Den 3–9 februari 2020 arrangeras Åre Gastronomy Week för sjunde gången.
Festivalen Åre Gastronomy Week skapades för att hylla den jämtländska gastronomin som finns i Åre och dess närområde. För andra året i rad är Melleruds, med sin Melleruds Alkoholfria Pilsner, samarbetspartner för festivalen. Under veckan anordnas inspirerande matevenemang i bland annat gondolliften VM8:an, samt tar tillbaka succén från förra året Sju rätter på sju minuter i den klassiska Bergbanan. Även den officiella Pop-up Restaurangen återkommer på Åre Torg tillsammans med Melleruds och flera vinnare av Årets Kock.
Åre Gastronomy Week för fokus till skidåkning men framförallt till matkulturen och dess ursprung. Under veckans gång kommer ett flertal restauranger och mathantverkare att aktiveras i samarbete med lokala producenter. Melleruds Alkoholfria Pilsner vill lyfta fram det svenska mathantverket, som ett öl med starka småstadsrötter och med en förkärlek till mat så kan Melleruds vara med och bidra till att kasta ljus på Åre.
Den idealiska öl-upplevelsen i liften – Åtta Grader
I gondolliften VM8:an arrangeras under två dagar ett gästevent där Melleruds Alkoholfria Pilsner bjuder skidåkare på den idealiska öl-upplevelsen Åtta Grader. Initierade källor menar att en premium-öl likt Melleruds Alkoholfria Pilsner når den optimala smakupplevelsen vid en temperatur på just åtta grader.
Tillsammans med den lokala kocken Lovisa Björkenstam från Buustamons Fjällgård har tilltugg tagits fram som bäst serveras vid nämnd temperatur. Själva gondolen bjuder in till ett smakklimat anpassat till åtta grader – allt för att Melleruds Alkoholfria Pilsner under hela upplevelsen skall hålla den perfekta temperaturen och kunna avnjutas till fullo av skidresenärerna. Det är inte varje dag man åker lift med en egen kock.
Sju rätter på sju minuter i Åre Bergbana
Det sägs att en god pilsner avnjuts i genomsnitt på sju minuter, vilket är den tid som Åre Bergbana tar på sig för att komma upp på fjället. För de som eventuellt har ont om tid så finns det ingen anledning att misströsta. För dem finns Melleruds Alkoholfria avsmakningsmeny Sju rätter på sju minuter i Åre Bergbana som rullar under två dagar – succén från förra året.
I stor utsträckning utgår man vanligtvis från maten och matchar därefter drycken till menyn. I det här fallet görs det tvärt om. Här optimeras en sjurätters avsmakningsmeny för att optimera upplevelsen av Melleruds Alkoholfria Pilsner – på sju minuter blankt.
Under utvalda avgångar i Åre Bergbana kan resenärerna avnjuta en gastronomisk upplevelse med slående utsikt – signerat den lokala kocken Henrik Rettrup från Buustamons Fjällgård.
Pop-up Restaurang med Årets Kock-vinnare
Pop-up restaurangen är belägen på Åre Torg där Melleruds Alkoholfria Pilsner, tillsammans med arrangören, samlat sex kockar som alla vunnit Årets Kock. Under varsin dag lagar de mat från en råvarukorg med utvalda delikatesser, handplockade av Lena Flaten från restaurang Flamman i Storlien. Råvarorna är hämtade från lokala producenter och ur fjällets natur. Bland annat har en hel Fjällko köpts in som alla kockarna ska få laga olika delar utav. Till måltiderna serveras utvald ekologisk öl för att skapa den fulländade matupplevelsen.
Från vänster: Martin Moses, David Lundqvist, Thomas Sjögren, Stefan Eriksson, Jonas Dahlbom och Christian Hellberg.
Kockar som gästar pop-up restaurangen 3–8 februari
3/2 – Martin Moses – Årets Kock 2019 – @chefmartinmoses
4/2 – David Lundqvist – Årets Kock 2018 – @chefdavidlundqvist
5/2 – Jonas Dahlbom – Årets Kock 1996 – @jonasdahlbom
6/2 – Christian Hellberg – Årets Kock 2001 – @christianhellberg
7/2 – Stefan Eriksson – Årets Kock 2005 – @ravaran
8/2 – Thomas Sjögren – Årets Kock 2015 – @thomassjgren
Anders Abrahamsson och Daniel Flink från Åre Bryggcompagni tillsammans med Richard Bengtsson, Chefsbryggmästare Spendrups, i mitten.
Melleruds supportar lokalt bryggeri i ekocertifiering
Melleruds öl är 100 procent ekologiskt och nu vill Melleruds vara med och inspirera lokala mikrobryggerier över landet. Inför Åre Gastronomy Week har man därför hjälpt det lokala bryggeriet Åre Bryggcompagni med sin ekocertifiering.
Det är få mikrobryggerier idag som är ekocertifierade och Melleruds vill vara med och främja den ekologiska ölkulturen och dela med sig av den kunskapen man besitter. Detta för att fler mindre bryggerier ska kunna ekocertifieras i framtiden.
I bryggarbranschen är det förhållandevis ovanligt att en öl är helt ekologisk. En öl får däremot märkas som ekologisk trots att alla ingredienser inte är ekologiska. Den ingrediens som främst kan vara svår att få tag på är ekologisk humle vilken då ofta ersätts med icke-ekologisk.
Läs om alla programpunkter under Åre Gastronomy Week här.