Miss Gabe vill utbilda alla om öl

14:57 11 Apr 2019

Gabrielle ”Miss Gabe” Barry är certifierad cicerone, utbildnings- och communityansvarig på Brooklyn och i helgen besöker hon En Öl & Whiskeymässan.

Det var på en lite krokig väg som Gabrielle ”Miss Gabe” Barry kom in i världen av hantverksöl. Det hela började egentligen med en katastrof i och med att orkanen Katrina skapade förödelse i staden där Gabrielles mamma bodde, New Orleans. Hon lämnade då sin liberal arts utbildning och sin uppsats på ämnet hur teater kan vara ett medel för samhällsförändring för att hjälpa till i katastrofarbetet. 

Efter det rörde hon sig mot ölvärlden, eftersom hon insett att det var där hennes största intresse egentligen låg. Uppsatsen lades permanent på is, och 2013 fick hon jobb på Brooklyn Brewerys huvudkontor i New York. Där studsade hon runt bland lite olika uppgifter innan hon beslöt sig för att skriva sin egen arbetsbeskrivning inriktad på att utbilda allt ifrån leverantörer, bartenders till öldrickarna. När hon kände att det börjat stagnera valde hon att skriva en ny arbetsroll för sig själv som europeisk utbildnings- och communityansvarig, vilket är vad hon är idag med sin bas i Paris.

När jag och Gabrielle ses så tar det inte en halv sekund innan jag märker hur passionerad hon är kring att sprida sin kunskap och glädjen om öl. Hela hennes hjärna verkar konstant vara inne på öl, och för varje fråga jag ställer har hon tusen olika svar och sidospår.
– Visste du att i Europa så var ölbryggande länge ihopkopplat med häxor? Det var bara kvinnor som bryggde öl historiskt, från medeltiden fram till den industriella revolutionen. Kvinnorna använde då stora kvastar för att röra om i kärlen med som de sedan satte upp på dörren för att signalera till byn att ölet var färdigt att drickas.

Sidospåret om häxorna är i sin tur kopplad till Gabrielles utläggning om hantverksöl och mikrobryggerier och hur det sett ut förr i tiden. Då hade varje by en egen bryggare, men under industrialiseringen blev det istället storskaliga fabriker som gjorde ölen. Under de senaste decennierna har hantverksölet och de småskaliga bryggerierna hittat tillbaka till sin plats i världen. Flera tusentals ölsorter än vad några storbolag producerar går att hitta hos hantverkare världen över idag, och Gabrielle vill sprida kunskapen om hur en uppskattar alla dessa ölsorter till så många som möjligt. Ett intyg på att hon är mer än kapabel att göra detta är hennes titel som certifierad cicerone, vilket är som ölvärldens variant av sommelier.

Samtidigt är liknelsen till en sommelier inte helt klockren, anser Gabrielle. Hon berättar att en sommelier har mer begränsade användningsområden än en cicerone när det kommer till vilken roll en kan arbeta i. 
– Min kompis som driver en av New Yorks mest kända ölbarer använder sig av kunskapen när hon gör allt ifrån att rensa kranarna till att tappa upp ölet eller servera det med mat. En annan kompis, hon använder sig av kunskapen när hon jobbar med sina distributörer. Jag själv använder det i mitt utbildningssyfte.

För att bli cicerone krävs det att en går en speciell utbildning. Testet har flera olika komponenter som är både tekniska och mer sensoriska i sina delar, och det går att utbilda sig upp till nivå fyra. Gabrielle ligger på nivå två, men säger att hon nog inte kommer att försöka klättra i rang. För henne är certifikatet viktigt och roligt men kan inte mäta sig med hennes glädje för att utbilda folk i att lära sig om öl på sina egna sätt. Att låta folk upptäcka olika ölsorter och njuta av upplevelsen utifrån egna erfarenheter är minst lika viktigt menar hon, än att till exempel kunna skalor på bitterhet eller nyans perfekt.

Gabrielle var faktiskt med när Sverige fick sin premiär för ciceroneutbildningen på Nya Carnegiebryggeriet i Stockholm förra året. Hon berättar att hon älskar att vara i Sverige, inte minst för att Brooklyn Brewerys marknad är stor här. Det finns många som är nyfikna och intresserade av deras sorter, och i helgen kommer hon att stå bakom kranarna i Brooklyns monter på En Öl & Whiskeymässan för att sprida sin kunskap och glädje om öl. 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!