Månadens bästa musik, enligt en föredetting - februari 2022

00:00 1 Mar 2022

I februari har Nöjesguidens ålderman Patrik Forshage med stöd av minst en av årets bästa skivor hittat ut ur sin karantän. Här är den bästa musiken från månaden som gick. 

Hurray for the Riff Raff - Life on Earth

Life on Earth (Nonesuch)

Med låtar som Precious Cargo, berättad ur den internerade flyktingens perspektiv på en filt på ett stengolv, fortsätter Alynda Segarra att skildra USA:s undersida med ett engagemang och en låtstyrka som få andra. Ett av årets bästa album, redan i januari. 

Basia Bulat - The Garden

Album (Secret Garden/Playground)

När Basia Bulat klär om sin låtskatt i Owen Palletts skira stråkkvartettarrangemang är det så vackert att man smälter. 

The Cactus Blossoms feat Jenny Lewis - Everybody

från albumet One Day (Walkie Talkie)

På flera ställen hämtar de förtjänstfullt från Everly Brothers via Nick Lowe, men just här låter det som Eagles och Linda Ronstadt. Vem är väl jag att ha invändningar mot sådant?

I’m Kingfisher -The Pain of Happiness

Singel (Playground)

På soundtracket till Comedy Queen glänser I’m Kingfishers samarbete med Martin Hederos och Irya Gmeyer nyputsat, elegant och rentav överväldigande. 

Black Country, New Road - Ants from Up Here

Album (Ninja Tune/Playground)

Debuten från förra året var ett under av udda beståndsdelar hällda i en indie-gjutform. Uppföljaren låter måhända lite mer konventionell (om det nu är ett ord som överhuvudtaget går att använda i sammanhanget) när stråkar, saxofoner, jazz och och konstmusik sammanfogats med mindre kantighet. Men det gör det inte mindre unikt och egensinnigt, bara en aning mer lättåtkomligt. 

Wet Leg - Angelica 

Singel (Domino/Playground)

Alltså, hur ska man kunna härbärgera förväntningarna på deras debutalbum om en dryg månad, när Isle of White-duon fortsätter fresta med låtar som den här effektiva hjärtstartaren? 

Des Rocs - Why Why Why

Från albumet A Real Good Person In A Real Bad Place (300 Entertainment/Border)

I sin lilla NYC-lägenhet bygger Des Rocs högenergisk rock som vågar kasta sig mellan punk, Beastie Boys-beats och Sparks-operett i en och samma låt. 

The Delines - The Sea Drift

Album (Decór)

Styrkan, elegansen och tidlösheten i Willy Vlautins sydstatssoullåtar matchas så till den milda grad av samma kvaliteter i Amy Boones röst att man alls inte kommer ihåg att sakna Vlautins nedlagda Richmond Fontaine. 

Spiritualized - Let it Bleed (For Iggy)

Från kommande Everything Was Beautiful (Bella Union)

Albumet verkar uppskjutet till april, men bland de fragment som går att spåra upp i förväg gör en dubbelhyllning som den här precis allting rätt!

Livemusik - återkomsten

Spelningar på små och stora scener runt landet

Som den har fattats oss! För den som likt undertecknad har gått på i genomsnitt 1,94 livespelningar året runt sedan sin femtonårsdag (och det var lääääänge sedan) har frånvaron av livemusik varit en av de största plågorna med pandemins begränsningar. Gör dig själv en tjänst, och landets alla musikarrangörer, musiker och musikarbetare - gå på konserter! 

 

Under mars har vi att se fram emot nya album med Belle & Sebastian, Alex Cameron (som också är på väg till Sverige för spelningar), Destroyer, Midlake, och återutgåvor från PJ Harvey och The Lemonheads.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!