Foto: Gianluca La Bruna.

Microbiografen Hypnos erbjuder alternativa filmvisningar

11:36 27 Feb 2019

Tänk dig en biograf som har ett café längst bak i salongen och som påminner om ditt vardagsrum, där du kan se filmer från världens alla hörn till lokala Malmöfilmer. Det är något som grundarna Paul och Anna Kraus till microbiografen Hypnos lyckats med.

I en nyrenoverad industrilokal på Norra Grängesbergsgatan i Malmö har microbiografen Hypnos flyttat in. Tillsammans med Film i Malmö ligger Paul och Anna Kraus bakom idéen. De saknade utrymme i staden för alternativa filmvisningar med personliga inslag.
– Nuförtiden är det så opersonligt att gå på bio. Vi tycker det är viktigt att dela en filmupplevelse med varandra. Ofta kan film beröra känsliga ämnen, då tror jag det är viktigt att diskutera det i efterhand. Vad var det vi såg egentligen? Jag känner att vi måste lyfta upp gemensamma erfarenheter mer, för nu är mycket film distribuerat åt att vi ser det hemma själva. Jag tror inte det är hälsosamt, säger Paul Kraus.

Det är drygt en månad sedan Hypnos invigdes. Namnet är främst en referens från den grekiska sömnguden med samma namn och syftar till den drömvärld man kan hamna i när man ser en riktigt bra film. Än så länge har Hypnos anordnat olika temakvällar där filmer från olika länder och tidsramar visats, och bredden av utbudet är något som de arbetar aktivt med. Inom snar framtid kommer de att ha ett spansk tema, där spanska filmer kommer visas under en månads tid. Därefter följer filmvisningar på polska och arabiska.
– Malmö är en stad med människor som talar olika språk och kommer från olika kulturer, då kan det vara tufft att gå på bio där det bara visas engelska eller svenska filmer. Vi har fått ett otroligt bra stöd från vår publik som kommit hit. De blir förälskade i vår lokal och tycker att våran tanke kring Hypnos är på rätt spår, fortsätter han.

För att skapa en biokänsla och bekvämlighet rymmer salongen 56 biostolar i blå sammet som tillhör gamla Panora. Framför den fem meter breda filmduken finns en scen som är till för panelsamtal och spelningar. Hypnos handlar om så mycket mer än att visa film. Tanken framöver är att skapa event med andra medier, bland annat kommer en avant garde musiker från San Fransisco på besök och Paul och Anna Kraus kommer boka in live spelningar till passande filmer. Här är ett av dem. 

Idén bakom Hypnos väcktes till liv i Paris för några år sedan när Anna bodde där och Paul var på besök. Paris är fylld med små mysiga biografer runt om i staden som exempelvis ena veckan bara visar filmer regisserade av David Lynch, och andra veckan enbart sci fi filmer. När paret flyttade till Malmö fick de inspiration från gatufestivalen på Norra Grängesbergsgatan.
– Vi träffade folk som hade en väldig do it yourself attityd. Då var det bara att göra, man kan inte vänta på att någon annan ska fixa saker åt en. Och Anna är förälskad i biografer och jag är förälskad i henne, därför blev det så, säger han.

Under Malmöfestivalen i augusti kommer Hypnos dessutom att ordna filmvisning i Sankt Petri kyrka. 

Här kan du läsa mer om Hypnos.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!