Malmö får fotobok om stadens gastronomi

14:33 22 Mar 2019

– Vi har ett par riktiga rockstjärnor inom mat i Malmö och det är något man inte förväntat sig tidigare. Men det märks att vi börjar ta mat på allvar, säger Pierre Orsander som ligger bakom den kommande fotoboken Malmöstronomy. 

Antalet gånger Pierre Orsander intervjuats för Nöjesguiden om nya projekt på Malmös matscen går att jämförra med hur många gånger en genomsnittlig hipster beställer en falafel med halloumi i veckan. Nu är det dags igen och den här gången är Pierre aktuell med en fotobok där han sedan 2017 dokumenterat Malmös kockar, matevenemang, restauranger och foodies. 

Idén föddes när han en dag gick igenom sina bilder för att flytta dem till ett nytt program på datorn. 
– 
Det var ganska nyligen faktiskt. Jag skulle flytta mitt fotobibliotek och såg alla foton jag tagit genom de senaste åren. Jag insåg hur många matbilder jag tagit men också att det fanns massor med människorna som gör maten, bilder som speglade kreativiteten och känslan. Från början har bilderna varit tänkta till recensioner men jag kände att det behövdes ett större syfte och jag ville inte att bilderna bara skulle bli Instagrambilder, säger Pierre Orsander. 

Nyligen hjälpte Pierre en vän att göra en bok om chokladbollar och han har själv erfarenhet med att jobba med coffee table-böcker i form av det egna projektet med en falafelbok. 
– 
Jag insåg att det går i linje med vad jag vill göra. Jag vill gå mer och mer åt det gastronomiska hållet och den här boken kommer att uppmärksamma Malmös gastronomiscen. Boken kommer bli mellan 100-120 sidor lång, men vill man vara riktigt spexig kan man säga att en bild säger mer än tusen ord och då blir den ju betydligt längre. 

Våren tillbringar Pierre bland annat med att sortera bland bilderna och fylla på där det behövs. Han vill komma in bakom kulisserna, in i köket där Malmös bästa kockar huserar, för att fånga känslan och kreativiteten i deras skapande. Själv upplever han att Malmös krog- och restaurangscen är mer levande än någonsin och att den gastronomiska trenden bara fortsätter. Att han själv har ett finger med i spelet råder det ingen tvekan om. 

Sedan flera år tillbaka har Orsander varit aktuell med en mängd olika evenemang och satsningar som fokuserat på Malmös matkultur. Falafelfestival, världsrekord i restaurangbesök på kortast tid, burgarnatt och burgarsajt och så fika-aw för att nämna några. 
– 
Malmö har inte varit känt som en restaurangstad av rang tidigare men idag är det något helt annat. Vi har några av landets och världens bästa kockar här, massor av matevenemang och i år arrangeras White Guide här för första gången. Det säger ju något om vad som händer i Malmö, säger Pierre Orsander. 

Det finns få som har så bra koll på Malmös krogliv som du. Hur skulle du säga att vi står oss och hur har Malmö utvecklats de senaste åren? 
– 
Det som har varit en riktig ögonöppnare är vilka duktiga människor det finns i Malmö. Ofta är det Stockholm och andra städer som framhävs i media. Men samtidigt så ser man att Malmö har enormt hög kompetens. Frida (Nilsson red.anm) som får ta emot pris på alla möjliga håll är ett exempel. Vi har ett par riktiga rockstjärnor inom mat i Malmö och det är något man inte förväntat sig tidigare. Men det märks att vi börjar ta mat på allvar. 

När vi har snackat tidigare så har du uttryckt en passion för design och du jobbar heltid som art director… Är du aldrig ledig påg?  
– 
Jag försöker på helgerna, men det blir matprojekt hur man än vrider och vänder på det. Jag vill ju gärna vara på plats om det handlar om att ta bilder till boken eller om jag ska testa en ny restaurang. Min passion är design och det som är intressant är att maten har blivit en kontrast till det.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.