Foto: Olof Grind.

Mares: “Vi vill ha ett värdigt slut”

Emma Thimgren 10:00 22 Apr 2022

Mares laddar för avskedsturné och ett sista album. Nöjesguiden mötte upp bandet för att prata om varför de väljer att lägga ner, det nya albumet och framtiden utanför musiken.

Efter åtta år tillsammans har tiden kommit för Mares att gå skilda vägar. Albumet Svanesång blir deras sista, och i slutet av maj inleds deras avskedsturné. Nöjesguiden mötte upp bandet i Stockholm några dagar innan albumsläppet. Fyra av de fem medlemmarna, Fredrik Danfors, Michael Dahnberg, Fredrik Nilsson och Olof Wärend Rylander, var på plats.
Olof: Det är blandade känslor såklart. Det känns helt rätt att sätta punkt här, men det är vemodigt att lämna det här bakom sig.
Michael: Och på ett sätt vår unika relation också.
Fredrik N: Vi kommer ju fortfarande ses, men vi som kollegor och delägare av ett äventyr kommer ju försvinna. Sen är det alltid spännande att släppa ny musik och det ska bli otroligt kul.
Fredrik D: Det känns också skönt, lite som att en tyngd släpper.

Hur har ni kommit fram till det här beslutet?
F.N: Vi har inte mått optimalt de senaste tre åren. Men vi satte oss ner för tre månader sedan, det var första gången i vår karriär som vi reflekterade över framtiden på längre sikt, och vi kom fram till att det här var det bästa för oss.
O: Ingen hade orkat ett album till, det hade inte funkat med våra liv som vi försöker leva parallellt.

Några i bandet är intresserade av att ta roller bakom andra artister som producent eller låtskrivare. Men nu pluggar samtliga på heltid och är halvvägs inne på helt andra karriärbanor som systemvetare, ingenjör, landskapsarkitekt och litteraturvetare.
O: Det är en uttömmande process att skriva ett album och känna att man ska kunna stå för det. Det är väldigt tillfredsställande när man får ihop det, men det är också sömnlösa nätter där man tänker över minsta beslut. Det ska bli skönt att kunna fokusera på annat i livet.
F.N: Vi vill bara släppa musik som vi är riktigt stolta över, nu har vi inte den tiden att göra ett till album som uppfyller den standard som vi vill hålla.
M: Det känns mycket bättre att göra det på det här sättet, ifall vi tar vi en paus finns fortfarande pressen kvar.
O: Och då hade man suttit fyra kvällar i veckan och gjort demos ändå. Vi behövde ta det här beslutet för att vi ska få vila och starta nya kapitel.
F.N: Vi vill ha ett värdigt slut och inte bara låta det rinna ut i sanden.
M: Det hade varit otroligt antiklimaktisk. Det är mycket bättre att sluta och göra en comeback. Nu säger jag inte att det blir en comeback, men du fattar…

Beslutet att lägga ner togs när albumet i stort sett var helt klart, därför är det inte skrivet som ett farväl. Processen att spela in det har tagit tre år, sedan bandet släppte debuten Sunnanvind 2019.

Hur skulle ni beskriva det nya albumet?
O: Det är ett album med mycket liv i. Vi har omfamnat imperfektionerna, det ger en annan typ av sväng och känsla. Det har varit viktigt för oss att gå vidare till ett annat sätt att göra musik som är längre ifrån datorer och närmare riktiga instrument. Vi har jobbat med producenten Christoffer Roth, han har varit väldigt viktig soundmässigt.
F.D: De låtarna vi gjort nu låter mer likt de vi gjorde som kids. När det bara var fem barn i ett rum och vi gjorde exakt vad vi kände för utan att någon lade sig i. Albumet är lite mer vi. 
M: Det är lite vuxnare, lite mer raffinerat.
O: Förra albumet sa vi att vi ska skriva en banger varje låt, den här gången har vi mer försökt pleasa oss själva. Vissa låtar kanske blir lite smalare, men jag tror att det är en kvalitetsstämpel att man gör musik som man verkligen älskar själv.

En annan anledning till att albumet tagit tre år att skriva är just att bandet jobbat fram en ovanligt samspelt process. Trummisen Olof, sångaren Fredrik D och gitarristen Albin skriver musiken; melodi, harmonik, rytmik och arrangemang, medan synth-spelaren Michael och basisten Fredrik N skriver texterna.
F.D: Det är skönt när man sjunger att lämna över det personliga till någon annan, det blir tio gånger mindre jobbigt att släppa musik då. Jag tror inte jag hade kunnat släppa egenskrivna texter med sång, det är lite för utlämnande.
M: På samma sätt som att skriva personligt och lämna över det till någon annan att sjunga. Jag behöver ju inte fullt ut stå för det jag skrivit då.
F.N: Vi har hittat ett sätt att hantera att vara personlig. På den senaste plattan har vi haft ett tätare samarbete mellan musik och text, innan har det mer varit att vi har skrivit musik och text separat. Vi utnyttjar ganska väl att vi är ett band på fem personer, jag vill tro att Mares skulle bli sämre om man plockade bort valfri person.

Det låter som ett väldigt frustrerande pussel?
F.D: And that’s why we’re quitting…
M: Det kan vara stundvis frustrerande, ja.
F.N. Vi är många som är duktiga på det vi gör och har starka viljor.
F.D. Men det är inte där skon klämmer. Vi har alltid jobbat så. När vi har jobbat med andra så har de undrat vad det är som händer och hur det kan gå ihop.
O: Folk har inte fattat vår process.
F.D. De har sagt “Vem är det som bestämmer egentligen?” Ingen.

Mares sista album Svanesång släpps idag den 22 april. 

SVANESÅNG TOUR 2022

25/5 Gröna Lund, Stockholm
5/6 Brännbollsyran, Umeå
11/6 Borggården live, Örebro
2/7 Västerås cityfestival
8/7 Trädgårdsföreningen, Göteborg
9/7 Latitud 57, Oskarshamn
22/7 Furuvik, Gävle
23/7 Sundsvalls Torgfest
28/7 Borgholms slottsruin
30/7 Rock Off festival, Mariehamn
20/8 Herrljunga folkets park
9/9 Bonfire, Linköping
10/9 Park Sounds, Huskvarna
17/9 Parksnäckan, Uppsala

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!