Månadens bästa utställningar

14:58 27 May 2015

playground.jpg
Playground, del 3, Världskulturmuseet.


Besök ett museum eller två i väntan på det där mytomspunna strandvädret. Just nu ställer extra många grymma Göteborgskonstnärer ut runtom i stan.

With Photography in Mind
Galleri Box, till den 31 maj
Fina lilla Galleri Box har under maj månad gått all in på samtida fotografi, och mer specifikt med tematiken att fotografiet inte längre kan ses som sanningsbärande. Några dagar är det kvar av utställningen, så skynda och kolla in när fotokändisen Annika von Hausswolff tillsammans med Lotta Antonsson och Thom Bridge visar upp verk från de senaste åren.

Stina Östberg – Objet Trouvé
Galleri Thomassen, till den 14 juni
Göteborgsbaserade konstnären Stina Östberg ställer här ut flera verk, där paradnumret är videofilmen med samma namn som utställningen. Filmen är en smältdegel av olika filmiska avtryck – Östberg har klippt ihop egna filmsnuttar med såväl YouTube-klipp som gamla diabilder hon köpt på eBay. Om du ogillar galleriomgivningar eller helt enkelt trivs bäst hemma i soffan finns den här videon fantastiskt nog att se på galleriets hemsida under hela utställningsperioden.

Kill the Poor, Eat the Rich
Göteborgs Konsthall, den 12 juni–23 augusti
Det är inte ofta en Dead Kennedy-låt får ta plats i finkulturens centrum, men undantaget går att se på Konsthallen i sommar. Konstnären Johan Zetterquist har influerats av subkulturer som punk, graffiti och heavy metal i sin utställning, som för övrigt handlar om att ingen kommer undan apokalypsen. Typiskt rimligt att bryta av jordgubbarna och rosévinet med lite end of the world-dystopi.

Playground, del 3
Världskulturmuseet, invigning den 12 juni
Genom utställningen Playground har Världskulturmuseet de senaste månaderna tagit ett ambitiöst grepp om normer, genus och föreställningar. Nu öppnar den tredje och sista delen av utställningen: här ska vi lära oss att vara normkreativa. Pedagogiskt beundransvärt, hoppas på visst utfall, iallafall för barnen. Döm själva och glid dit på invigningen den 12 juni. Min Stora Sorg spelar och hela kalaset är gratis.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 05, 2015.