Matprofil från Malmö startar podd – ska träffa landets sjärnkockar

12:51 27 Aug 2018

Från burgare och falafel till en podcast med Sveriges bästa kockar. Malmös matprofil Pierre Orsander ska lära känna personerna och historierna bakom stjärnkrogarna i Gastronomipodden.

Är man intresserad av mat och bor i Malmö så har man någon gång under resan stött på Pierre Orsander. Han själv är till vardags grafisk designer med ett såstort matintresse att det resulterat i ett falafel-VM, ett världsrekord i att äta på flest restauranger på kortast tid och en guidade turer på Malmös restauranger. Bland mycket annat. Nu tar han nästa steg och startar Gastronomipodden, en podcast som ska ta kockarna ut ur finköket och in i de mat- och krogintresserades öron.
–Förra året så skulle jag egentligen börjat på Youtube, med ett liknade koncept. Tanken var att träffa kockar och låta dem laga sin signaturrätt. Projektet påbörjades men jag insåg med tiden att jag ville göra något som var lite mer intimt. Då kom tanken på en podcast. Jag vill lära känna kockarna och profilerna som har stuckit ut och verkligen gjort något annorlunda.

Premiäravsnittet är på gång och beräknas vara klart lagom till månadsskiftet mellan augusti och september. Längs resan kommer han att besöka mestadels välkända kockar, men även några andra matprofiler. Främst i Malmö, Göteborg, Stockholm och Köpenhamn. Pierre Orsander överslagsräknar snabbt att han redan i år har besökt fler än hundra restauranger. Bland dessa är många förvisso provsmakningar. Förra året landade han påcirka 150 stycken, ensiffra som lär överstigas i den här takten.
– Jag har hamnat in på spåret gastronomi nu och dåkändes det som ett kul sätt att ta reda påmer om kockarnas bakgrund, vad det är som driver passionen och deras mål. Det finns vissa som kanske nöjer sig med en Michelin-stjärna medan det finns andra som satsar allt på att få sin tredje.Det kommer att bli intressant att ställa frågorna och jag tror att många inom branschen kommer uppskatta att höra sina kollegor, säger Pierre Orsander.

Än sålänge är nio gäster inplanerade och premiäravsnittet ska han spela in med den prisbelönta Malmöprofilen och kocken Titti Qvarnström.
– Mina gäster kommer till en början att ha anknytning till Malmö eller Skåne. Det som binder ihop dem är att många är prisvinnande kockar, som bland annat representerat Svenska Kockslandslaget, tävlat i Sveriges Mästerkock och Kockarnas Kamp samt publicerat böcker. Vissa med krogar som tilldelats en Michelinstjärna eller två. Heta profiler för tillfället helt enkelt som mankommer att känna igen även om man inte har ett jättestarkt matintresse. Att Titti Qvarnström blir premiärgäst känns naturligt eftersom vi haft Falafelfestivalen och mycket annat tillsammans, så det blir ett bra första avsnitt.
Vem är din drömgäst?
– En jag verkligen skulle vilja ha med RenéRedzepi från Noma i Köpenhamn. En annan är BjörnFrantzén som driver Frantzén i Stockholm, som nyligen fick sin tredje michelinstjärna. Det finns många frågor jag skulle vilja ställaom just drivkraften till att fåtre stjärnor. De har verkligen släppt allt för att få tre stjärnor.
Slutsnackat om gästerna. Hur duktig är du själv på att laga mat?
– Jag lagar ofta mat och försöker laga mestadels under större delen av veckorna. Sen är det ju såatt jag hämtar mycket inspiration utifrån, ifrån bland annat restaurangerna jag besökt. Jag åt picklade rosblad till exempel, som tar picklandet till en helt annan nivå. Men att lägg ain och pickla rosblad är inte så svårt egentligen så det ska jag göra. Jag gillar att använda picklade saker i min mat.
Vilken är din paradrätt?
–Då måste jag nog ändå säga hamburgare. När man väl gör det såär det”den rätten”. Det är väl det jag känner är min favorit att göra. När jag väl lägger ner tid och detaljarbete, har rätt på stektekniken och så vidare. Den sitter i ryggraden. När man väl göra nya saker kan man alltid gå tillbaka i receptboken.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2018.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.