollektivet Röda Paradise. Vilket också skiljer sig från Moonica Macs debutalbum, där hon skrev låtarna hemma med sin gitarr. Linus tog kontakt med henne efter att han hört debutalbumet. 
– Det var som för kungen och Silvia, det sa klick. Vi tre har hängt ihop sen dess, de är också med mig och spelar live. De är en stor del av albumet. Vi har haft väldigt kul när vi skapat det. Det är kul att bredda skapandeprocessen.

Vad kretsar tematiken kring?
– Det finns en stor dos hopp varvat med naturen, det är ju där jag samlar och tankar mycket. När jag tänker på albumet ser jag väldigt mycket färger. Det förra albumet var ganska svartvitt, det här är konfetti på något sätt. Vi har fått in lite av allt.

Skulle det vara rätt att säga att det är att komma ut på andra sidan av något?
– Jo, men verkligen att det synliggör ett skifte i mitt liv. Människan uttrycker det vi har omkring oss på olika vis, det behöver man nog inte skapa musik för att visa. Så absolut att det här albumet visar vilket läge jag varit i den senaste tiden.

Hur ser resten av ditt år ut?
– Jag har precis avslutat en vårturne, nu ska jag ladda inför albumet. Jag är ju fortfarande independent, så det är alltid något att göra. Men jag märker att jag ler när jag tänker på att albumet ska släppas. Sen vi ska ut och spela det live i sommar. Jag har egentligen inte tänkt så mycket längre än så, jag tycker så mycket om det som komma skall så jag vill inte vara någon annanstans ens i tanken.

Hur kommer det sig att du fortfarande är independent? Jag kan ju tänka mig att du fått en hel del andra erbjudanden.
– Från början har jag tänkt att så länge det går bra och funkar så kör jag på. Det är väl lite typiskt Macen att köra sitt eget race. Men jag vill heller inte måla in mig i ett hörn, jag går mycket på känsla. Men det känns bra att äga sig själv och det man gör.

Part Two släpps den 20 maj.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 05, 2022.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!