Matfestival med smak för Åre

15:13 16 Dec 2019

Den 3-9 februari är Åre Gastronomy Week tillbaka. Under festivalen kan du uppleva gastronomiska event på Åres restauranger, prova lokala råvaror och träffa mathantverkare och dryckesproducenter.

För sjunde året i rad arrangeras festivalen som är en hyllning till den jämtländska gastronomin. Åre Gastronomy Week som anordnas i samarbete med Melleruds Pilsner aktiverar majoriteten av fjällbyns restauranger och lokala mathantverkare. Precis som 2019 kommer en popup-krog att byggas upp mitt på Åre Torg, där ett flertal vinnare från Årets Kock kommer att stå för matlagningen under varsin dag. Råvarorna som ligger till grund för kockarnas menyer är handplockade av Lena Flaten från Flammans Skafferi, och hämtade från traktens skogar, fjäll och vattendrag.

Popup-krogens invigning markerar startskottet på festivalen under måndagen den 3 februari. Först ut är Martin Moses 2019 års vinnare av Årets kock. Till vardags står han vid spisen på stjärnkrogen SK Mat & Människor i Göteborg.
–  Det ska bli väldigt roligt att göra en pop-up i Jämtlands gastronomiska högsäte. Jag ser specifikt fram emot att träffa och arbeta tillsammans med de lokala råvaruhantverkarna. 

Förutom Martin står ytterligare fem vinnare från samma tävling vid spisen. Dessa består av David Lundqvist – Årets Kock 2018, Thomas Sjögren – Årets Kock 2015, Stefan Eriksson – Årets Kock 2005, Christian Hellberg – Årets Kock 2002 och Jonas Dahlbom – Årets Kock 1996.
– Jag var med även under förra årets upplaga av Åre Gastronomy Week och lagade mat i pop-up restaurangen. Det är inspirerande att få förvalta de småskaliga producenternas råvaror – det bästa av Jämtlands skafferi, säger Thomas Sjögren. 

Nytt för i år är att det utöver popup-krogen även adderas en studio på Åre torg. I denna kommer det att arrangeras en mix av programpunkter som det bara är att ramla in på, samt del event som man behöver boka en plats i förväg till.

Initiativtagare till Åre Gastronomy Week är paret Bri Stundon och Calle Hedman, två lokala eldsjälar. Bri har bland annat arbetat som kock på Dahlbom på Torget, Ölbaren, Arnes och de senaste säsongerna varit kökschef på B’s, en liten sushirestaurang på Åregården. Calle arbetar till vardags som centrumutvecklare för Östersunds stadskärna på Destination Östersund och har lång erfarenhet som projektledare i evenemangsbranschen. 
– Att ha med sig Melleruds och Årets Kock som samarbetspartners under Åre Gastronomy Week möjliggör en större satsning och vidareutveckling av festivalen. Pop-up restaurangen på torget var mycket uppskattad under förra säsongen. Vi ser fram emot att vässa upplevelsen ytterligare samt att lyfta fram de lokala restaurangerna och matkreatörerna i Åre.

Det händer en hel massa inom gastronomin och restaurangbranschen i Åre för tillfället. Supper flyttar in i Tottebos lokal medan Asian Post Office flyttar in i Suppers lokal. Parkvillan växer och tar över Bahnhof där det ska bli ett Ölkafé, Mr French flyttar in i BomBoms lokal, Pinchos öppnar restaurang & hotell i gamla Café Åre Torg och Boqueria tar över Frozen Mexicans lokal. Hembygdsgården är nu Kafé Gården och såväl Fjällpuben som Liten Krog har fått nya ägare. 

Det finns med andra ord många anledningar att besöka Åre i vinter och varför då inte göra det under Åre Gastronomy Week när restaurangerna bjuder till lite extra?

 

Åre Gastronomy går av stapeln den 3-9 februari 2020.

PROGRAMPUNKTER I URVAL

4 februari – Tour de France
Capo 
Fem franska vinproducenter: Masion Champy, Rigal, Masion Cazes, JeanJean och Masion Antoine Moueix gästar Capo och till deras viner ha köksmästare Lars-Patrik Andersson och Åregårdens Wine Director Janne Werkelin tillsammans skapat en femrättersmeny.

5 februari – Livepodd med Petter och Alf
Granen

Petter och Alf Tumble bjuder in till en liveinspelning av podcasten Dela en flaska. Inspelningen äger rum på Granen, och i priset ingår två glas vin samt en varmrätt.

6 februari – Det arroganta svinet
Boqueria
Det arroganta svinet är känt för att vara en av landets bästa Texas BBQ. Under Åre Gastronomy Week tar de över nyöppnade Boqueria och bjuder på byns bästa rökta kött. 


Se hela programmet på aregastronomy.se 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 12, 2019.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!