Månadens bästa musik, enligt en föredetting - juni 2022

00:19 1 Jul 2022

I juni har Nöjesguidens ålderman Patrik Forshage njutit konstmusik och låtar om olika delar av Sverige. Här är den bästa musiken från månaden som gick. 

Perfume Genius - Ugly Season

Album (Matador/Playground)

Någon skrev att Ugly Season var ljudet av hur en artist utan att tappa fart, skärpa eller angelägenhetsgrad tar steget från att vara musiker till att vara genuin konstnär, ungefär som Low var för David Bowie, och det är träffande för Mike Hadreas sjätte album. Elektronisk och svårt experimentellt - i Hellbent rent industriellt - och akustiskt om vartannat, och alldeles fantastiskt. 

Bashjärta Gatorna är tommare än jag

Singel (Malmö Inre)

Lita på att Mattias Areskogs personliga Stockholmsskildring är alldeles för trasig, mörk och ickeromantiskt sanningssägande för att ens komma ifråga för allsång, ens inom huvudstadens allra mest dystopiska subkulturer. 

Hollie Cook - Move My Way

Från albumet Happy Hour (Merge/Playground)

Hennes popiga lovers rock är måhända lite mer vuxen såhär på Hollie Cooks fjärde studioalbum, men den är lika medryckande. I synnerhet när hon komprimerar hela Notting Hill-karnevalen till en jublande låt som denna. 

Kiwi Jr - Unspeakable Things

Från kommande albumet Chopper (Sub Pop/Playground)

Med ett första smakprov från sitt tredje album fortsätter Kiwi Jr att smärtsamt påminna trötta band som The Strokes om hur vass och koncis new wave låter. 

Angel Olsen - Big Time

Album (Jagjaguwar/Playground)

Angel Olsen vet att detaljer som elpiano och organiskt blås krävs för att frammana innerligheten i solid countrysoul, och framför allt vet hon att skriva låtar som matchar genrens stora hjältar från för 50 år sedan. 

Friendship - Hank

Från kommande albumet Love the Stranger (Merge/Playground)

De må ha spretiga referenser, men den jordnära värmen som det här Philadelphia-bandet uppbådar påminner om gamla Lambchops starkaste stunder. 

JayWood - Just Sayin

Från kommande albumet Slingshot (Captured Tracks/Playground)

I Winnipeg gör Jeremy Haywood-Smith grovkornig hemmasnickrad fet falsettsoul som vågar kliva långt utanför ramarna.  

Lambchop - Police Dog Blues

Från kommande albumet The Bible (City Slang/Playground)

Elektroniskt, intimt, försiktigt funkigt, och med ett flashigt gitarrsolo. Vi har lärt oss att förvänta vad som helst från nyare Lambcop, och vi har lärt oss att lita på att det alltid alltid är lika strålande bra. 

Fantastic Negrito - White Jesus Black Problems

Album (Storefront/Border)

Hans musik låter som Sly Stone under särskilt fritänkande stunder, och temat för det här albumet utgår från de upptäckter 250 år tillbaka han gjort i sin egen släkthistoria. Xavier Amin Dphrepaulezz (varför tar man ens ett artistnamn när man heter så?) är en sann excentriker att jubla över. 

The Wannadies - Västerbotten

Dubbelalbum (Startracks)

Lagom till deras återföreningsturné kommer den här jättefina samlingen b-sidor, där 500 tidiga köpare får med en bonus-tolva med omistliga covers av bland andra The Go-Betweens och Violent Femmes.  

Under juli brukar det inte hända så mycket i skivreleaseväg, men i år verkar det bättre än någonsin. Det här ser Patrik Forshage fram emot att lyssna på under månaden:

 • Nick Caves psalmer
 • Guided By Voices
 • Viagra Boys 
 • …And You Will Know Us by the Trail of Dead 
 • Elf Power
 • Superorganism
 • Jack Whites andra album för året
 • Ty Segalls andra album för året
 • She & Him med en hyllning till Brian Wilson
 • JayWood
 • Friendship
 • Alex Dupree
 • Black Midi
 • Of Montreal
 • …och givetvis något ur Neil Youngs arkiv, precis som varje månad

Foto: Charlie Boss (Friendship), Tonje Thilsesen (JayWood), Fabrice Bourgelle (Hollie Cook), Ben Rayner (Kiwi Jr), Bryan Ling (Perfume Genius), Johan Sundell (Bashjärta)

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!