Den 18 augusti öppnade Plura Johnsson återigen upp sitt kök för tv-tittarna. Denna gång med en ny sidekick i form av Måns Herngren och det musikaliska inslaget leds av Maria Andersson från Sahara Hotnights. Vi träffade Plura i köket dagen efter Eldkvarns framträdande på Allsång på Skansen.
Föredrar du hellre krogen eller hemmafest?
– När man gör sin hobby till ett yrke som det är i detta fall med kokböcker, matprogram och recensioner blir man tyvärr sämre och sämre på att laga mat hemma. Det är lätt att man går på krogen istället. Som när jag kom hem i måndags och alla kastruller hängde fel, då orkade jag inte ställa mig vid spisen utan vi gick ut. Jag kom av mig. Ikväll hade jag köpt hem mat för att laga men då ville Maria käka sill på Tennstopet och då blir det så istället.
Vart går du helst ut och äter och dricker?
– Mäster Anders tycker jag är riktigt bra. Och AG såklart. Jag respekterar verkligen en person som Johan Jureskog som gör allt dygnet runt för att hans krogar ska vara på topp. Han är helt manisk, jag gillar det.
Vad tycker du om Stockholms krogutbud i stort?
– Det har blivit så väldigt mycket bättre bara de senaste tio åren. Både utbudet och standarden. När jag recenserade krogar klagade faktiskt Mauro på att jag alltid skrev så bra om krogar. Men vad ska man göra då det finns så mycket som är bra? Det blir faktiskt tråkigt att bara recensera bra krogar, man längtar liksom efter att få skriva en rejäl sågning.
Och vad saknar du?
– Nu finns ju Boqueria men annars saknar jag fler sådana ställen där man kan äta mycket smårätter, typ tapas med lokala råvaror. Jag gillar det sättet att äta, med en massa smaker. En entrecote med bearnaisesås i all ära, men efter första tuggan vet man hur hela måltiden kommer att smaka.
När öppnar du din egen krog?
– Det var snack om att vi skulle göra ett tv-program av det och det vore ju rätt häftigt. Men det är ju ett jäkla jobb. Om en restaurang ska bli bra måste man lägga ner hela sin själ i den. En som öppnar restaurang skulle lika gärna kunna dela ut post eller göra något helt annat. De kan inget om mat och de har ingen passion. Ska man göra det måste man vara beredd på att jobba dygnet runt.
Det låter inte så långt ifrån att jobba som musiker.
– Nej, i och för sig men nu är jag 60 så att jag skulle nog inte orka. Men tanken att öppna en krog har nog alltid funnits där och det är många som har varit på mig. Både Mauro och mina barn har erbjudit sig att jobba där.
Om du skulle göra det, vilken typ skulle det vara?
– Jag skulle servera min favoritmat. Alltifrån raggmunk till Boef Bourgougne och spaghetti med köttfärssås. Rustikt snarare än fine dining. Jag tror att man tröttnar på fine dining efter ett tag, kolla på Mannerström som var en av dem som tog det franska köket till Sverige. Nu är det bara kåldolmar och liknande som gäller för honom också.
Pluras kök visas lördagar klockan 20 på TV3. Läs mer om höstens avsnitt här.