Mer och mer soppa till Malmöborna

16:32 19 Feb 2019

Lotta Mellberg Holm har ordagrant satt soppa på Malmökartan. I februari öppnade restaurang nummer fem i La Soupes femåriga historia.

Sedan starten 2013 på Adelgatan har det jämnt och ständigt poppat upp ytterligare restauranger under namnet La Soupe i Malmö. Det kreativa soppköket har fått Malmöborna att äta soppa på luncherna och nu är ytterligare två restauranger i La Soupes regi öppnade. En på Östra Kristinelundsvägen, där restaurangens produktionskök legat sedan länge, och en nyöppning på Triangelns köpcentrum.

När jag når den energiska ägaren Lotta Mellberg Holm är hon i full gång med premiärdagen inne i köpcentrumet.
– Första dagen är alltid första dagen. Det är lite som att man är ny på jobbet. Det är mycket som ska stämma och man ska lära känna miljön, säger Lotta till ljudet av ett skramlande kök i bakgrunden.

Att La Soupes femte restaurang skulle öppna i ett köpcentrum var inte en självklarhet. Faktum är att Lotta alltid varit skeptisk till den typen av miljöer, men efter att ha julhandlat med sin dotter på Triangeln ändrade hon uppfattning. I alla fall om just det köpcentrumet.
– Jag blev positivt överraskad. Det hade verkligen blivit mysigt och gemytligt därinne. Det är inte som många andra köpcentrum som kan kännas lite opersonliga.

Om det sen var ödet eller ett rent sammanträffade att Triangelns fastighetsförmedlare Vasakronan ringde och frågade om Lotta var intresserad av att ta över Green & Yellow Juicebars lokal låter vi vara osagt, men sagt och gjort så flyttade La Soupe in.
– Därför är vi här. Men nu får vi fan ta mig stilla oss lite med att öppna restauranger. Hemsidan är inte ens färdig än, så nu får vi jobba ikapp på den biten, säger Lotta på klassisk malmöitiska.

Kärleken till soppa nådde henne när hon, tillsammans med sin man, jobbade som frilansjournalist. De båda och vänner samlades ofta kring middagsbordet för att äta olika typer av soppor tillsammans, en både billig och omtyckt maträtt.
– Vi lagade ofta soppa när vi var yngre och kände att vi ville bjuda hem folk men inte alltid hade den bästa ekonomin. Då stod vi för maten och så tog vännerna med sig vinet. Det är en väldigt spännande maträtt som det går att göra så mycket av, säger Lotta.


Med en bakgrund ifrån att driva Hamnkrogen i Abbekås arbetade Lotta nära kocken Mårten Lindfors som hon beskriver som en riktig soppexpert. Mårten, som idag driver den hyllade sopprestaurangen i Lund, inspirerade till att ta saken i egna händer.
– Jag sa till Mårten att jag också vill ha soppkök. När jag och min man jobbade som journalister gick vi ofta och åt soppa på ett litet hål i väggen vid Tyska Brinken i gamla stan, och jag tyckte det var fantastiskt.

Mårten frågade Lotta vad hon väntade på och på den vägen öppnade den första La Soupe-restaurangen på Adelgatan för fem år sedan. Därefter har det gått undan och i skrivande stund finns man på fem adresser i stan.
– Adelgatan och Isbergsgatan tickade på direkt. På Davidshall, som egentligen är vår finaste lokal har det gått lite trögare. Jag träffar fortfarande folk som blir förvånade när jag berättar att vi finns där. Det är också här vi har alkoholtillstånd och en lite större fransk meny. Men numera märker vi att det börjar gå lite bättre på lunchen, säger Lotta.

Det franska temat går ofta som en röd tråd i sopporna som byter skepnad på menyn. Två gästfavoriter är stående – den krämiga skaldjurssoppan och tomat- och linssoppan, resten byts med jämna mellanrum. Att köpa råvaror från lokala odlare och leverantörer är också viktigt 

– Vi väljer närproducerat så mycket som det någonsin går och på hösten har vi folk som odlar lokalt till oss.

Förutom att servera soppa till hungriga Malmöbor erbjuder La Soupe också catering till företag och lite större sällskap. Framöver kommer man även kunna beställa menyer till hemmamiddagar, då med inslag från det franska köket.
– Soppa är en alldeles lagom lunch när man jobbar. Man får inte matkoma så man kan fortsätta jobba effektivt på eftermiddagen. Det tror jag är en av anledningarna till att man väljer oss, och det börjar bli mer och mer populärt. Soppa är jävligt socialt helt enkelt, säger Lotta Mellberg Holm.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2019.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.