Månadens bästa musik, enligt en föredetting

23:59 1 Oct 2021

Under september har Nöjesguidens egen ålderman Patrik Forshage hanterat förlusten av sommaren åt en cocktail av psykpop och NYC-romantik. Här är den bästa musiken från månaden som gick. 

Super Furry Animals - Rings Around the World 

Album (BMG)

Somliga skaffar vinylutgåvan av det 20-årsjubilerande albumet för att få en komplett samling av ljudet av när Paul McCartney äter selleri, och kanske någon för att höra Gruff Rhys growla. Men den bästa orsaken att återvända till walesarnas pärla är att den är det finaste exemplet någonsin på att det inte finns någon som helst motsättning mellan smart och distinkt pop och obegripliga psykedeliaexperiment. 

The Bevis Frond - Little Eden

Album (Fire)

Nick Saloman är värd respekt redan för sin flera decennier långa envetna mission inom brittiska psykedelia. Med sina senaste album har han utvecklat både låtskrivare och gitarrexcesser, och numera låter han som en excentrisk men popig J Mascis omplanterad strax utanför London. Allra finast är There’s Always Love, när man prövat alla andra strategier.

Jesse Malin - Sad and Beautiful World

Album (Wicked Cool)

Lower East Sides mest sentimentala rockare blir allt mer angelägen för varje album. Han rör sig bekvämt i den NYC-tradition som etablerats av hjältar som Syl Sylvain, Garland Jeffreys och Willy DeVille, och albumtitelns adjektiv är perfekta för att beskriva både Jesse Malins värld och hans musik.

Daniel Romano’s Outfit - Cobra Poems

Album (You've Changed Records)

Tre månader efter sitt senaste livealbum släpper den kanadensiske mångsysslaren och formskiftaren ett alldeles strålande studioalbum, där glamrocken andas Bolan och där den gatusmarta storstadsromantiken är på Jesse Malin-nivå. 

Iggy Pop & Matt Sweeney - European Son

Från hyllningsalbumet I’ll Be Your Mirror (Verve)

Att tolka Velvet Undergrounds ikoniska debutalbum är dödfött redan som idé, och mycket riktigt hamnar flertalet medverkande artister i endera av obekväma ytterligheter att försöka göra ”något eget” av materialet eller att som här göra exakta kopior av originalen. Det förtar dock inte upplevelsen av att European Son sannolikt skulle låtit just så här om Stooges hade gjort den till sitt debutalbum 1969. 

Måneskin & Iggy Pop - I Wanna Be Your Slave

Singel (Sony)

Jag har inte intresserat mig för Eurovision Song Contest-vinnare sedan Abba, men när dessa italienare slår sina påsar ihop med Iggy Pop kommer saken i ett annat läge. Herr Osterberg ägnar sin pensionärstillvaro åt att frenetiskt kasta sig in i det ena mer udda tillfälliga samarbetet efter det andra, och man måste älska det!

Lars Bygdén - Born Again

Singel (Massproduktion/Playground)

Efter det kompakta mörkret finns det åter tillstymmelse till hopp i Lars Bygdéns musik igen. Hade det inte varit så uttjatat hade det varit passande - också musikaliskt - att citera de där Leonard Cohen-raderna om sprickor och ljus, du vet. 

Jonathan Johansson - Klipporna är fortfarande varma

Singel (Milkshake/Sony)

Med värmen och luftigheten i sin bästa singel på jag-vet-inte-hur-många år ger Jonathan Johansson oss en väg att åtminstone ana sensommarens förnimmelser fortfarande. 

Low- Hey What

Album (Subpop)

Lågmält och stilla som vi vant oss, och samtidigt överstyrt skorrande och elektroniskt dissonant. Low har alltid varit bäst, och de har aldrig varit bättre än nu. 

Amyl & The Sniffers - Comfort to Me

Album (Rough Trade)

Inget har mildrats eller slipats av hos Amy Taylor eller hos bandet på deras andra fullängdare, som är den hårdaste punkboogie Australien haft att erbjuda sedan AC/DC 1974. 

 

Det vore dessutom synd att missa fina album från fina album med José González och Public Service BroadcastEzra Furmans utmärkta Sex Education Season 3-EP och de nya smakbitarna från Thåström & TitiyoRobert Plant och Alison KraussBilly BraggAnders KarlsmarkField Music och Wet Leg som månaden erbjudit.

-------

I oktober ser vi fram mot nya album med Jenny WilsonMark Lanegan (i rollen som Dark Mark), Dean WarehamParquet CourtsOkay Kayas mixtape och den stora boxen med outgivet och b-sidor från Nick Cave & The Bad Seeds!

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!