Molly Sandén: "Jag vill få vara komplex"

15:44 19 Apr 2018

Molly Sandéns publik har bytt sockervadd och ballonger mot öl.

Molly Sandén ätillbaka, den här gången på svenska, och hon hoppas att publiken kan se sig själva i hennes musik. Molly Sandén befinner sig i lugnet före stormen. Snart släpps hennes nya platta, Större, och Molly har passat på att ta ett riktigt djupt andetag.
– Ja, jag har vart på semester! Det var fantastiskt, även om jag har varit ledig nästan för länge, jag är en sjukt rastlös människa. Men jag har spelat lite också, för jag kan inte hålla mig borta helt. Då blir jag galen.

Framför sig har hon något hon tror kan bli en helt annan upplevelse än hennes tidigare släpp.
– Det är absolut annorlunda, inte minst för att jag sjunger på svenska. Det blir ju en viss distans på engelska, men på svenska kommer man inte undan! Jag har dessutom varit mer involverad än i tidigare plattor. Dels har jag ju skrivit texter såklart, men jag har också varit väldigt delaktig i arrangemang och produktion. Jag hade en så tydlig bild av vad jag ville göra att jag ville vara inblandad i allt, även om jag såklart har väldigt många att tacka för resultatet.

Även ämnena som den nya skivan berör gör detta till en helt ny erfarenhet för Molly. En som är både befriande och läskig.
– Jag skriver inte bara om bekväma ämnen på plattan – jag tar ju upp mycket smuts. Sånt man inte kallpratar om. Jag har velat sjunga om vardagsångesten och de problem jag själv fajtats med. Sen har jag verkligen försökt skriva så som jag själv uttrycker mig. Ofta har det börjat som anteckningar i mobilen när jag skrivit av mig, och sedan har det hamnat nästan ordagrant i en låt. Det blir väldigt okonstlat och väldigt befriande, samtidigt som det är läskigt och utelämnande.

Molly har varit mån om att använda den nya musiken till att bredda bilden av sig själv.
– Jag ska inte känna att jag måste vara perfekt. Jag är människa, har mina laster och jobbiga perioder, och jag ska få ha dem sidorna. Jag vill få vara komplex, och jag vill dela det med min publik, både topparna och dalarna. Det är en speciell situation jag lever i, jag lever ju som vem som helst, men det är många som har en åsikt om saker jag gör.

Att skriva plattan har därför blivit näst intill terapeutiskt.
– Det var jobbigt i början men nu när jag har lite distans till det är jag så tacksam för att jag kunnat sätta ord på saker med musiken, och genom den bearbeta allt. Men jag ser det också som en påminnelse – jag kan, och kommer säkert, hamna där igen. Så det agerar som en påminnelse för mig att njuta av nuet också.

Att Mollys nya musik kanske tilltalar en ny publik vet hon, men hon är hoppas att de fans hon redan har kommer följa med henne.
– Jag skriver om ämnen som berör många i min egen ålder, och hoppas då såklart att de tar till sig den. Sist jag var ute och turnerade var det mycket mer socker-vadd och ballonger i publiken. Nu är det öl. Men jag ser den här skivan som en förlängning på det jag släppt tidigare, och försöker jag i förhand bestämma vem jag gör musik för sätter jag bara krokben för mig själv

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2018.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!