Malmö/Lunda-priset: Konst

17:01 17 Dec 2014

Här är det absolut bästa Malmö och Lund hade att erbjuda under 2014 i kategorin Konst. Se alla nomineringar till Malmö/Lunda-priset 2014 här

Lilith Performance Studio

2007 bestämde sig konstnärerna och numera konstnärliga ledarna Elin Lundgren och Petter Pettersson att starta Lilith Performance Studio, en renodlad produktionsplats och arena för bildkonstperformance. Sedan öppningen har de varit oerhört produktiva och skapat otaliga solopro- duktioner, gästspel, festivaler samt deltagit i flera curatoriska samarbeten, vilket har resulterat i att de idag representerar och driver fram en stor del av Malmös konstliv. En självklar höjdpunkt vi minns under hösten var till exempel The Abstraction av Laura Lima, ett konst-museum helt och hållet drivet av barn. Vi ser fram emot vad Lilith Perfomance Studio har att erbjuda i många år framöver!

Hej Elin på Lilith Performance Studio och grattis till nomineringen! Hur upplever du att konstklimatet är i Malmö just nu?

– Ja, konstklimatet i Malmö just nu ... Konstscenen i Malmö känns just nu väldigt liten, en rejäl boost av både icke kommersiella och kommersiella gallerier och konstinitiativ och en egen konstprofil jämte Stockholm och Köpenhamn skulle behövas, nu!

Vad har vi att se fram emot på Lilith Performance Studio under våren?

– I mars visar vi australiensiska konstnären Angelica Mesiti som kommer skapa en ny  performance på Lilith med en teckenspråkskör och två äldre pensionerade balettdansörer. I maj blir det ett stort  performance-event i samarbete med en av Västafrikas mest framstående kuratorer, Bisi Silva. 

Elvira Varghans

Konstnären, grafiska designern, formgivaren, musikvideoskaparen och allmänna superproduktiva geniet Elvira Varghans verk är 2014 års tidsanda personifierad. Ni har säkert stött på hennes visuals på fester, alternativt passerat förbi hennes (och kollegan Maja Li Härdelins) pastell- färgade och nittiotalsdoftande utställning Aqua Vitae på Makeriet. Om inte är det bara en tidsfråga. Nöjesguiden hjärtar Elvira och väntar något obstinat på nästa genidrag av denna begåvade konstnär.

Artscape

Den internationella gatukonstfetivalen ARTSCAPE 2014 slog ner som en bomb i Malmö och efterlämnade en stadsbild verkligt förändrad och förädlad. Både lokala förmågor och internationellt erkända konstnärer satte under maj månad sin prägel på vår älskade stad i syfte att färgsätta den gråa staden och få den enskilda människan att känna sig delaktig i både skapandet och seendet av konsten. Ett inspirerande initiativ som syns överallt än idag och gör vår värld lite vackrare.

Samtliga nomineringar till Malmö/Lunda-priset hittar du här.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!