Master Chief fyller 20 bast

14:03 6 Dec 2021

Berättelsen om Xbox skulle inte gå att berätta utan Master Chief. 20 år efter premiären är det dags att se om den gröne jätten fortfarande håller måttet.

På den tidslinje där tv- och datorspel är högst prioriterat är 15 november 2001 ett speciellt datum. Det var nämligen då den allra första Xbox-konsolen lanserades på den amerikanska marknaden. På den tiden var Sony, Sega och Nintendo den asiatiska treenigheten som ägde konsolvärlden. Och nu skulle ett icke-japanskt företag försöka slå sig in i stenhårda konkurrensen som rådde på spelmarknaden. Problemet var att där Sega och Nintendo hade Sonic och Mario hade Microsoft Word, Excel och Windows. Xbox behövde en galjonsfigur. 

Oväntat nog hittade Microsoft sin hjälte tack vare Steve Jobs. På Macworld-mässan 1999 presenterade en leende Jobs ett spel som bara timmar innan hade varit namnlöst. Halo var spelet som skulle göra att Mac-datorerna skulle ses som seriösa spelmaskiner och Bungie var företaget som skulle se till att det hände. På grund av tekniska missöden med tidigare spel hade Bungie satt sig i en ekonomisk knipa, och Microsoft såg sin chans. De svepte in och köpte upp Halo-utvecklarna.

Två år senare släpptes Halo: Combat Evolved. Supersoldaten Master Chief, i sin gröna rustning, blev över en natt symbolen för vad Microsoft tog med sig till konsolvärlden. Den artificiella ringvärlden Halo, där spelarna slogs mot det krigiska Covenant-imperiet, var ett fantastiskt spel (trots att en stressad utvecklingstid lett till en del genvägar). Men spelet kom att bli så mycket mer. Combat Evolved var en milstolpe inte bara för Microsoft och Xbox, det var också det spel som banade väg för FPS-genren på konsol. När Microsoft sedan ville sälja in sin onlinetjänst Xbox Live var ett populärt multiplayer-spel ett oemotståndligt argument för att flytta konsolspelarna ut på internet.

Halo-serien fullkomligt exploderade. Combat Evolved sålde fem miljoner exemplar. Halo 2 ytterligare 8,5 miljoner. Sex år efter att originalet släppts stod Bill Gates bakom kassan på en Best Buy-butik i Bellevue, Washington, och signerade världens först sålda exemplar av Halo 3. Och även om Bill gjorde det iförd en Halo-huvtröja och med en frisyr som såg ut som att den lämnat kudden 30 sekunder innan fotograferingen var det tydligt att det här var en stor grej för Microsoft. Bungies Halo var mer än bara ett spel. Master Chief var ansiktet - eller hjälmen - Microsoft behövde. Men det går inte heller att blunda för hur viktig originaltrilogin varit rent spelhistoriskt. Det är nog ingen överdrift att påstå att utan Halo-spelen hade spelmediet sett radikalt annorlunda ut idag.

Även om utvecklingen av Halo har flyttats från Bungie (som slagit sig fria från Microsoft och istället skapat Destiny-spelserien) till 343 Industries lever Master Chief vidare. I februari 2021 meddelades att Halo-serien sålt sammanlagt 81 miljoner exemplar. Och den 15 november 2020, 20 år efter lanseringen av Combat Evolved, släpptes en tidig multiplayerversion av Halo Infinite.

Den 8 december släpps det fullständiga spelet. Halo Infinite är det sjätte riktiga spelet i serien och en ny chans för Master Chief att vinna spelarnas hjärtan.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!