Mitt i semester-läsningen

21:21 27 Jul 2020

Sommaren innebär, åtminstone för mig, ännu mer tid för läsning och djupdykande ner i andra världar. Stora som små, verkliga som påhittade och nära som långt borta. Oavsett om det sker med fötterna rotandes i sanden, eller som i år, i en solstol med en filt över benen är kraften i böckerna densamma. För vissa är semestern redan slut för i år, för andra har den precis börjat. Nedan följer en lista över elva, både äldre och nysläppta böcker jag läst under våren och sommaren, och som jag tycker att även ni ska bekanta er närmare med. 1. ROMANTRILOGIN: JAG FOR NER TILL BROR, VI FOR UPP MED MOR OCH SEN FOR JAG HEM 
Karin Smirnoff, (Polaris)
Det ska erkännas att jag inte hunnit läsa färdigt den sista boken ännu, vilken släpptes nu precis innan sommaren, men är för närvarande en bra bit in och inte besviken. De två första böckerna tillhör absolut topplistan över den bästa läsningen 2019, vilket ni som läst mina sidor i Nöjesguiden vet om (där finns även en intervju med Smirnoff). I böckerna får vi följa Jana Kippo från den västerbottniska byn Smalånger, minnen från den destruktiva och trånga barndomen hon möts av när hon återvänder, och livet på en liten ort i utkanten av det moderna samhället – på både gott och ont. Fantastiska är dem, och helt unika.  


2. DEN BRUTNA KVINNAN
Simone de Beauvoir, (Ellerströms) Översättning: Kristoffer Leandoer 

I Den brutna kvinnan får vi som titeln avslöjar möta en kvinna som sakta bryts ner. Inte bara av svartsjukan inför hennes makes andra relation, utan också av insikten om att hon själv, när hon insett att han inte älskar bara henne, känner att hon gått miste om sitt liv. Alla de år hon hängivet funnits vid hans sida i tron om deras gemensamma lilla evighet. En mycket välskriven och skarp berättelse om svek, tröstlöshet och självförtroende. En klassiker som är precis lika aktuell idag som när den utkom år 1967. 


3. EN STUND ÄR VI VACKRA PÅ JORDEN 
Ocean Vuong, (Natur & Kultur) Översättning:Andreas Lundberg

En stund är vi vackra på jorden är ett brev från en son, Little Dog, till en invandrad mor som inte är läskunnig och som därför aldrig kommer att förstå allt det han längtar efter att få säga. Detta är en av de absolut vackraste böckerna jag läst i år. Ocean Vuong är en ung författare med en enorm språkbegåvning. Förutom språket är boken en stark skildring av en ungs mans sexuella sökande och förälskelsens förtrollning. Den berör såväl homosexualitet, som rasism och beroende och är rakt igenom otrolig. 4. MANNEN SOM VISSTE ALLT 
Deborah Levy, (Norstedts) Översättning: Eva Åsefeldt
En fascinerande bok om den narcissistiske historikern Saul Adler som fått en forskningsinbjudan till Östberlin, under DDR-tiden. Han blir innan dess påkörd av en bil och livet blir sig inte likt. Den berör skifte i politiska ideal, verkliga och inbillade förräderier, men också̊ kärlek som inte tillåts. Om du är sugen på annat av Levy så läs mer än gärna hennes memoarer Things I don’t want to know och The cost of living – de är båda fantastiska. Sådana böcker som gör att man själv känner sig smartare av att bara ha läst dem, och som även ger en inblick i flera framstående kvinnliga författares verk.

5. FÅR JAG FÖLJA MED DIG HEM 
Marie Aubert, (Wahlström & Widstrand)
En sextonårig tjej smyger in i ett hus som inte är hennes. En ung kvinna får blåmärken och vet inte om hon tycker om det. En man åker till Sydamerika med sin fru för att adoptera en liten pojke, men fattar istället tycke för en äldre flicka.

I Marie Auberts nio noveller är det en kort väg från längtan till skamlöshet och vidare till övertramp. Det handlar om människor i uppbrott – från vänskap, äktenskap och kärleksförhållanden. Alla gör saker de skäms över, men klamrar sig ändå fast vid föreställningen om att det finns något som är större än det de lämnar. En mycket fin bok där jag återigen blir påmind om varför noveller, när de är skrivna såhär, lätt blir starka. Vid varje abrupt slut önskar jag att jag fick finnas i deras värld åtminstone en stund.

6. RICH BOY
Caroline Ringskog Ferrada Noli, (Natur & Kultur) 


Det är sextiotal i Stockholm och Marianne läser till psykolog och drömmer om en annan tillvaro än den borgerliga hon just lämnat. Den karismatiske Kaj riktar sitt ljus mot henne och livet verkar börja. De blir ett par, men hans beteende blir allt mer våldsamt. Vi får möta Annika, som är Mariannes dotter, och som vuxen slungas in i en kris som tvingar henne till självrannsakan. Hon måste återvända till sin mammas historia för att förstå sin egen. Det har då blivit tvåtusental i Stockholm och lättare att vara kvinna på vissa sätt, men svårare på andra.

En stark bok om generationer, och om att vara kvinna och tro att man drunknar utan den andra. Att tappa fotfästet och bli blind för sitt eget värde. Hon skriver om den inneboende otryggheten som uppkommit av brist på trygghet i barndomen, och vad den gör med en vuxen människas möjlighet att klara av livet och uppfattning om vad som är normalt. För mig var det en mycket drabbande läsning som ställer empatin på prov.

7. DEN UNDERJORDISKA JÄRNVÄGEN 
Colson Whitehead, (Bonnier pocket), Översättning: Niclas Nilsson

Denna bok har ni, om inte annat, antagligen sett på listor över böcker att läsa och lära av i samband med Black Livest Matter-rörelsens tydligare närvaro de senaste månaderna. Den har dessutom vunnit Pulitzerpriset och hyllats av många människor världen över. I boken får vi följa Cora, som både fötts och vuxit upp på bomullsplantagen i den amerikanska södern. En dag blir hon presenterad med möjligheten att fly tillsammans med en av de andra slavarna, precis som hennes mamma en gång gjort, och hon griper chansen. Det är en berättelse om stränga och förtryckande raslagar, och om den dolda mobiliseringen för att skapa förändring. Det är en både skrämmande, spännande och viktig bok om jakten på en frihet som borde komma naturligt. En brutal påminnelse över hur fruktansvärt människosynen varit, och bland vissa fortfarande är.
Om du precis som jag får mersmak för Colson Whitehead rekommenderar jag även att läsa den senare boken Nickelpojkarna, även den belönad med Pulitzerpriset nu i våras. 


8. ATT DÖDA EN HÄRMTRAST
Harper Lee, (Albert Bonniers Förlag), Översättning: Eva Johansson

Denna klassiker har släppts i nyutgåva, i nyöversättning och med förord av Judith Kiros. Och vilken läsning det är! Det är 30-tal i en småstad i den amerikanska södern, mitt under den stora depressionen. En ung svart man anklagas för våldtäkt på en vit kvinna. Vi får följa 8-åriga Scout och hennes bror Jem, barn till försvarsadvokaten Atticus Finch som tilldelas fallet. Hatet från de vuxnas värld sipprar oundvikligen in även i barnens, som tvingas uppleva en stad som verkar lugn, men som under ytan bubblar av splittrad segregation och klassklyftor. 

9. QUEENIE 
Candice Carty-Williams, (Albert Bonniers förlag), Översättning: Klara Lindell
I boken möter vi Queenie Jenkins som är 25 år, bor i London, gör ett halvbra jobb på en halvstor dagstidning och just har blivit dumpad. Helt enkelt en tid för reflektion. Queenie är både jobbig och fantastisk: tycker att hon borde bli mer uppskattad, dejtar bara dåliga män och tröttar ut sina vänner. I takt med bokens gång får vi en djupare bild av Queenie, hennes erfarenhet och en inblick i hur män tar sig friheter för att hennes kropp är svart, och hur hon sakta tappar fotfästet. Det är svårt att beskriva denna bok, mer än som en vass, ärlig och komisk roman om att famla efter kärlek, karriär och sig själv i en högst igenkännbar samtid. Den berättar också om vänskapens gränser, sexuell osäkerhet och en rasism påtaglig från många olika håll.

10. KIRKE
Madeleine Miller, (Wahlström & Widstrand), Översättning: Niclas Nilsson

Kirke handlar om den första trollkvinnan i litteraturen. En kvinna med mer makt än vad som ansågs lämpligt. Miller lyfter ut kvinnan Kirke ur det grekiska eposet Odyssén och får en helt egen berättelse. Jag lämnar det där, men vill understryka att det var en fantastisk läsning. Det ska erkännas att jag var skeptisk till en början, gudar, trollkonster och kampen mellan dödliga och odödliga lät helt enkelt inte som något för mig. Men så fel jag hade! Tillåt er att gå in i denna världen, ni kommer sörja att den tar slut. 


11. OM KONSTEN ATT LÄSA OCH SKRIVA
Olof Lagercrantz, Wahlström & Widstrand 

En bok på knappa hundra sidor från 1985 om ja, just konten att läsa och skriva. Utan uppmaningar, fylld av vackert resonerande om vad böcker gör med oss människor. Jag hittade den i en låda på loppis och det är faktiskt en otrolig läsning. Vilken språkanvändning, och vilka reflektioner om andra författares skrivande!
Och om ni snarare än att läsa romaner vill läsa fackböcker som ger er något annat kan jag rekommendera Klubben av Matilda Voss Gustavsson om skandalen i Svenska Akademien (den har antagligen inte gått någon obemärkt förbi, och ska dessutom filmatiseras), So you want to talk about race, av Ljeoma Olou, som problematiserar rasism i vår samtid på ett rakt och rattfram sätt och ger både nya insikter och verktyg för att bemöta förtryck (primärt för vita som vill fördjupa sin förståelse), samt Slumpens barn av Amat Levin, som bjuder på en både fascinerande och intressant läsning om när Sverige mötte Gambia, och hur det är att leva med olika kulturer – både från hans eget och från andra Gambia-svenskars perspektiv. Själv ska jag snart ta itu med den nyutkomna boken Rodham, av Curtis Sittenfield – en delvis fiktiv delvis verklighetsbaserad roman om Hillary Clinton, och som bjuder in till ett tankeexperiment om vad som hade hänt om hon inte gift sig med maken Bill.

Slutligen: ta tillfället i akt att att läsa en bok du hört talas om men aldrig tagit dig tid till, äldre böcker som står och dammar i bokhyllan, eller varför inte en bok du inte vet någonting alls om. Besök en loppis, bläddra bland gamla bokhögar eller leta igenom en gammal hylla. Det är både viktigt och befriande att inte alltid bara läsa det som talas om just nu. 
Ni kan alltid se mer regelbunden uppdatering av min läsning på mitt konto Boksamtal på Instagram, eller på Goodreads. 


Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!