Moonica Mac tar nästa steg

13:02 18 Nov 2019

För Moonica Mac är debutalbumet motsägelsefullt nog ett slags avslut. Stark och sårbar representerar en era i hennes liv, kärleksfullt paketerad och bevarad för framtiden. 

När Lisa Brolander släppte sina första låtar under artistnamnet Moonica Mac var det helt förutsättningslöst och utan större ambitioner. Det handlade snarare om att ge utlopp för tankar och känslor som funnits i henne under en ganska tumultartad period, och musiken råkade bara vara det medium hon greppade efter.
– Jag har alltid haft ett stort behov av att uttrycka mig. När jag var liten var det främst genom att måla, berättar hon.

Det är en kall höstmorgon, och ganska exakt en månad tills debutalbumet släpps.
– Så jag gjorde verkligen mina första låtar bara för min egen skull. De var sprungna ur ett prövoår, och jag ville bevara det som hade kommit ur det året på något sätt.

Men kanske var det just detta som lyssnarna föll för. Sättet att så personligt beskriva sin upplevelse blev paradoxalt nog det som gjorde att musiken nådde brett, och över en miljon streams senare kommer nu debutplattan. Hennes musik sätter sången och texterna i fokus.
– Att få säga saker man… det finns ju mycket man går och känner som man inte alltid kan säga. Det här har blivit ett redskap för mig för att få uttrycka vad jag tänker.

Rösten låter sprungen ur en annan tid, texterna vandrar balansgång mellan det blytunga och det vardagliga, och responsen har varit överväldigande.
– Alltså, det är så stora ord. Från unga tjejer som säger att musiken hjälpt dem ta sig igenom någonting till män som skriver och berättar att de gråtit för första gången på år. Det är så väldigt fint. Det är så stora tack i de meddelanden jag får och det skapar såklart ett mervärde. Även om jag fortfarande verkligen skriver för min egen skull blir det ju plötsligt någonting mycket större av det. Det känns helt magiskt.

De två första spåren följdes av Till slutet av augusti. Den smärtsamt vackra låten är hennes hittills största framgång och handlar om att finna sig i att bli bortvald. “Men inte ska du bry dig att mitt hjärta gör ont, nej lämna det åt mig du jag har det hellre ont än tomt” sjunger Moonica Mac, lika delar stoisk och vemodig. Artistnamnet är en kombination av Monica Zetterlund och Fleetwood Mac, och kom till när Lisa skulle försöka förklara sitt sound.
– Jag började skriva några låtar på svenska, och när jag kom fram till namnet var det som att jag lyckades sätta ord på vad det var jag försökte göra. Det var som att det föll på plats. Moonica är lite som ett alterego, eller som en variant av mig som åsidosätter vissa delar och lämnar större utrymme för andra. Jag skulle inte säga att det är en separat person, jag skulle säga att det är en del av mig som är mer tillåtande. En strategi som gör skapandet lättare.

Albumet Stark och sårbar innehåller både hennes tidigare släppta musik, samt nya spår. Titelspåret har hon hållit på ett bra tag, väl medveten om att hon velat knyta ihop säcken med just det.
– Jag skriver alltid för att försöka få ner en viss känsla eller tanke på papper, men med just Stark och sårbar kändes det så otroligt skönt att lyckas sätta fingret på någonting. På hur jag är. Så det kändes ganska naturligt att albumet skulle få heta just det.

När hon nu lämnar det allra första trappsteget bakom sig är det med vetskap om att det kommer bli svårare att verka i den kravlösa, privata sfären som de allra första låtarna kom till i.
– Jag har kunnat skönja att det plötsligt finns en viss förväntan på det som ska komma, erkänner hon.

Det är inte längre bara Lisa och hennes gitarr, utan tusentals fans, unga flickor och gråtande män som anslutit sig till resan.
– Men jag försöker att bibehålla inifrån-tänket. Jag kan inte ansvara för alla miljoner sätt musiken kan tas emot på, utan jag vill bara rama in och packa ihop de låtar som jag har släppt. De som har tagit mig dit jag kanske inte hade tänkt att de skulle ta mig, men som har öppnat upp för någonting som jag är jättenyfiken på. Jag känner mig förväntansfull. Det här blir en milstolpe för mig, och för de som droppat in under resans gång, för att markera den första sträckan på den här resan. 

Moonica Macs debutalbum Stark och sårbar släpps den 29 november. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2019.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!