Mat i kvadrat

07:33 18 Sep 2021

En ny matstartup vill att du ska äta all din mat i form av kuber. 

SquarEat är namnet på den startup som ligger bakom konceptet, och i vanlig ordning är det crowdfunding som ligger till grund rent kapitalmässigt. Målet är att revolutionera livsmedelsindustrin med hjälp av modulär mat i form av standardiserade femtiogramsrutor med lång hållbarhet. Företaget går således i samma stigar som Soylent och Huel varsamt trampat upp de senaste åren, vägar som leder till att bli näringsriktigt mätt med minsta möjliga ansträngning.  Kampanjen har i skrivande stund dragit in cirka två av de sju miljoner företaget hoppas på, men har också fått utstå hån och och sarkasmer i sociala medier både på grund av det futuristiska manér de använder sig av, men också på grund av den totala nonchalans av njutningsaspekten som matkonceptet visar prov på. Produkterna jämförs med science fiction-produktioner som den dystopiska filmen Soylent Green och inte minst den futuristiska thrillern Snowpiercer.

Det Miamibaserade företaget använder matlagningstekniker såsom sous vide och blanchering för att förvandla livsmedel som kyckling, nötkött, broccoli och ris och stöpa om de till de förkokta femtiogramsrutor som sedan förpackas i tjusiga kartonger. De små rutorna är utformade för att intas i antingen fyra eller sex delar och företaget rekommenderar de mindre förpackningarna till dig som väger upp till 63 kilo och de större till dig som väger mer. När kartongerna har levererats håller de sig fräscha i två veckor eller mer och kan ätas kalla eller tillagas på olika sätt, inklusive friterade i olja eller uppvärmda i mikrovågsugnen.

Vad innehåller de då, undrar du? Det är nästan enklare att svara på vilka smaker som inte finns, då det i skrivande stund finns åtminstone 15 olika rutor som spänner ifrån sparris och veganburgare till lax och givetvis kyckling. En fyra delars måltidsbox består dessutom av en kombination av dessa vilket ger cirka 50 000 olika möjliga resultat. Priset för dessa varierar från cirka 50 kronor för Sweet Break (chokladpannkakor) till Mediterranean (havsabborre, sparris, zucchini) för 80 kronor. 
– Det finns så många sätt att äta dem. De har allt inklusive kryddor, salt och peppar. Du behöver verkligen inte göra någonting., säger Maria Laura Vacaflores som är marknadsföringschef på SquarEat till Today Food. 

Vacaflores menar också att det finns flera anledningar till den fyrkantiga formen, förutom att den är enkel att förpacka.
– Tack vare den fyrkantiga formen kan vi köra massproduktion med hjälp av gourmettekniker, vilket tillåter oss att producera mat av högsta kvalitet och sälja det till ett överkomligt pris. Vi är heller inte det första matkonceptet som har antagit den fyrkantiga formen, om du till exempel tittar på tofu.

Hon medger samtidigt att det kräver att konsumenten lägger sina uppfattningar om hur mat ska se ut åt sidan, vilket kan innebära ett problem för SquarEat då man som bekant äter med ögonen också. Men om man bortser från utseendet på maten (smaken kan vi dessvärre ännu inte uttala oss om) finns det åtminstone på papperet absolut positiva aspekter med tekniken. Företaget hävdar till exempel att de kan använda nästan 100 procent av råvaran i sina dessa rutor, vilket är naturligtvis är ett bra sätt att råda bot på problemet med matavfall. Detta förutsatt att inte hela boxen åker i soporna.

SquarEats har just nu en kampanj uppe på Wefunder.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2021.

0 Kommentera