Mäklarkingen Karsten Johansen – en stilstudie i bostadsannonsering 2.0

17:09 12 Jul 2017

En avantgardistisk mäklare i Malmö tar till alla medel för att kränga en trerummare i centrum.

Karsten Johansen. Lägg namnet på minnet, för maken till innovatör tror jag inte att vi har sett i Sverige sedan backhopparen Jan Boklöv introducerade V-stilen i mitten på 80-talet. Helvete. Det här är stark tobak, vänner. Medan vi andra är fast i 2017 rör sig Karsten bekvämt i 2049. Som en boss. Som en sann framtidsman.

För er stackare som inte har blivit drabbade av sensei K-Jo:s briljans ännu går det att säga såhär: det finns mäklare, och så finns det MÄKLARE. Karsten hör till den capslockiga sorten. Detta blev lysande uppenbart i veckan, efter att han hade strösslat sin magi på en bostadsannons avseende en vindsvåning på Södra Promenaden 57 i Malmö.

Det hela börjar med en beskrivning av lägenheten ett klassiskt tacktal. Karsten got sponsors on sponsors on sponsors, och inte fan är det något att hymla med. "Nu är det dags för dig att komma och känna känslan på vinden." Klart det är! Inget får ju must see-juicerna att flöda som löftet om kockmunderingar från Kleins mat på Katrinetorps gård.

Vad som följer härnäst är ett stycke svensk mäklarhistoria. Även om bilderna är fagra är det i de tillhörande bildtexterna som det verkligen händer. Karsten, som den innovatör han är, älskar bra och trovärdig storytelling. Allt är kanske inte 5+ (även solen har sina fläckar), så jag har helt sonika valt att inte ta med precis varje bild. Vill ni ta del av hela kalaset är det bara att ta för sig här.


"Goda vänner på väg, alltid lika roligt med mingel på vinden."

En mans trottoarkant, en annan mans vind, eller vad är det man brukar säga?


"Älskling, sena som vanligt.....nu ringer det på porttelefonen!!!!!"

Äsch, ni vet hur det blir ibland. Man städar, putsar och polerar sitt hem så noga innan gästerna kommer att man helt glömmer bort att de överhuvudtaget skulle komma. Rent blev det iallafall! (PS om ni undrar varför det inte finns några skiljetecken kvar beror det på att Karsten, den oblyge språksamurajen, använde upp allihop i sina bildtexter.)


"Skulle tro att de står i duschen, inget svar : - ))"

Passiv-aggressiva smileys? I en bildtext, i en bostadsannons? Hahaha. Karsten är tamejfan LOCO på riktigt.


"Heeeej! äntligen är ni här....vi har varit färdiga i evigheter....."

Man vet att det är en bra bostadsannons när karaktärerna drar uppenbara lögner för varandra. Karsten räds inte ett psykologiskt invecklat vuxendrama när han ska sälja lyor i innerstan.


"Sabrera på taket.... ni är lika galna som vanligt! Inhyrda kockar dessutom.... livets goda får man alltid här hos er!"

Värdparet vet inga gränser. Kockmundering från Kleins mat på Katrinetorps gård dessutom.... Vad är det som sker egentligen!


"Vad sa ni? Ja det är svensk hummer från fiskrökeriet i Limhamn... den ser fantastisk ut eller hur?"

Gud vet av vilka kreativa skäl Karsten har valt att göra värdinnan till en 100% oskön borgarbracka som svarar skrytsamt på frågor ingen har ställt, men jag älskar det. Det ger krydda och dynamik till annonsen. Ta lärdom, hedningar.


"Snittar? - Vilken vacker klänning.... - ja från Lilla Garderoben på Limhamn.... man hittar alltid något snyggt hos dem!"

Ledig dialog är så 2017. Karsten, en produkt av 2049 års dramaturgiska böjelser, vet att vägen till en presumtiv köpares hjärta går genom helt ovidkommande sponsorshoutouts.


"Ut på stan.... hade vi bokat på Bastard?"

Vi rör oss längre och längre ifrån gängse uppfattning om vad en bostadsannons faktiskt är. Detta vet Karsten. Han leker med oss nu. Han är inuti våra huvuden. Det här är en hommage till David Lynch. Det här är ett typexempel på varför Karsten är Karsten, och vi är vi.


"Absolut, men vi får skynda oss så vi får bord på innergården...."

Smaka på den subtila interpunktionen, Bastard! Karsten må digga er tillräckligt mycket för att helt apropå ingenting lägga in två referenser till er i sin bostadsannons, men då får ni fan göra någonting åt allt löst folk som tar upp hans favoritplats på innergården varje sommar. Nobody puts mäklarkingen in the corner.


"Älskling... vilken kväll och som vanligt var du vackrast..."

Vem behöver bord på Bastard när man kan göra sex med sin käresta? Produktplaceringen åsido, Karsten vet förstås vikten av att balansera upp sin Lynchianska konstighet med ett publikfriande, ariskt samlag.


"Vi flyttar aldrig härifrån.... vår vind vår oas... sov gott....."

Som den särpräglade auteur Karsten är avslutar han med ett stycke förvirrande poesi. Einsteins spacetime continuum upphävs. Ljus och mörker byter plats med varandra. Välkommen till landet Tvärtom. Här sover huvudkaraktärerna när alla andra är vakna och sabrerar champagne på taket när alla andra sover. Ingenting är vad det utger sig för att vara. Samtidigt har Lilla Garderoben i Limhamns logga etsat sig fast i bildens nederkant, som en påminnelse om alltings förgänglighet.

Och exakt så, hörni, mäklar man skiten ur en luftig trerummare.

Du har väl inte glömt att följa Nöjesguiden på Facebook?

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!