Månadens krogprofil: Jenny Damberg

14:46 2 Apr 2014

Foto: Åsa Liffner


Jenny Damberg är frilansjournalist med bakgrund som bland annat krogkritiker. Nu är hon aktuell med sin debutbok Nu äter vi! – en reportagebok där hon sätter gaffeln i modern svensk mathistoria. Här finns bland annat berättelsen om hur fyra små rätter, kebabpizza, tacos och sushi först tog plats, och om de i många fall helt okända kockarna som introducerade dem. 

Vad var svårast i jobbet med boken? 

– Att inte hela tiden föreläsa, oombedd, för min närmaste omgivning om allt intressant jag tyckte mig stöta på. ”Visste du att man har Fanta i kebabsås?”, ”Alltså, statens restaurangbolag tog Pizza Hut till Sverige?!”, ”Man skulle alltså koka makaronerna i 60 minuter. Går det ens?” – och så vidare. I och med att det är vardagshistoria är det också mycket som inte finns dokumenterat. Jag gick till exempel bet på vem som var först ut med den svenska kebabpizzan.

Var det något som gjorde dig extra förvånad? 

– Ja, exakt hur köns- och klassdiskriminerande krogklimatet var under lång tid var en överraskning. Innan motboken avskaffades 1955 fick män och kvinnor olika sprittilldelning, inte bara hemma utan också ute.

Blir man inte extremt hungrig av att skriva en reportagebok om mat? 

– Jo, emellanåt. Men man plöjer också igenom en rik mylla av sallader på blandade konservburkar, apelsiner fyllda med sill i dillsås och berättelser om hur man lagar ärtor och salt sill i industrikök. Det är ett effektivt sätt att odla sin tacksamhet till samtiden.

Du skriver bland annat om lanseringar som floppat. Vilken var den värsta enligt dig? 

– Vissa produkter tror jag finns bara för att väcka anstöt, för att få folk att tänka ”men originalet är ju inte så dumt ändå?”. Vilken annan förklaring skulle kunna finnas till att blanda kaviar med mjukost, smaksatt med banan?

Vart går du själv ut och äter och dricker i Stockholm?

– Jag älskar Ramen Ki-Mama, Lao Wai, Rolfs kök, Nytorget 6, Volt och Råkultur. Och att dricka på KB.

 

Nu äter vi! släpptes till bokhandeln i mars. Jenny Dambergs favoriträtt är potatisgratäng.

 
Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2014.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Petri

Petter Nilsson har tidigare bland annat ansvarat för driften på Spritmuseums restaurang och drivit restauranger i södra Frankrike.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!