Foto: Nils Sjöholm.

MIRIAM: ”Om jag inte hade kunnat uttrycka mig genom musik hade jag nog sprängts”

13:48 21 Apr 2023

Efter år av pandemi kan Miriam äntligen ge sig ut och låta publiken förtrollas av musikalisk pop på svenska.  

Miriam Pettersson beskriver sin musik som ”Musikalisk pop på svenska”. En beskrivning som berättar precis vad för musik som väntar. 
– 
Det är den närmsta och bästa beskrivningen jag har kommit på so far, förklarar hon och fortsätter: 
– 
Mitt sätt att skriva text på synkar väldigt bra med det svenska språket. En mening med några få ord kan bli så otroligt kraftfull, smart, vacker och kul. Musikalisk för att jag suger åt mig av all musik runtomkring mig som en jäkla tvättsvamp, och så kanaliserar jag ut det i någon slags halvkommersiell pop som jag som musiker går igång på. Det är bars, det är symfoniorkesterstråk, vocoders, samplingar, gospel, acke - helt hysteriskt egentligen!

När Miriam får frågan hur det kommer sig att hon började göra musik, så kommer svaret snabbt. 
– Det bara blev och är min grej i livet. 

Visst det kan låta klyschigt men Miriam förklarar att trots att det finns musiker i hennes familj så kom hennes musicerande inifrån. 
– 
Jag kommer ihåg det som att jag självmant bara kastade mig över olika instrument som barn och lärde mig att behärska dem på olika sätt. När jag var runt elva började jag sitta och jobba i Logic Pro för att få ut låtarna jag hörde i mitt huvud. 

 

"När jag var runt elva började jag sitta och jobba i Logic Pro"

 

Samtidigt som mycket av Miriams musikskapande kom från henne själv, menar hon att de vuxna som fanns runt omkring henne har spelat en avgörande roll.
– 
De tog vara på det och lät mig göra min grej, på mitt sätt. Därefter har den nyfikenheten och det drivet bara växt. 

Det där drivet och nyfikenheten växte, minst sagt. Idag titulerar sig Miriam som låtskrivare, producent, musiker och sångerska. Det menas att hon gör allt själv, vilket är en process hon beskriver som en konstnärlig frihet men också som ett tungt ansvar. 
– 
Oavsett vilken roll jag kliver in med i en session, så är jag otroligt tacksam över att jag kan hänga med och förklara hur jag tänker mig att något ska låta, placeras, spelas, sjungas och så vidare. Att inte vara helt beroende av andra, helt enkelt. Jag ska inte ljuga, det finns såklart en viss stolthet i att kunna mycket om en hel del, men det blir en ännu större sådan om en delar med sig utav den och dessutom själv är öppen för att växa i alla roller. Också det faktum att jag kan hålla på med musik på så olika sätt, det gör att jag aldrig tycker att det blir tråkigt eller låser mig, snarare tvärtom.

Men om du skulle låsa dig, var finner du då inspiration? 
– I musik och det jag stöter på genom eller bredvid den. Jag är fortfarande nykär i hiphop och märker att jag har hämtar mycket därifrån, både i saker som är släppta och sådant som jag jobbar på nu. Men rent textmässigt är min musik mitt sätt att sätta ord på saker och ting. Om jag inte hade kunnat uttrycka mig genom musik hade jag nog sprängts. 

Hur viktigt är det att din musik speglar dig och vem du är som person? 
– 
Det skulle bli helt konstigt i mig, om jag hade valt att ha mitt riktiga namn som artistnamn för att det känns mest “rätt” och sedan inte gick upp på scen och tog med mig en stor del av mig, mina val, min historia, tankar, eller åsikter, in i artisteriet.

Mycket av Miriams musikkatalog är släppt under pandemin. Hennes första singel Polo Sweater Club släpptes exempelvis i mars 2020. 
– Det var otroligt kass timing. Jag har ingenting innan det släppet som jag kan jämföra med i rollen som artist. Men det jag märker nu när vi har börjat spela ute, är att jag och vi har lyckats få ihop ett gäng väldigt bra låtar som funkar lika kanonbra med fullt band som med bara mig och en acke. Publiken vid scenkanten verkar gilla både den jag är och det jag gör.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2023.