Månadens bästa musik, enligt en föredetting - mars

15:49 31 Mar 2021

Nöjesguidens ålderman Patrik Forshage vadar lyckligt i vårflodens ström av klingande gitarrpop, Iggys jazzcrooning och - tro det eller ej - infernalisk metal. 

Billy Nomates - Emergency Telephone

EP (Invada)

Så här kan det bli när man får Sleaford Mods med bröstmjölken. 

Cabaret Voltaire - Shadow of Funk

12” (Mute/Border)

Med comebackalbumet i höstas gjorde Richard H. Kirk sitt band till ett av de mest intressanta på den elektroniska scenen igen, som för 40 år sedan. I analogi med det är det här nästa Yashar!

Songs of Soil - The Painted Trees of Ghostwood

Album (Startracks)

Det album Christian och Gustaf Kjellvander gjorde tillsammans år 2000 är en pärla, älskad av dem som upptäckt skivans vemodiga kombination av utsökt americana och indie men förbisedd av det flesta. När den nu för första gången finns på vinyl önskar man att fler får upp öronen för den. 

Dr. Lonnie Smith feat Iggy Pop - Why Can’t We Live Together

Från albumet Breathe (Blue Note/Universal)

Ingen vore lyckligare än undertecknad om Iggy Pop ägnade resten åt sitt liv åt stilfull jazz-crooning, som här med Timmy Thomas soulvädjan från tidigt 70-tal i snygg orgeljazzversion. 

Loretta Lynn - Still Woman Enough

Album (Legacy/Sony)

Sannerligen, fortfarande, och vid 88 års ålder överlägset vassare än gästande yngre tillbedjare som Tanya Tucker och Margo Price.

Neil Young - Young Shakespeare

Album (Reprise/Warner)

Det är klart att Neil ska casha in på sitt arkiv medan han ännu är i livet, och när det låter så bra som på den här intima ensam-sångare-med-gitarr-och-munspel-spelningen från 1971, med After the Gold Rush alldeles nysläppt har jag inget emot att skjuta till en slant.

Serj Tankian - Your Mom 

Från EP:n Elasticity (Alchemy/BMG)

Normalt är jag ingen vän av de hårdaste rockuttrycken, men Serj Tankians inte det minsta otillgängliga kombination av metal, Zappa- eller Mike Patton-komplexitet och armenisk folkmusik är ofta genial. 

Frida Hyvönen - Dream of Independence

Album (RMV Grammofon)

Hade hennes texter presenterats som fristående noveller hade Frida Hyvönens verk varit en av landets bästa litterära upplevelser, självbiografiska eller ej. Med de är just texter, sjungna till lika vardagsdramatik musik, och det gör att hennes verk är bäst, kort och gott och oberoende av konstform. 

First Aid Kit - Suzanne

Från albumet Who by Fire - Live Tribute to Leonard Cohen (Sony)

En del av den här hyllningskonsertens textreciterande håller inte för förevigande, men i sång har Leonard Cohens aldrig tolkats vackrare - och mörkare - än av systrarna Systrarna Söderberg. 

Teenage Fanclub - Home

Från kommande Endless Arcade (PeMa)

Klingande elegant och lätt psykedelisk gitarrpop från Teenage Fanclubs kommande album väcker hopp om livet.

 

…och mer än Teenage Fanclub går det inför april att se fram emot skivbolagets 4AD:s jubileumsfirande Bills & Aches & Blues, en fin Tom Petty-hyllning från Lucinda Williams, årets Mattias Alkberg-album, nyheter från favoriter som Field Music och Gary Numan, och inte minst ytterligare ett genialt temaalbum från Luke Haines i form av ..Setting The Dogs On The Post-Punk Postman.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!