Månadens krogprofil: Dorotea Malmegård

14:32 27 May 2014

dorotea-malmegard.jpg


Dorotea Malmegård är den före detta chefskonditorn på Operakällaren som numera satsar på lyxbrunch i hemmamiljö, under sitt eget varumärke DoMa. 

– DoMa är en restaurang hemma hos mig där man äter sig mätt på god mat. Det är mestadels brunch och middag men även andra skräddarsydda lösningar. Det finns plats för 10-14 gäster och tanken är att man som gäst abonnerar samtliga platser för att sedan bjuda in sina egna gäster. Konceptet kan enkelt förklaras som att komma hem till en hemmamiljö utan att du själv behöver bry dig om mat eller disk. Däremot är det ingen stel servering, många gånger serveras maten på stora fat som skickas runt vid bordet, och gästerna häller själva upp dryck. Som gäst sitter man avskilt runt ett bord på övervåningen, så allt lagande, diskande och allmänt stök sker en trappa ner utan att göra någon obekväm. 
 

Hur hamnade du i krogbranschen? 

– Jag kommer från en familj där hemlagad mat varit nästintill obefintlig. Vi levde på Nutella-mackor och glass och tyckte att det var toppen. Men när man under åren åt middag hemma hos kusiner och kompisar insåg jag hur mycket jag uppskattade riktigt god mat. Jag började på en kockutbildning i London någon månad efter att jag tagit studenten och när jag kom hem efter tre år var det bara att köra.


Ditt CV är minst sagt imponerande, hur kommer det sig att du valde att starta eget? 

– Efter att ha jobbat extremt långa dagar under många år och offrat mitt privatliv kände jag att det var dags att gå vidare. Jag jobbade för att ta fram bättre och härligare slutprodukter, men när beslutsfattarna tänker pengar och företag istället för hjärta och restaurang insåg jag att jag var på fel ställe. Nu jobbar jag för mig själv, jag kan gå ut och plocka örter i två timmar och odla egna grejer och bara stå där framför gästerna och stolt berätta var grejerna kommer ifrån. 


Du har bland annat bakat till Kungens 40-årsjubileum, hur var det?  

– Som chefskonditor på Operakällaren fick jag äran att göra desserter till statsbesök och andra stora evenemang såsom Prinsessan Madeleines och Chris O'Neills bröllop, Kungens 40 år på tronen och Drottning Silvias 70-årsfirande på slottet. Det är en fantastisk ära att få vara med på sådana tillställningar då det faktiskt blir en del av vår historia. Man är extremt nervös under hela dagen och kvällen men i efterhand så stolt att man vill spricka.


Vad tycker du är bra med Stockholms krogvärld och vad saknar du?

– Stockholms krogliv har utvecklats något enormt på bara några år. Jag bodde i New York i ett år vid 2011 och när jag kom hem låg det nya ställen överallt, så jävla kul! Jag tror generellt att nya krögare i Sverige inte öppnar ett ställe utan att kolla utbud och efterfrågan. Jag skulle önska att fler ställen hade öppet på söndagar i och med att det är vår lördag, och jag saknar lobster rolls och Philly Cheesesteak från USA.


Vart går du själv ut och äter och dricker i Stockholm?

– Min sambo är också kock och vi är rätt bra på att kolla in nya ställen, men sedan finns det ju självklart ställen som man återkommer till rätt frekvent. Rolfs Kök för kock-goff-mat, Akki eller Råkultur för sushi, Lily's Burger för burgare, Volt för inspiration och nytänk, AG eller Svartengrens för kött och drinkar, NOOK för steamed buns, Oaxen Slip för brunch, Speceriet för prisvärd lunch, Spy Bar för fylla och Sturehof varje söndag.

 

För att boka DoMa, gå in på facebook.com/diningatdoma.

 
Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 05, 2014.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Copine

Adressen på Kommendörsgatan 23 förpliktigar då den har huserat en rad krogar tidigare. Nu har den hamnat i händerna på Jim och Jacob.

Krogrecension: Hybrid

Blott ett stenkast från Tele2 Arena ligger den korsning av gastropub och helt vanlig restaurang som vi får anta att namnet anspelar på.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!