Moa Romanova: ”Man får vrida ur sig själv som en disktrasa”

10:38 22 Jul 2021

I augusti släpps Moa Romanovas andra serieroman På glid. Alexandra Lundbladh har pratat med henne om inspirationen från gamla dumma porslinsclowner, nomineringen till Eisner Award och den svåra andra boken. 

Kan du berätta om På glid? 
På glid handlar om när jag var på USA-turné med Shitkid, min bästis Åsas (Söderqvist, red anm) band som brukar beskrivas som trummaskinsgrunge. Den här resan blev kulmen på några år av riktigt löst leverne och från dagen jag kom hem till Sverige har jag levt helt drogfritt. Boken handlar om varför. En klassisk on the road-bok där Crossroads möter trainspotting.

 

”Från dagen jag kom hem till Sverige har jag levt helt drogfritt”

 

Vad har inspirerat dig i skapandet av den här boken? 
— Att gå på loppisar är verkligen bränsle till mitt maskineri. Gamla dumma porslinsclowner med snedtryckta ansikten, ett sudd i form av en myrslok med skateboard. Jag köper sällan grejer, men jag fotar dem och hittar på så sätt nya karaktärer eller ansikten. Storymässigt är det till stor del olika tv-serier. The Sarah Silverman Program, Trailer Park Boys, 30 Rock, Girls, The Mighty Boosh. Stilmässigt är det mycket 80-talssiluetter och arkitektur. När det kommer till serietecknare kollar jag alltid på HTMLflowers,  Simon Hanselmann och Anna Haifisch.

Jag skrattade när du skrev om På glid på Instagram och kallade den din “äckliga bok”. Har det varit jobbigare att skapa bok nummer två?
— Fy fan…så mycket jobbigare. Förra gången vandrade jag glatt helt i blindo och plötsligt var det en bok. Den här gången har jag verkligen värkt fram boken. Också ganska mycket i blindo, man går in med en idé och det som kommer ut är något annat. Ibland bättre än det man föreställde sig, ibland sämre, denna gång äckligare. Plus den här boken är 240 sidor lång. Det är cirka 1500 bildrutor. Det vill säga 1500 teckningar. Man får vrida ur sig själv som en disktrasa.

Du är nominerad till ett asfett pris i USA! Hur har allt det här gått till?
— Jag vet inte riktigt hur det gått till! Eisner Awards är Nordamerikas största seriepris. Det delas ut på Comic Con i San Diego. Jag är nominerad till årets utlänning eller nåt. Eller min bok är det, Goblin Girl. Den kom ut på mitt favoritförlag Fantagraphics förra året. Det känns riktigt sjukt. Många giganter som är nominerade!

Vad ska du göra i sommar? 
— I sommar ska jag färdigställa boken! Korr, färgläggning, sista pill med omslag. Korta intensiva stunder av ledighet med min kille och min hund. Vi drog en bilsemester i mellersta Norrland i början av sommaren, och nu när jag skriver det här ska jag om tjugo minuter åka till en stuga jag hyrt. I Tattartorp. Där ska jag jobba och kolla på skräckfilm med mina kompisar. När boken är inskickad siktar jag på att åka till Amerika med min pojkvän. Vill se ett träsk och kanske en vulkan.

På glid släpps den 16 augusti på Kaunitz-Olsson förlag.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2021.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!