Moa Gammel porträtterar Genier

16:23 7 Mar 2014


Redan när vi träffade Moa Gammel när hon vann pris för Årets bäst klädda kvinna på Elle-galan pratade hon om sitt nya projekt. Det var inte en film den här gången, utan en podcast om "kreativa processer" – en podcast som hon var programledare för, och som skulle ha premiär den 8 mars. Nu är det dags: från och med imorgon kan man 
lyssna på Akt I av Genier, med Gudrun Schyman, Anna Odell, Suzanne Osten, Ann Heberlein och Farnaz Arbabi. En samling stora själar om vi någonsin såg en. Vi var tvungna att prata med Moa igen inför premiären.

Det har minst sagt gått inflation i svenska podcasts det senaste, typ, året. Varför valde du just det formatet?
– För att jag tyckte att det saknades röster och nya perspektiv just där. Vår podd skiljer sig på så sätt att det också är porträttfotografier och texter knutna till varje gäst, samt ljudfilen till själva intervjun, så vi har kombinerat poddformatet med magasinets vilket tidigare inte gjorts. Sedan skiljer vi oss också genom att vi släpper gäster i akter, med fem gäster i varje akt samtidigt, och inte en i veckan som andra podcasts gör.

Lyssnar du själv mycket på podcasts?
– Nej, men jag lyssnar mycket på radio.

Vi har tidigare pratat om att du inte vill beskriva det som ”en podcast med kvinnor”, men just det är ju något väldigt ovanligt i en mansdominerad mediavärld. Plus att premiären är just den 8 mars, på kvinnodagen. Vill du utveckla kring hur det kommer sig?
– Precis som epitetet "damfotboll" istället för "fotboll" är förminskande, så tycker jag att "kvinnliga genier" istället för "genier" också är det. Jag ville peka på att det är något självklart att kallas för geni som kvinna och att det inte är något som är specifikt och måste särskiljas.

Hur valde du ut gästerna?
– Jag valde ut gäster som inspirerar mig och som levde upp till min definition av ett geni, nämligen "en person som äger sitt eget liv".

Har feminismen alltid legat dig varmt om hjärtat?
– Ja, precis som kunskap om intersektionalitet och frågor om HBTQ också gör det.

Du har ju haft ett riktigt stort år, med tre filmer som alla kommer ut nästan samtidigt. Varför valde du att göra så mycket på samma gång? Och podcasten till råga på allt?
– Filmerna gjordes ju för ett år sedan! Så det är faktiskt mer en slump att allt kommer samtidigt.

Vad ska du göra på 8 mars?
– Hänga med min brorsdotter Cilla.

En liten stund senare fick vi ett mail av Moa. "
Det kommer även hänga en Genier-utställning i Berns matsal i en månad med alla Geniernas porträttbilder. Intervjuerna har hållits i Röda rummet på Berns. Jag gillar tanken på att man tar sig in i de s k manliga geniernas domäner..."
Det gör vi också.

Akt I av Genier finns att lyssna på, från och med imorgon, här.

 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!