Metoo blir humor i #flickstreck

13:11 21 Nov 2018

Elin Almén och Josefin Sonck har skapat en serie baserad på övergrepp som de själva blivit utsatta för.

Komikerna Elin Almén och Josefin Sonck bearbetar sina problem med hjälp av humor, så när #metoo-rörelsen startade väcktes en lust att göra humor av även det. I tv-serien #flickstreck får vi se Elin och Josefin hämnas på män som gjort sviniga saker mot dem genom att ge tillbaka med samma mynt.
Elin: Det är helt och hållet verkliga händelser, allt vi berättar och alla case är baserade på sånt som vi varit med om. I de två första avsnitten berättar vi om varsin grej som vi varit med om och hämnas på de killarna, men sen i fortsättningen kommer vi till de män på listan som vi inte vet vilka det är. Det är då det eskalerar och vi börjar hämnas på okända män ute på stan.
Josefin: Om man blivit tafsad mellan benen ute på krogen men inte vet vem förövaren är så måste vi ju ge tillbaka till patriarkatet genom att tafsa någon man på kuken.

Har ni genomfört några flickstreck på riktigt?
– Det är skådespelare i serien, så allt vi gör är ju i vår fantasivärld, säger Elin.

Men det kanske blir teraupetiskt ändå?
J: Ja, faktiskt. Eftersom vi båda är komiker så behandlar vi alltid alla jobbiga, svåra ämnen med humor. Så för oss är det här verkligen rätt väg att gå, att skoja om det. Det känns som det bästa fuck you man kan ge till folk som betett sig som svin, att bara, vi gjorde humor av dig.
E: Man tar tillbaka sin historia, lägger skammen där den hör hemma.

Tror ni att killarna det gäller kommer att känna igen sig i serien och känna att fan, det här handlar nog om mig?
– Jag tror att dem det handlar om har så lite självinsikt att de inte kommer att fatta det. Däremot är sakerna vi har varit med om tyvärr ganska vanliga så jag tror att folk kommer att tänka att shit, kan det ha varit jag, fastän det inte är dem det handlar om, säger Elin.

I första avsnittet får man se hur ni sammanställer varsin lista.
J: Ja, vi skriver en lista med allt vi kommer ihåg att vi blivit utsatta för, och den listan har vi båda gjort på riktigt. Och det har varit ganska deprimerande. Det kommer liksom upp nya saker hela tiden. Man har så många upplevelser på sitt konto att man förtränger grejer, man glömmer bort sånt som hänt eftersom annars skulle man inte pallat gå hem själv på natten en enda gång.
E: Ja, och det där blir man så himla medveten om, hur mycket man förtränger. Vi satt med de där listorna under ganska lång tid, och flera veckor efter att vi hade påbörjat dem så bara just det! Det här också! Och då kunde det vara någon av de värsta grejerna man har utsatts för. De grejerna vi valt att ta fram i serien är inte de allra värsta för det blir lite svårt att göra humor av det, men det är så sjukt att man inte kommer att tänka på de värsta händelserna direkt när man börjar skriva en sån lista.

Hur kom det sig att ni började skriva listorna?
– Det var på grund av den här idén. Som vi sa tidigare så är humor vårt sätt att hantera jobbiga saker, både för egen del och för sånt som händer i världen. Just metoo är ett så känsligt ämne så samtidigt som vi kände att vi ville göra humor av det så ville vi inte göra narr av någon annans historia. Då kom vi fram till att det enda rätta är att utgå från oss själva, säger Elin.

Den första säsongen av #flickstreck har fyra avsnitt som sänds under två lördagar i november på Comedy Central och den finns även att streama på Viafree. Vad som händer i framtiden står inte helt klart ännu, men som man i Stockholmstrakten kanske du gör gott i att inte slappna av helt och hållet.
J: Vi har inte planerat någon säsong två, men det finns ju mycket mer material.
E: Verkligen, det är som vi skämtar i slutet; nu är den här serien slut, fast ni tror väl inte att vi hann gå igenom allt patriarkatet utsatt oss för på en timme?
 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!