Månadens krogprofil: Daniel Crespi

16:59 8 Jul 2009Leijontornet, som ligger på Lilla Nygatan 5 i Gamla Stan, är sedan två år belönad med en stjärna i Guide Michelin. I anslutning till restaurangen har Leijonbaren huserat de senaste fyra åren och har under denna tid utvecklats till en mötesplats för musik- och matälskare. Den 1 juni öppnade Leijonbaren ute på restaurang Leijontornets lummiga bakgård. Men denna sommar är sista gången man kan besöka Leijonbaren i dess nuvarande skepnad. Till hösten renoverar nämligen restaurangen sin bakficka och öppnar en ny sådan med det briljanta namnet Djuret. Detta nummers krogprofil, Daniel Crespi, är restaurangchef på Leijontornet.


Djuret, vilket fantastiskt namn! Hur kom ni på det?
–Namnet säger ju allt om vårt nya koncept. Vi kommer att servera ett djur i taget såsom anka, gris, oxe, lamm, gås och så vidare. Ett flertal styckdetaljer kommer att utgöra menyn och när denna byts går vi vidare till nästa djur. Rejäla köttstycken beredda till perfektion ska serveras på ett enkelt vis. Namnet kan kanske låta lite hårt för vissa, men jag håller med, det är fantastiskt. Det kommer att återspegla allt, maten, inredningen och atmosfären.
Varför gör ni om konceptet?
–Först och främst finns det inget bättre än att starta nya grejer och jag är även en rastlös person. Därför tog vi nu tillfället i akt att göra om lokalerna under sommaren när Leijonbaren flyttar upp på vår innergård och Leijontornet har sommarstängt. Vi har även arbetat hårt med Leijontornet de senaste åren för att få det så bra som det är möjligt. Leijonbaren har fått leva sitt eget liv men inte riktigt haft en egen matprofil. Vi ville skapa en bakficka som återspeglar Leijontornet på ett enkelt och rustikt vis där man kan äta ofta utan att behöva betala lyxrestaurangpriser.
Vilken publik riktar ni er till?
–Alla människor som gillar god, vällagad mat som självklart då är baserad på kött. Miljön kommer att vara ombonad, varm, lite galen och detaljrik.   
Hur laddar du inför sista sommaren med nuvarande Leijonbaren?
–Vår innergård är ju en liten oas och det är så vi vill behålla den. Förra året var det ju rätt mycket drag med dj:s och så. Det skippar vi i år för det sköter ju F12 och trettio andra ställen så bra. Vi vill att det ska vara en behaglig stämning där man kan sitta och dricka goda drinkar eller äta en trevlig middag från vår trädgårdsmeny. Så vi laddar helt enkelt upp med god dryck och god mat.
Var går du själv ut och äter och dricker?
–Nu när sommaren är här så äter jag gärna italienskt på Fiore vid Djurgårdsbron. En finare middag på Mathias Dahlgren eller Operakällaren är alltid bra. Annars musslor på Akkurat eller en rejäl schnitzel på Källaren Moldau. Stockholms krogliv är suveränt på många vis. Bäst är nog att de bästa är så pass bra, de sopar mattan med det mesta i världen tycker jag. Det jag saknar i Stockholm är etnoköken i lite mer attraktiva förpackningar. Precis som Videgård gjorde med kinamaten på Halv trappa så finns det utrymme för att göra härliga grejer med många av de andra köken.
 Vad gör du när du inte befinner dig i krogmiljö?
–Allt annat.

Leijonbaren ligger på Lilla Nygatan 5. Bord bokas på tel 506 400 84. Öppet: mån–tor 17–00, fre–lör 17–01.
 

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Copine

Adressen på Kommendörsgatan 23 förpliktigar då den har huserat en rad krogar tidigare. Nu har den hamnat i händerna på Jim och Jacob.

Krogrecension: Hybrid

Blott ett stenkast från Tele2 Arena ligger den korsning av gastropub och helt vanlig restaurang som vi får anta att namnet anspelar på.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!