Foto: Felix Swensson.

Molly Sandén: “Den här turnén är ett ‘fuck you’ till att försöka passa in”

10:47 9 Dec 2021

Molly Sandén förbereder sig just nu inför sin största turné någonsin, efter det längsta uppehållet från livespelningar i hennes karriär. Hon har också börjat skriva musik på engelska igen. 

I början av 2020 fick Molly Sandéns planerade turné ett abrupt slut på grund av pandemin. Istället fick hon tid att reflektera och skriva ett nytt album, Dom ska veta. I början av nästa år får det äntligen möta publiken på hennes första arenaturné, som Sandén väntat på i hela sin 15 år långa karriär.
– Nu får jag bestämma allt ifrån ögonblicket när folk kommer in i foajén tills att de lämnar konserten. Det är så himla häftigt att få styra det här universumet och bygga upp det med mitt team. Utmaningen blir istället hur jag ska komma publiken nära, så att det inte blir den där distansen som vissa arenakonserter har där man känner att man lika gärna kunde ha sett det på tv. 

Hur mycket är kvar från den turnén som blev avbruten? 
– Jag har plockat några russin ur kakan. Men jag har fortfarande en önskan om att någon gång få göra den, så jag ville inte ta för mycket. På den turnén gjorde vi om alla låtar till avskalade arrangemang, nu kommer vi istället köra på med ännu maffigare och längre versioner. Det blir i mycket större skala den här gången, en större scen och fler musiker. 

Det måste kännas rätt konstigt att gå från en pandemi till det största du gjort i din karriär?
– Jag har egentligen inte spelat “ordentligt” på två år. Det är det längsta uppehållet jag haft i hela mitt liv. Jag har haft turnéer som har avlöst varandra sen jag var 14 år. Det är lite läskigt att direkt köra arenor nu, men det är också den här typen av utmaningar som jag lever för. Jag studsar upp ur sängen på morgonen för att jag är så peppad. 

När du ger dig ut på turnén kommer albumet vara nästan ett år gammalt, hur känns det? 
– Jag tycker att det känns okej, jag har ändå släppt en ny låt och planen är att hinna släppa en till. Jag tycker att det kan vara en fördel att publiken har lärt känna låtarna, och jag kommer också ta med massa gammalt. Det handlar mer om fira med fansen som varit med hela vägen. 

Så det blir mer en sammanfattning av din karriär? 
– Ja. Det är det som är lyxigt, att få förutsättningarna och tiden att berätta hela resan. Den här turnén är inte bara det senaste albumet, jag vill få med hela mig och det jag gått igenom de senaste åren. Jag är så trött på att man bara får vara en sak, att man måste hitta sin grej och hålla fast vid det. Jag har lagt för mycket tid i mitt liv på att försöka passa in. Den här turnén är ett “fuck you” till det. Jag är spretig och det är okej. 

Samtidigt som planeringen för konserterna är i full gång, har Sandén precis kommit hem från Los Angeles. Där har hon jobbat på ny musik, främst på engelska. Det var efter att hon blivit tillfrågad att sjunga ledmotivet Húsavík till Netflix komedifilm om Eurovision som hon återigen ville pröva att skriva på engelska. Något hon inte gjort på fem år.
– Jag kände att jag ville testa det igen med lite andra förutsättningar och lite mer skinn på näsan mot när jag var där sist. Då sprang jag på alla bollar till vilket pris som helst och blev helt dränerad av det. Nu har jag fått andra möjligheter att hamna i bättre sammanhang. Det har varit jättekul, men det är inget som kommer att komma ut nu. 

Men att hon återvänt till engelskan innebär inte att hon vill blanda språken, utan hon ser dem som två skilda saker. När hon medverkade på låten Húsavík gjorde hon det under sina mellannamn My Marianne, just för att hon ville separera de två.
– Min musik på svenska är där jag har mitt hjärta. Den är ärlig, naken och utlämnande. Medan musiken på engelska känns mer som att jag går in i en roll. Det blir inte exakt så som jag hade sagt det, hade jag sagt det från hjärtat hade det varit på svenska. Det blir mer en sångprestation, att sjunga fint och sätta toner. Men det är kul att vara kreativt fri att kunna göra båda. 

Vad är dina framtidsplaner för 2022?
– Jag ska åka till USA igen i vår och skriva. Men fokus ligger på turnén. Det ska bli otroligt kul, det är verkligen efterlängtat. Nu håller vi tummarna att pandemin håller sig chill.

DOM SKA VETA ARENA TOUR

4 februari Göteborg, Scandinavium
5 februari Halmstad, Halmstad Arena
10 februari Köpenhamn, Vega - NY
11 februari Karlstad, Löfbergs Arena
12 februari Örebro, Conventum Arena
18 februari Sandviken, Göransson Arena
19 februari Örnsköldsvik, Hägglunds Arena
25 februari Kristianstad, Kristianstad Arena
3 mars Nyköping, Rosvalla Arena
4 mars Linköping, Saab Arena
5 mars Jönköping, Husqvarna Garden
11 mars Stockholm, Avicii Arena
16 mars Oslo, Rockefeller - NY
18 mars Helsingborg, Helsingborg Arena
19 mars Malmö, Malmö Arena

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 12, 2021.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!