Mariaplans Mannerström

17:29 14 Sep 2016

I snart fem år har Robert Maglia gjort Mariaplan lite godare. Nu väljer han att ta ett steg närmare titeln Mästerkrögaren i Majorna.  

Restaurang Enoteca Maglia har funnits sedan 2012 och i månadsskiftet öppnar vinbaren Vini e Liquori vägg i vägg. Att Maglia har sina rötter i Italien märks. Vi hänger en stund utanför bygget och hälsar på folk. Ni vet som man tänker sig att någon äldre herre gör just i Italien. Pappan, gudfadern eller hur det nu är.

– Jag tycker det är viktigt att man hälsar, det blir en helt annan stämning då. I Sverige kan folk vara lite dåliga på det, men för mig är det viktigt med den känslan.  Jag vill att folk som kommer och käkar här ska känna sig sedda.

Just i samma stund promenerar ett sällskap förbi på väg in i restaurangen.
– Tjena tjena är du här jämt eller?
– Jajjemen, man kan nästan börja tro att jag har något att göra med det här stället.
– Asså du! Jorå det blir en entrecote idag.
– Jasså då är det är bara att gå in och kötta på. 

Berätta lite om ditt nya projekt.
– När jag flyttade in så ingick den här delen i lokalen. Men jag tyckte att det blev alldeles för stort, så vi styckade av den och de har haft en annan hyresgäst fram tills nu. Men under tiden har jag tänkt en del på den där lokalen och lite ångrat mig att jag inte tog den. Så när det blev ledigt kände jag att det var dags, för konceptet och idén har funnits med mig hela tiden.

Som är?
– Göteborgs enda riktiga vinbar, Vini e Liquori.

Vad är en riktig vinbar?
– Det är ett litet ställe dit man går och tar ett glas riktigt gott vin och hänger en stund. Men jag tycker att det folk i staden brukar kalla för en vinbar mer är en slags restaurang. De enda som lyckats göra en rätt skön grej är Björns Bar. De har ju i och för sig aldrig kallat sig för vinbar, men i mitt tyckte har de varit just det. Ett hål i väggen, du slinker liksom bara in. Det är en bar med en massa vin. 

Vart har du hämtat din inspiration?
– Bland annat från världens bästa vinbar, Bottega de Vini. Den ligger på en liten bakgata i Verona och där hänger alltifrån farbröder i kostym till yngre vinälskare. Jag vill ha lite samma känsla på mitt ställe. Hit ska man komma för att chilla!

Vad kommer att finnas på menyn?
– Självklart vin! Och destillat från hela världen även om de italienska dryckerna såklart kommer att dominera. Vi kommer att ha över 200 vinsorter – från små till stora producenter, biologisk till ekologiskt. Och naturligtvis grappa. Till detta kommer vi att servera alltifrån smårätter till á la carte från restaurangen. Egentillverkade charkprodukter såsom vildsvinssalsiccia, prosciutto, pastejer, terriner och vedugnsbakade pizzettas.

Vi tar en tur in i lokalen som just nu är en vitmålad arbetsplats. Det är svårt att se hur det ska se ut som färdigt och klart. Men kikar man in hos grannen Enoteca Maglia är det lite enklare att visualisera sig. Ett antikt och rustikt försök till att flytta in Italien i den gamla banken.
– Känslan är viktig för att få till det där hänget jag snackar om. Här, till exempel, ska vi ha ett par skivspelare så att man kan ha en dj. I det här hörnet blir det barhäng. Planen är att servera kaffe på morgonen och vin på kvällen. Hade lagarna varit mer generösa hade jag nog haft öppet jämt. 

Fast vid närmare eftertanke verkar det där med att ha öppet hela dygnet krävande för Majorna-krögaren som bor bara ett kvarter bort.
– Det ringer ju ofta leverantörer och så måste man komma ner och fixa något. Och är det inte det så är det kanske någon gammal polare från Stockholm som är på besök och så får man knata ner och hälsa på ett gäng gubbar. Då är det är ju på ett sätt ganska skönt att vi har stängt några timmar om dygnet.

Vini e Liquori öppnar i oktober och har öppet onsdag till lördag från 12 till sent.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.