Maria Ramnehill: "Vi måste sluta prata om att sluta prata om skönhet"

13:49 8 Sep 2014

Selfie queens in action: Nicki, Laverne, Kim.

Den senaste tiden har en debatt om utseendefixering gått på rundgång i svensk feminism. Selfies är ett sätt att försöka ta makten över bilden av sig själv i en utseendefixerad värld, något en äldre generation kvinnor aldrig riktigt hade möjligheten att göra. Det betyder inte att det är odelat positivt. 

Men det enda vi egentligen diskuterar här är vems personliga copingstrategi, för att överleva som kvinna i ett patriarkat som mäter kvinnors värde i vårt utseende, som fungerar bäst. Och det varierar naturligtvis från kvinna till kvinna. För en del kvinnor är utseendekomplimanger inget annat än tomma kalorier som spär på dysforin snarare än lindrar den.

För andra kan det vara något som tar en igenom en dag som annars hade kunnat präglas av svår dysfori. Utseendekomplimanger kan bekräfta patriarkat och cisnorm, men å andra sidan göra vardagen möjlig. Och om transkvinnors kroppar i cispatriarkatet är äckliga, fula, oliggbara, så kan våra komplimanger också ifrågasätta utseendeideal.


Hela diskussionens premiss upplever jag är det feministiska idealet om naturliga kvinnor. Nej, inte “naturliga” som i diskret makeup, vältrimmad kropp och lagom mycket kroppshår, utan “på riktigt” naturliga kvinnor. Som om det var ett alternativ för alla.

Vad händer om en transkvinna slutar sminka sig? Hej, skäggstubb. Slutar bära BH? Hej, platt bröst. Om hon slutar raka benen? Pft! Säger du åt mig att sluta tänka på mitt utseende kan du lika gärna säga till mig att sluta försöka läsas som kvinna, sluta förändra min kropp till en jag trivs i. Den naturliga kvinnokroppen finns inte. Inte alls.


Mer sällan diskuteras vilka som utesluts på förhand, och vilka som kan få plats i den skönhetsnorm som inte på något vis är universell, utan är grundad i vita normfungerande ciskvinnors kroppar. Det är den naturliga kroppen. Det betyder inte att någon enda kvinna är vinnare i den hierarki där vårt värde mäts i våra kroppas attraktionskraft. Tvärtom. Men det är därför “trans is beautiful” är ett revolutionerande påstående. Och det är något som ger mig rakare rygg.

För självklart är det inte kvinnors utseendefixering som skapar kvinnors utseendefixering! Utseendekrav är ett symtom på något annat. Att kvinnors värde mäts i utseende är ett symtom på att kvinnor värderas lägre än män, inte orsaken.

Vi kan sluta ge varandra komplimanger bäst vi vill, men det kommer inte att avskaffa något patriarkat. Ekonomisk jämställdhet, däremot.
Det är lönediskrimineringen och den könssegregerade arbetsmarknaden som skapar utseendehets, inte kvinnors utseendekomplimanger.

Maria Ramnehill är journalist och återkommande skribent på nöjesguiden.se.

Läs fler av Marias texter:
Jared Leto förminskar transpersoners verklighet
Jag skiter i rätten att älska vem man vill
Varför skulle människan bara ha två kön, Hanne Kjöller?
Transkvinnor är kvinnor, transmän är män
Ilskan i sociala medier är de maktlösas bästa vapen

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!