Medarbetare på Backa Teater svårt misshandlad

10:58 22 Mar 2019

Backa Teater berättar på sin Facebook-sida om hur en av deras medarbetare blivit svårt misshandlad på Centralstationen.

I ett inlägg på sin Facebook-sida berättar Backa Teater om ett fall av misshandel mot en av deras anställda natten mellan 9-20 mars. Det är en person som just nu medverkar i deras uppsättning Hierarchy of Needs som är en ung man från Syrien som Backa Teater berättar har blivit utsatt för övervåld av ordningsvakter på Centralstationen i Göteborg på väg hem från en fest tillsammans med två andra nyanlända som också arbetar på teatern. I inlägget på deras Facebook-sida återger de nattens förlopp så som deras medarbetare berättat det för dem, vilket de säger inte har några orsaker att ifrågasätta då mannen i fråga är mycket skadad och rädd.

Inlägget är långt och mycket detaljerat och berättar att mannen hade en joint i fickan vilket var anledningen till att de tre männen blev stoppade. Mannen ska ha erkänt till detta snabbt och varit villig att ta de korrekta konsekvenserna. Efter detta berättar de tre männen att mannen med jointen blivit förd till ett stängt rum utan fönster eller övervakningskameror av vakterna som också uttryckt sig grovt rasistiskt mot männen. Mannen berättar att han i rummet blivit svårt misshandlad av ordningsvakterna vilket lett till två utslagna tänder, en stukad handled, haltande gång samt stora sår och blåmärken över bröstkorg, armar och ben. 

Polisen kallades till platsen av ordningsvakterna som vid den tidpunkt de kommit till platsen ska ha sagt att mannen ska ha varit våldsam och därav har de varit tvungna att hålla ned honom. Händelsen har anmälts av ordningsvakten som medarbetaren på Backa Teater berättat varit värst som i sin tur även anmält ordningsvakten. Expressen har pratat med både teatern och polisen, och teatern berättar att beslutet att berätta historien tagits av deras konstnärliga ledare tillsammans med de anställda. Polisutredaren Claes Olsson i Göteborg city säger till Expressen att dessa anmälningar inte är ovanliga och att det är att gränsen för övervåld har överskridits som ska bevisas, men att det är svårt. I inlägget på Facebook citerar Backa Teater deras medarbetares reaktioner som bland annat säger såhär.
— Jag såg fruktansvärda saker i Syrien och upplevde hur bomberna föll runt vårt hus men den ondskan jag upplevde i rummet med ordningsvakterna i Sverige, när dom slog och förnedrade mig samtidigt som dom skrattade, den ondskan har jag faktiskt inte upplevt ens i Syrien.

Hela inlägget från Backa Teater med utförliga beskrivningar av händelseförloppet går att läsa här

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!