Månadens krogprofil: Master of the Göteborg-universe – Björn Persson

14:57 30 Sep 2010

Restauranghistorian måste ständigt skrivas om. Tidigare handlade mycket om Leif Mannerström och Ulf Wagner, nu, 2010, handlar det bara om en person: han heter Björn Persson.

Björn Persson har tagit hem så många av Nöjesguidens Göteborgspris att han innehar rekordet. Tre stycken har det blivit. Ett för vardera ställen han har byggt upp i staden, tur och ordning: Kock & Vin, Björns Bar och Familjen. Först ut av de tre var Kock & Vin som öppnade för tio år sedan. En restaurang i lyxsegmentet med en lokal touch av närodlade toppråvaror. Här har vi genom åren ätit de mest oförglömliga måltider. Men Björn var inte klar i och med detta. I lokalen under startade han en numera legendarisk bistro, Björns Bar.
–När jag startade Björns Bar startade jag någonting som jag själv verkligen sökte, en härlig bar där man kan ha roligt, men ändå dricka och äta lite bättre. Om man vill äta något mindre i en bar kanske man inte alltid vill ha hamburgare eller jordnötter, säger Björn Persson och ler.
Detta blev starten på stadens bistrotrend. Som sedan, via Basement, har spridit sig mot Malmö och Stockholm med Bastard och Rolfs kök. Björns Bar har blivit den ledande stjärnan på detta område. Varför Björn Persson och vänner också fick ta emot Nöjesguidens krogpris 2006. Och bistro-trenden har öppnat upp lyxkrogarna till en yngre, mer trendkänslig och rolig publik. Nu mer än någonsin blandas affärsfolket med reklamare, journalister och popstjärnor.
Björns Bar är unik med sitt utbud av viner och delikatesser så som gåslever och tryffel i en klassisk barmiljö. I samband med öppningen av Björns Bar började de även sin satsning på att göra Kock & Vin till Sveriges bästa restaurang. Genom att sätta upp delmål kom resultatet fyra år senare när de fick sin första stjärna i Guide Michelin. Kort därefter blev de även utsedda till Sveriges tredje bästa restaurang av White Guide.
Två succéer var emellertid inte tillräckligt och för ett år sedan öppnade Familjen, ett brasserie som även det seglar mot full framgång, inrett som ett rött rymdskepp blandat med kontraster i näver, björk och fejkade trasmattor.
– Jag gillar inte garderobiärer och dörrvakter, jag vill att det skall vara öppet för alla, säger Björn Persson när han förklarar grundtanken med Familjen.
Han berättar att Familjen ska vara precis som en enda stor familj, något restaurangen ger intryck av att ha lyckats med. Man märker i Björn Perssons röst att just stämningen och atmosfären är viktig, att skapa en upplevelse utöver det vanliga. Han är dock snabb med att tillägga att maten i alla lägen är den viktigaste ingrediensen.
– Är maten dålig kommer gästerna inte tillbaka, så är det bara.
 

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.

Senaste krogrecensionerna i Göteborg

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!