Mohave Media – musikvideor och människovärde från Möllan

Redaktion 15:50 9 Oct 2015

Mohave Media är produktionsbolaget som värderar mänsklig värme och pushandet av normer högre än fulla plånböcker och tunga titlar. Victoria Palm har träffat killarna som genom sina musikvideor vill skapa en mer jämställd musikscen.

Ett stenkast från Möllevångstorget, på Mitt Möllan, sitter Marcus Lindberg, Peter Malmgren och Christofer Nilsson. Tillsammans bildar de produktionsbolaget Mohave Media. Mohave föddes av en slump sommaren 2014 innan en stundande USA-resa och har, enligt dem själva, vuxit fram organiskt ur deras gemensamma värdegrunder och drivkrafter. Stämningsskapande och provocerande produktioner är ledorden. Drivet ligger i att skapa för en positiv social påverkan – oavsett om det är musikvideor eller en kampanjfilm till hjälporganisationer.

I våras släppte Mohave reggaebandet Partiets musikvideo till låten Pinsamt. Titeln anspelar på EUs flyktingpolitik som de, precis som Partiet, tycker är både inhuman och pinsam. För Mohave är det en självklarhet att engagera sig genom att arbeta med artister och organisationer som kämpar för alla människors lika värde.

– Det finns så mycket i Sverige och världen som är skevt och därför strävar vi efter att samarbeta med personer och organisationer som står för bra saker och som vill förändra till det bättre, säger Peter.

I videon medverkar 16-årige Wael Abdulsalam som kom till Sverige för två månader sedan. Tre månader dessförinnan spenderade han ensam på flykt från Syrien. Med många osäkra mil bakom sig och en havsfärd i gummibåt över Medelhavet slutade Waels resa i ett kollektiv i Jönköping, hemma hos Fredrik Boltes, sångare i Partiet. Under ett telefonsamtal strax efter musikvideosläppet gav Fredrik sin syn på videon.

– Denna fråga rör hela EU och västvärlden. Jag tänker att man med humor och musikvideor som denna kan röra vid ämnet så att det blir konstruktivt.

Med musikvideoproduktionen som verktyg vill de bredda representationen på Sveriges musikscen och möjliggöra för fler artister, som även de strävar efter att göra världen till en bättre plats, att nå ut med sina budskap.

– Vi utgår ifrån artistens betalningsmöjligheter. Har de fått förskott av skivbolag? Har de heltidsjobb eller kämpar de redan ekonomiskt? Målet är ju att hjälpa artister att få skitsnygga videos, inte att tjäna pengar så att vi ska kunna köpa prylar på fritiden, säger Christofer.

På mindre än ett år har de hunnit samarbeta med namn som Feivel, Tingsek, Linnea Henriksson, Aurelia Dey, Partiet och Kolonien. Trots detta kallar de sig inte för professionella.

– Vi är proffsiga på det sättet att vi alltid levererar ett proffsigt resultat i tid men vi ser oss inte som professionella företagare. Vi är videoskapare som personer och jobbar med värme som ska resultera i
en rolig process med ett äkta resultat. Vi värdesätter inte creddighet eller ekonomisk potential utan mänsklig värme, bra musik och pushandet av normer, förklarar Christofer.

Här kan du se mer av Mohave Medias verk. Läs även: "Vit rap & könsroller"

/Victoria Palm, frilansskribent

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!