Månadens bästa musik, enligt en föredetting - augusti

23:38 1 Sep 2021

Under augusti har Nöjesguidens egen ålderman Patrik Forshage njutit pandemi-calypso, veteran-rockabilly och för första gången på länge riktigt smart hiphop. Här är den bästa musiken från månaden som gick. 

Big Red Machine - How Long Do You Think It's Gonna Last

Album (Jagjaguwar/Playground)

Debuten från Aaron Dessner och Justin Vernon färgar in hösten i varm och frisk skönhet med sitt andra album, där Anaïs Mitchell, Taylor Swift, Fleet Foxes, Ilsey, Naeem, Sharon Van Etten, Lisa Hannigan, Shara Nova, La Force och This Is the Kit bidrar med nyanser. 

Oscar Lang - Chew the Scenery

Album (Dirty Hit)

Att det rör sig om en ung debutant och lågbudget är omöjligt att höra på det här distinkta och hypersmarta powerpopalbumet i Jellyfish anda. 

Lewis Taylor - Lewis Taylor

Återutgåva (Be With Records)

Minns du hur vi samstämmigt hyllade den här britten som Marvin Gayes tronföljare när vi först hörde hans slickade souldebut för 25 år sedan? Inte? Ärligt talat hade jag också glömt, men med den här fina dubbla vinylåterutgåvan kommer insikten tillbaka med full kraft. 

Ty Segall - Harmonizer

Album (Drag City)

I hans ständiga flod av musik är det åter dags för en skiva under eget namn, och till hans vassa Black Sabbath- och Thin Lizzy-rock har han nu dessutom adderat en hel del elektroniska detaljer. Det låter modigt. 

Pokey LaFarge - Get It ’Fore It’s Gone

Från kommande albumet In the Blossom of Their Shade (New West)

”Lockdown is the place for me” andas Pokey LaFarges luftiga retro-calypso som hittar utrymme för optimism och utveckling under pandemins isolering. 

Martha Wainwright - Hole in My Heart

Från albumet Love Will Be Reborn (Cooking Vinyl)

Med mognaden matchar hennes röst nu hennes mors och låtskrivandet hennes fars, men allra vassast är Martha Wainwrights skilsmässoskiva när hon släpper lös i den här sortens offensiva pop. 

Wanda Jackson - Encore

Album (Blackheart)

Backad av Joan Jett är den här 83-årige rockabillydrottningens korta avskedsalbum faktiskt lika kaxigt som hennes skivdebut för 65 år sedan. 

James McMurty - The Horses and the Hounds

Album (New West)

Både musikaliskt och textmässigt låter det här som en lyckad parterapisession mellan Warren Zevon och Steve Earle. Faktiskt helt fantastiskt.  

Sault - London Gangs

Från albumet Nine (Forever Living Originals)

Det är nog ändå inte Damon Albarn bakom denna hemliga Londonkonstellation, som är mycket närmare att förädla arvet efter Rip Rig & Panic till den smartaste urbana musiken. 

Dave feat James Blake - Both Sides of A Smile

Från albumet We’re All Alone in This Together (Dave/Neighbourhood)

Mäktigt samarbete på ett album som är nödvändigt oberoende av dina föreställningar om hiphop. 

Nick Cave & The Bad Seeds eller Grinderman - Vortex

Från den kommande retrolådan B-Sides and Rarities (Mute)

Att en dramatisk och omedelbar låt som denna förblivit outgiven eftersom de inte kunde bestämma sig för om det var en Grinderman-låt eller en Bad Seeds-låt säger en hel del om Nick Cavern standard. Vortex (närmare The Bad Seeds ändå) är bara toppen på ett isberg av uddaspår från de senaste 16 åren. Tänk så här: Hur sorgliga är låtar som ratades från Skeleton Tree för att de var för sorgliga?

——

 

Nu i september brister alla fördämningar och höstfloden av ny musik är över oss. Matthew E White, Low, José González, Pokey LaFarge, Saint Etienne, Daniel Romano’s Outfit, Jesse Malin! Och dessutom en lång kö av veteraner med å ena sidan The Specials och å andra sidan Diana Ross i spetsen. 

 
Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!