Masthuggsgunget firar fem år

12:31 20 May 2019

I år är det femårsjubileum för endagsfestivalen som startade som en födelsedagsfest.

Under försommaren har det numera blivit tradition för toppen av Masthugget att intas av musik, mat och trevlig stämning. På sluttningarna intill Masthuggskyrkan arrangeras nämligen Masthuggsgunget, en dag av musikfest till förmån för välgörande ändamål, och i år är det dags för den femte upplagan.

En av de som startade Masthuggsgunget är Henrik Thyselius. Han berättar att andan av evenemanget egentligen har levt längre än i fem år, då det hela härstammar från open-mic-fester han brukade ha i sin lägenhet. Eftersom han själv är musiker och har många vänner som är det firades traditionsenligt Henriks födelsedag så i nästan tio år. Att någon har högljudda fester i en liten lägenhet kanske inte låter som en drömgranne direkt, men Henrik menar att det gick hur bra som helst.
– Det var aldrig någon som klagade, däremot var det väldigt många som kom förbi och tyckte att det var jättekul. En gång när vi repade inför detta var det någon som sa att vi borde göra en större grej av det här. I och med att jag bor precis nedanför Masthuggskyrkan tänkte vi att varför inte köra där uppe på kullen?

Första året placerade de festivalen på valborgsmässoafton, och efter bara några dagar hade deras event på Facebook fått flera tusen intresserade. Det var inte riktigt den uppslutningen de varken hade räknat med eller var förberedda på, så det gällde för dem att snabbt tänka om med produktionen. Det var på grund av detta som idén om att göra Masthuggsgunget till ett event för välgörenhet växte fram, och utan budget fick de både band och ljud- och ljusföretaget Qtech att ställa upp gratis. Under första året 2014 samlade de ihop fyra tusen kronor, vilket jämfört med 2018 är en ganska stor skillnad. Då samlade de ihop hela 58 788 kronor till organisationen The Fortress Sverige, vilket innebär att siffran har mer än tiodubblats sedan starten. Henrik berättar även att de har tänkt mycket mer på vilka organisationer de jobbar med sedan de började. De vill att det ska finnas en lokal anknytning samt ett helt transparent led utan mellanhänder och administrativa avgifter, och både The Fortress Sverige som de jobbat med i två år nu samt Rosenlundstödet är sådana organisationer.
– Vi höll på att leta efter en organisation ganska länge denna gången, men så kom vi på Rosenlundstödet som min kollega Maria Melkersson driver. Jag förstod inte hur vi kunde missa dem men vi bjöd in Maria att komma och berätta för oss om vad hennes organisation gör. Om verkligheten för kvinnorna som lever i den världen, och vi blev rätt chockade eftersom det är en värld en kan lite om när man inte lever i den. Det är precis en sådan organisation vi vill stötta. 

Masthuggsgunget är dock inte din vanliga altruistiska gärning. Genom att skänka pengar får du en heldag full med musik och till och med utomhusyoga om man vill. I år har de akter som Manx, Simon Ljungman, Hannah Tolf och Le Bandit på schemat. Precis som vanligt ställer även dessa upp gratis för den goda sakens skull. Trots att det är en välvillig gärning önskar Henrik att han kunde betala dem en summa för att de ställer upp.
– Det som tar emot är att kulturarbetare alltid ska behöva jobba gratis. Egentligen hade jag velat kunna ge dem någonting mer, men de gör ju en god gärning också på samma sätt som vi. Utan dem hade det aldrig gått, vi är oerhört tacksamma för att folk vill ställa upp och göra detta.

Här hittar du evenemanget för Masthuggsgunget 2019.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 05, 2019.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!