Messiah Hallberg talar ut om hudvårdsintresset

12:25 19 Dec 2018

Messiah Hallberg är aktuell med stand up-föreställningen Scener ur ett äktenskap. Frasse Levinsson har träffat honom och pratat om hudvård, varför det bara är idioter som försöker sig på kärleksrelationer och senaste gången han sa "Vet du inte vem jag är?"

2017 turnerade Messiah Hallberg land och rike med sin första soloföreställning Den missförstådde profeten. Samma år utsågs han till Årets manliga komiker på Svenska standupgalan. Hösten 2019 är det dags för den svåra andra skivan. Då ska han ut på vägarna med den nya showen Scener ur ett äktenskap. Vi ska strax komma in på det. Men när jag träffar Messiah Hallberg på en fika i Sturegallerian väljer jag att inleda samtalet med att prata om det enda folk har pratat om den här vintern: Della Q.
Du blev nyligen omnämnd i Della Q som ”det sexigaste vi har”. Har du nåtts av det?
– Näe. Vet du vad? Precis innan jag träffade dig träffade jag Bianca Meyer, som är med i Della Q. Hon var ju gäst i min podcast Freakshow. Folk berättade att de hade pratat om mig, men jag lyssnade inte på det. Jag kan inte lyssna på när någon nämner mig. Det är det mest obehagliga jag kan tänka mig. Förr brukade man säga att ”tänk vad hemskt det vore att vara en fluga på väggen efter att man lämnat ett rum”. Podcasts är ju det fast på riktigt.
Det värsta är ju om någon snackar skit om en på internet och ens kompisar skickar det till en och bara ”kolla vad de skriver om dig”. Vad fan tror de att man vill veta det för?
– Ja, verkligen. Det är otroligt märkligt. Jag blir ju glad om de sa snälla saker. Men som komiker är man också lite skadad, för man misstänker att folk hatar en hela tiden. Och det händer ju ibland att man själv pratar hyllande om folk som man egentligen tycker illa om. Man använder någon slags underliggande sarkasm. 
– Jag bygger hela min karriär på att snacka skit om andra människor. Men ett ont ord om mig så är den personen på min svarta lista för alltid.

I Den missförstådde profeten gjorde Messiah upp med scenpersonan från de första åren av hans karriär. Östermalmsfiguren som alla inte förstod bara var en karaktär. Hans nya föreställning ska handla om tvåsamhet.
– Jag förklarade varför jag gjorde den, vad som hände sedan och vad jag egentligen tänker politiskt. I nästa steg är man ganska naken. Man är helt tomt. Man har bränt sitt bästa material från de tio senaste åren. När jag åkte runt till olika klubbar och testade nytt material föll det sig ganska naturligt att jag pratade mycket om relationer och barn. Det är det livet jag har. Jag har inget stekarliv. Jag har fru, barn, parterapi och sådant där.
När du brukar prata om din sambo brukar du säga något i stil med att ”nu har jag valt, nu får jag stå mitt kast”. Hur mycket av det är skämt och hur mycket är allvar?
– Det är väl skämt ibland. Och det är sant ibland också. Många separerar så fort det blir lite tråkigt. Och så har de tre barn. Sedan träffar de en ny och får två nya barn. Sedan blir det lite tråkigt… Till slut har de barn över hela Sverige. Man kan ju också se ett mönster i parrelationen. Det går upp och ner. Om man säger sig tro på parförhållandet och kärleken måste man också räkna med att det ibland kan komma perioder där det inte är så bra. Där det är jobbigt, slitigt och trist. Om man gör slut varje gång det blir lite tråkigt skulle ingen relation hålla längre än två veckor.
Vad är ditt bästa relationstips? Hur gör man får att stå ut med en annan människa?
– Det handlar mycket om att mötas halvvägs, så länge man inte har en hockey- eller fotbollsfru… För de tänker jag är ganska tillmötesgående. De verkar generellt sett lägga sina egna liv lite på is för sin partners skull.
Och det är så du vill ha det?
– Nej, det känns inte som att det är så jag vill ha det. Mitt tips är nog att försöka kompromissa till en viss gräns. Inte ge bort allt. Inte sluta vara sig själv. Man måste så klart vara sig själv. Man måste våga lita på att man själv duger och räcker till. Men ibland behöver man bita ihop lite. Inte ta alla strider. Det kanske är tråkiga tips.
Monogami. För eller emot?
– Det är jag nog för. Jag har full förståelse för polygami. Jag tror att det är fullt möjligt att ha relationer på olika nivåer. Någon man ligger med eller någon man bor med. Någon slags Alexander Bard-utopi. Men jag har svårt att se att det fungerar i den verkliga världen. Jag tror att känslor och sådant där kommer in. Jag har svårt att se mig själv leva i det.
– Jag läste någon parterapeut/forskare/livsguru som sa att han hade haft något par som varit hos honom. Sedan hade de gjort slut och flyttat till olika kontinenter. Tio år senare blev de ihop igen och nu är de gamla tillsammans. Han älskade den typen av historier. För det var nästan en mer fulländad kärlekshistoria än två stycken som blev ihop när de var 20 och sen bodde i ett radhus tills de dog.
Ja, verkligen. Att man väljer samma person en gång till.
– Ja. Trots att man har fått andra perspektiv. Det var ett långt svar på din för- eller motfråga.
Har du något frikort?
– Nej. Ibland kan folk skriva i sociala medier att jag skulle vara deras frikort. Då undrar jag om det verkligen stämmer. Stämmer det att jag skulle kunna ligga med henne och att hennes man skulle vara okej med det? Jag ifrågasätter starkt om ett frikort någonsin har använts och fungerat.

I pressmeddelandet för Scener ur ett äktenskap skriver Messiah Hallberg att föreställningen är hans version av Knausgårds Min Kamp. Jag frågar om det Messiah egentligen vill är att skriva en romansvit i sju band om sitt äktenskap.
– Jo, verkligen. Om jag hade haft förmågan och begåvningen hade jag nog gjort det istället. Men nu är jag tyvärr förpassad till simpla under bältet-skämt. Nej, men jag har ju absolut någon dröm om att skriva böcker. Men jag fick ju barn väldigt tidigt. Jag har skrivit en del utkast till böcker genom åren. Det tar ju väldigt mycket tid. Stand up är ganska snabbt. Jag kan få till en väldigt bra stand up show samtidigt som jag försöker uppfostra barn och lever det livet. Men för att skriva en Min kamp, förutom att vara extremt begåvad, så måste man kunna stänga in sig i lägenheten tio timmar per dag.
Skriver du någonting just nu?
– Jag skriver alltid på böcker. Det är lustigt att människor som når någon slags framgång alltid sitter och pratar om något annat de vill göra. Man är aldrig nöjd med det man har. Men jag är såklart superstolt över att vara komiker. Stand up är en fantastiskt konstform i sig. Och den andra boken i Min kamp-serien är ju en komedi i mångt och mycket. När han berättar om babygympan och allt det där. Det finns mycket material där som är ren humor.
Han kanske drömmer om att dra simpla under bältet-skämt på Norra Brunn?
– Vi kan säga det för min skull. 
På tal om böcker. Har du läst något bra på sistone?
– Ja, jag läste Geir Gulliksens senaste bok Se på oss nu. Hans senaste två romaner handlar just om parrelationer. De är jävligt svarta. Båda handlar om otrohetsaffärer. Han skriver väldigt bra om relationer som håller på att brista. Jag vet inte om det är talande att jag sitter och läser just böcker på det temat.

När jag gjorde research inför det här hittade jag en intervju med dig på en sida som heter Kurera.se… (Sveriges bästa wellnesportal som ger mer ingående information och tips om träning, mat, naturlig skönhet och annat som gör gott för kropp och själ, reds.anm)
– Vad är det för sajt?
Det undrade jag också. Men det var i alla fall en ganska rolig formulering där. Det stod att du ”alltid har haft ett förhållandevis stort intresse för hudvård”.
– Hahaha.
Det är så roligt att det står ”förhållandevis”. Du låter inte hudvårdsintresset ta över ditt liv.
– Nej, men det stämmer. Jag började tidigt med hudvårdsprodukter. Lite peelings och ansiktsmasker och sådär.
Hur ser din hurdvårdsrutin ut just nu?
– Den är sämre. Men jag har en sådan där minutskrubb som jag lägger på två dagar i veckan. Sedan har jag en ansiktskräm från Kiehls, heter det va?
Ja.
– Med lite pepparmint i för att vi killar ska känna oss lite mer manliga. Och så har jag en ögonkräm som jag har i kylskåpet. Och ibland får jag en liten spraytanbehandling från en kvinna i Årsta.
Hur mycket pengar lägger du på det här?
– Inte så mycket…
700 spänn per burk?
– Ja, kanske.

Men vi kanske ska återgå till att prata om showen. I pressmeddelandet stod det också att det bara är idioter som försöker sig på kärleksrelationer nuförtiden. Vad är det med vår tid som gör det särskilt svårt med kärleksrelationer?
– Förut om du bodde i Vetlanda eller något så kunde du bli ihop med byns snyggaste man. Om vi bara backar tiden 30 år så hade du inget internet och bara SVT1 och SVT2. Din horisont var så jäkla snäv. Det var ganska lätt att titta på någon och bara ”jag borde vara glad att jag ens har den här personen”. Nu är det väl bevisat att mobilanvändandet gör att det är mycket mer slitage på relationer? Nu är nästa person bara en knapptryckning bort.
– Småbarnsåren är inte bra år för någon. Ibland ljuger folk om det där för att de vill vara på framsidan av tidningen Mama eller något. Att få ett barn är givetvis fantastiskt. Men för en parrelation är det ofta början på slutet. Det är väldigt lätt att tänka att gräset är grönare. Det finns distraktioner överallt. Alla som är ihop länge nu förtjänar all typ av beröm och medaljer. Det är strongt av folk att bita ihop.
Vad händer 2019 utöver turnén? Vad har du på gång?
– Det är mycket med turnén. Först ska jag försöka få ihop provföreställningar och se till att materialet ska bli bra. Min förra show var ju en av de bästa som har gjorts i det här landet. Den här ska bli ännu bättre har jag tänkt. Det är förhoppningsvis så kurvan ser ut. Sedan sänder jag morgonradio och håller på med min podcast. Sedan ska jag försöka skriva på ett bokprojekt och ett tv-projekt. Det är många lösa trådar.
När du säger att din föreställning var bland det bästa som har gjorts i det här landet finns det noll spår av ironi eller självdistans i din röst. Jag menar verkligen inte att vara hånfull när jag ställer den här frågan. Jag tycker bara det är intressant att ha den bilden av någonting man själv har gjort. Vad är det som gör att du kan säga så?
– Jag vet vad som är bra och jag vet vad som är dåligt från mitt perspektiv. Jag vet vad jag själv tittar på när jag ser stand up. I Sverige har det gjorts soloshower i två decennier, kanske. Henrik Schyffert hade några bra. Ola Söderholm hade någon bra. K. Svensson hade någon bra. Betnér har väl haft någon bra. Min show är med i den diskussionen i alla fall. Från mitt perspektiv. Sedan kanske alla andra hatar den. Men det viktiga är att jag själv kan säga det utan att ha, som du säger, spår av ironi eller avståndstagande i rösten. Jag är ganska dålig på ganska mycket. Så jag tänker att någonting ska man väl vara bra på.

Jag tänkte avsluta det här med fyra frågor som jag har snott från Stureplan.se. Om du skulle drabbas av en psykisk sjukdom, vilken psykisk sjukdom skulle du drabbas av då?
– Paranoia och vanföreställningar ligger hyfsat nära mig. Jag kan få lite känslor av att folk är ute efter mig.
På allvar? Vad känner du då? Vem är ute efter dig?
– Ja. Att jag inte kan lita på folk. Det hänger väl ihop med en viss halvgrandios personlighetsstörning. Jag har lite anlag för någon slags storhetsvansinne ibland.
Fyll i meningen: ”Man kan ta Patrick Ekwall ur x, men man kan aldrig ta x ur Patrick Ekwall”.
– Man kan ta Patrick Ekwall ur den vita kostymen, men man kan aldrig ta den vita kostymen ur Patrick Ekwall.
Vilket är det värsta kok stryk du har fått?
– Det var en gång på Valhallavägen i Stockholm. Jag pratar om det i min förra show. Jag höll på att bli ihjälslagen faktiskt. Jag hade en period då jag gick i träningsbyxor och skinnjacka och hade en lätt brytning. Jag kom på att jag fick mycket mer tjejer på det sättet. 
Det här var två-tre år sedan någonting eller?
– Haha. Jag tror att det var april 2002. Jag hamnade i tjafs med ett gäng som var mer kriminellt än jag var. Då var det någon som krossade en planka över mitt huvud och drog kniv. Det är nog fortfarande det mest läskiga jag varit med om. 
När sa du ”Vet du inte vem jag är?” senast? Det känns som att du har sagt så.
– Jag har sagt det många gånger genom åren. Senast var när jag var i telefon med Telenors kundtjänst. Då hade jag på något sätt misslyckats med att betala en räkning. Då stängdes min telefon plötsligt av. Jag betalade den och tjejen i kundtjänsten sa att de kommer att kunna sätta på telefonen igen på måndag. Jag bara ”Det är om fem dagar”. Hon bara: ”Det är vår policy”.
Då sa du att du vill ha Messiah Hallberg-behandlingen?
– Då kan jag ha skrikit ”Vet du inte vem jag är?”. Hon vägrade. Sedan fick hon reda på vem jag var. För jag mejlade till någon högre uppsatt chef där. Hon var väldigt trevlig. De låste upp den på en halvtimme.
Du fick Messiah Hallberg-behandlingen till slut?
– Ja. 

Turnéplan för Scener ur ett äktenskap
20 sep - Örebro, Hj. Bergmanteatern
21 sep - Uppsala, Reginateatern
27 sep - Umeå, Väven
28 sep - Hudiksvall, Teatern
11 okt - Nyköping, Teatern
12 okt - Gävle, Teatern
17 okt - Eskilstuna, Royal
18 okt - Linköping, Sagateatern
19 okt - Göteborg, Draken
8 nov - Växjö, Palladium
9 nov - Jönköping, Teatern
14 nov - Lund, Stadsteatern
15 nov - Borås, Sagateatern
23 nov - Stockholm, Lilla Cirkus

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera