Monki först i världen med innovativ metod

12:57 19 Nov 2020

Svenska H&M Group lanserade i veckan en helt ny metod som gör det möjligt att återvinna plagg av olika material. Monki som är först ut med The Green Machine Project har släppt plagg som osar streestyle, nostalgi och ett gott samvete.

Vi har pratat om The Green Machine Project med Erik Bang från H&M Foundation och Jenny Fagerlin som är Head of Sustainability. 
– Majoriteten av kläderna vi bär och tillverkar idag är tillverkade av bomulls- och polyesterblandade tyger, och det har tidigare inte funnit någon kommersiell metod som helt kunnat återvinna dessa plagg till nya. Med denna nyhet vill vi skapa medvetenhet om tekniken och processen, det vill säga hur denna teknik kan separera bomull och polyester från ett plagg som består av dessa två komponenter. Vi vill att innovationsprocessen ska vara transparent för världen så andra kan ta efter. 

Tror ni att detta kommer förändra modeindustrin?
– Textilindustrin är en av de största och mest planetintensiva industrier i världen. För att nå en helt cirkulär modeindustri måste textilier och plagg återvinnas och läggas tillbaka i en sluten slinga, vilket innebär att vi kan använda plaggen om och om igen. Att hitta en metod för att återvinna och separera bomulls- och polyesterblandning är ett stort steg mot en cirkulär modeindustri och en riktig milstolpe för omvandlingen av denna bransch, även om det fortfarande är lång väg att gå. 

4greenmachine_monki1_0.jpg

Är målet att skapa alla kollektioner och plagg med denna metod i framtiden?
– Vi planerar ett ytterligare släpp under det kommande året med målet att öka produktionen till hösten 2021. Detta är bara ett av många steg för att nå våra mål i att bli helt cirkulära och endast använda återvunnet eller annat hållbart material.

Berätta om plaggen ni släppt i samband med nyheten. 
– Plaggen är en blandning av streetstyle, bekvämt men coolt och en touch av nostalgi från nittiotalet. Denna träningsdräkt är modern version av klassikern vi alla minns från nittiotalet.  

 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!