Månadens bästa musik, enligt en föredetting - maj 2022

00:00 1 Jun 2022

I maj har Nöjesguidens ålderman Patrik Forshage hittat alternativet till Abba-avatarer. Här är den bästa musiken från månaden som gick. 

Belle & Sebastian - A Bit of Previous

Album (Matador/Playground)

Så vad ska man med Abba-avatarer till? 

Teen Jesus and the Jean Teasers - Pretty Good for A Girl Band

EP (Domestic La La)

Stenhårda och kompromisslösa mitt emellan gör-det-själv-grunge och amerikansk hård gitarrock är det här unga Canberra-bandet riktigt bra för att vara en debut-EP, punkt. 

Pink Mountaintops - Nikki Go Sudden

Från albumet Peacock Pools (ATO/Border)

Och det är inte den enda explicita Swell Maps-hyllningen på Black Mountains-Stephen McBeans stundtals strålande nya psych-album. 

Pogo Pops - Maybe It Was Just A Dream

Från albumet Daylight (Apollon/Border)

Hemma i Norge må Bergen-bandet vara veteraner på senkommen comeback-resa, men för den här skribenten är deras Todd Rungren-klingande pop en ny och mycket behaglig upptäckt. 

StarsPretenders

From albumet Capelton Hill (Last Gang)

Som en av förgreningarna på det oändliga kollektivet Broken Social Scene har Amy Millan-ledda Stars alltid gjort kammarpop och new wave smartare än alla andra. Det har inte förändrats bara för att de gjorde ett uppehåll på några år. 

Jerry Paper - Free Time

Album (Stones Throw/Border)

Först verkar den här ickebinära hypermusikaliska konstellationen som samarbetat med Tyler, The Creator, Weyes Blood, och BadBadNotGood ändå rätt samlad. Men snabbt spårar det ur i fantastisk jazzig lounge-synth lika oförutsägbar och oemotståndlig som skivomslaget. 

Kevin Morby - A Coat of Butterflies

Från albumet This Is A Photograph (Dead Oceans/Playground)

Få musiker skulle komma undan med en hyllning som verkligen var värdig Jeff Buckley, men Kevin Morby gör det förstås ledigt och lätt. 

Lyle Lovett - Cookin’ at the Continental 

Från albumet 12th of June (Verve)

Att ens försöka föreställa sig att den här mannen en gång i tiden räknades in i countrygenren, innan han skapade sitt large band och började göra Horace Silver-covers som den här. 

Animal Collective - Cherokee (Dennis Bovell Remix)

Singel (Domino/Playground)

Allt som Dennis Bovell någonsin tagit i har blivit till guld. Fråga Linton Kwesi Johnson, Pop Group eller Edwyn Collins om du inte tro mig. Eller Animal Collective nu. 

The Clash - Combat Rock/The People’s Hall

Återutgåva (CBS/Sony)

Nu börjar det likna något, när originalalbumet byggts ut med udda grooves från Mikey Dread, Futura 2000 och Mick Jones The Fulham Connection. Men Rat Patrol From Fort Bragg är det fortfarande inte. 

 

Dessutom har månaden bjudit utmärkta album med Sahara Hotnights, Warpaint, Sharon Van Etten, Arcade Fire, Steve Earle & The Dukes, Luke Steele och Craig Finn, samt ett snyggt soundtrack från Ty Segal, och EP-skivor med Bryan Ferry och Whitney K:s stiliga Velvet Underground-pastischer.

----

Under juni börjar vårens skivflod stanna av inför sommaren. Men det här ser Patrik Forshage fram emot att lyssna på under månaden:

Angel Olsen

Drive-By Truckers

Fantastic Negrito

Michael Monroe 

Nick Cave

Perfume Genius

Hollie Cook

Soccer Mommy

(Foto: Ruby Boland)

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!