Malmö/Lunda-priset: Film

16:30 17 Dec 2014

Här är det absolut bästa Malmö och Lund hade att erbjuda under 2014 i kategorin Film. Se alla nomineringar till Malmö/Lunda-priset 2014 här

Drazen Kuljanin – Hur man stoppar ett bröllop


Hur man stoppar ett bröllop är Malmö- baserade regissören Drazen Kuljanins långfilmsdebut. Den prisbelönades för bästa film efter världspremiär vid Warsawas internationella filmfestival i oktober och vann dessutom en fristående publikomröstning i polsk radio. Med en smal budget och en inspelning på sex timmar under resan på Snälltåget mellan Stockholm-Malmö skildrar Drazen Kuljanin det slumpmässiga mötet mellan två främlingar (Lina Sundén och Christian Ehrnstén) på väg till samma bröllop, med det gemensamma projektet att stoppa bröllopet.

Hej Drazen! Berätta lite kort om filmen.

Hur man stoppar ett bröllop handlar om två främlingar som av en slump hamnar i samma tågkupé på väg mot Stockholm. Det visar sig att de är på väg till ett och samma bröllop som båda två vill stoppa. Filmen är inspelad på fem timmar på sträckan Malmö-Stockholm.

Hur ser framtiden ut för filmen? Kommer den visas i Sverige?

– I februari kommer filmen förhoppningsvis ge sig ut på en tour på hemmaplan här i Skåne samt flera festivaler till våren.

Biograf Spegeln

Spegeln har länge varit vattenhålet för mer eller mindre alla högkvalitativa, icke-amerikanska filmer som visats i Malmö de senaste tre åren och efter en alltför öde sommar- och filmhöst slog de äntligen upp dörrarna igen i mitten av november efter en stor ombyggnad. Nytt för i år är inte bara renovering utan dessutom en bar med servering av mat, öl och vin. Mer än så behöver vi inte.

Ett helare Malmö

Ett helare Malmö är ett projekt som drivs av Imagenes del Sur och Bilder från Södern. Målet är att lyfta fram kvinnors historia och del i samtids- historien för att ge unga i Malmö en mer nyanserad bild av vår gemensamma globala historia. I en nutid där rasistiska idéer växer större och i en allt högre takt normaliseras, där oviljan att se historiska övergrepp bidrar till upprätt- hållandet av förtryckande historier, vill Ett helare Malmö lyfta fram kvinnliga förebilder och historier, och yrka på vikten av engagemang och handling.

Samtliga nominerade till Malmö/Lunda-priset hittar du här.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!