Månadens bästa musik, enligt en föredetting - oktober

17:36 1 Nov 2022

I oktober har Nöjesguidens ålderman Patrik Forshage glatts åt soppor från många kockar. Här är den bästa musiken från månaden som gick. 

84d05952-60ac-4fcf-a8ef-80307947fdac.jpeg

James Yorkston, Nina Persson & The Second Hand Orchestra - Hold Out for Love

Från kommande albumet The Great White Sea Eagle (Domino/Playground)

Med en sådan ansamling kockar (utöver affishnamnen dessutom Karl-Jonas, Peter Morén, Emma Nordenstam, Fredrik Swahn och många fler) hade det kunnat bli en tunn soppa. Men den här återhållna visan är elegant och mångfasetterat charmerande.   

Taken By Trees - Say You Don’t Mind

Från kommande EP:n Another Year (Playground)

Även Victoria Bergsman samlar en namnkunnig skara när hon äntligen släpper ny musik. Freja the Dragon, Frida Hyvönen, Christian Olsson, Peter, Bjorn & John med flera har dragit sitt strå till den ändå subtilt orkestrerade stacken på hennes EP, med de sammanhållande faktorer som är Victorias röst och estetik samt Colin Blunstones låtmaterial (!). 

Junior Brielle - Blåst

Från kommande hyllningsalbumet Älskar inte vi dig då – hommage till Olle Adolphson (Playground)

Bröderna i Junior Brielle i all ära. Stor respekt till Peter Morén och Ronald Bood för koncept och sound. Men den verklige hjälten här är förstås Olle Adolphson, vars sånger och texter har få motsvarigheter i svensk musikhistoria. 

John Cale - Story of Blood (feat Weyes Blood)

Från kommande albumet Mercy (Domino/Playground)

Lika nyfiket sökande och utmanande som när han damp ned i New Yorks avantgarde 1963 och i The Velvet Underground strax därpå hanterar den här 80-åringen samtidspolitiska och existensiella frågor med större aktualitet och finess än någon annan. På det kommande albumet fortsätter han samarbeta med artister med samma förhållningssätt, bland dem Animal Collective, Sylvan Esso, Laurel Halo, Tei Shi och Actress. 

Dry Cleaning - Stumpwork

Album (4AD/Playground)

Titelspåret är drömsk gitarrindie lik The Invisible Girls, Florence Shaw är ett poetiskt geni och Dry Cleaning är det mest angelägna av årtiondets brittiska arty band. 

Bill Callahan - Partition

Från albumet Ytilaer (Drag City/Border)

”Microdose, change your clothes, do what you you gotta do”, manar han oss över en suggestivt jazzigt driv. ”Meditate, ventilate”. En av många höjdpunkter från ett album som når samma mörkt gotiskt självironiska höjdpunkter som I’m New Here

Dungen - Var har du varit?

Från albumet En är för mycket och tusen aldrig nog (Mexican Summer/Border)

Såklart att nästa steg för Dungen var att kombinera sin progg med drum’n’bass, och att fortfarande smidigt undvika att vara museala. 

Lightning Seeds - Emily Smiles

Från albumet See You in the Stars (BMG/Warner)

När Ian Broudie sticker upp huvudet för andra gången på 2000-talet vet man att vankas oantastliga indiepophits av delikat klassiskt upptempo-snitt!

Dexys Midnight Runners - Too-Rye-Eye, As It Should Have Sounded

Deluxe-återutgåva (Mercury/Universal)

Ommixningen av Too-Rye-Eye är visserligen annorlunda än originalet, nu när Kevin Rowland till slut har fått det som han vill, men kanske inte så väsentligt annorlunda som han velat göra gällande. Det  gör inget alls, för det är fortfarande ett komplett och perfekt popalbum, och nu dessutom kompletterat med en hel drös b-sidor, andra uddaspår och en hel livekonsert. 

Fireside - Bin Juice

Album (Startracks)

Det är lite snålt av ett band med sådan låtkvalitet, sådan distinkt attack och så tätt samspel att låta oss hänga där i nästan 20 år innan de kommer sig för att göra en skiva igen. Men det är förlåtet. 

 

Annat bra från månaden som gick:

Album från Broken Bells, Dead Cross, Will Sheff, Arctic Monkeys, Leah Weller och Luke Haines & Peter Buck. En EP från Serj Tankian. Och två vackert krångliga återutgåvor av David Sylvian. 

Under november ser Patrik Forshage fram emot att lyssna på:

  • Okay Kaya
  • Robyn Hitchcock
  • Big Joanie
  • The Hanged Man
  • Ryland  Baxter
  • First Aid Kit
  • The Prescriptions
  • Caitlin Rose 
  • Jason Collett
  • …och en ny David Bowie-box
Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!