Foto: Andrea Papini.

Maja Ivarsson: ”Det känns som en pånyttfödelse”

Sofie Strandberg 10:49 30 Jul 2019

De har turnerat världen över med The Sounds - men i sommar är Maja Ivarsson och Felix Rodriguez tillbaka på Sveriges scener med sin elektroniska duo Crew of me&you. Nöjesguiden träffade Maja för att prata om det nya projektet och om tiden med The Sounds är över. 

Maja Ivarsson och Felix Roudriguez nya band står på helt egna ben och är ingen förlängd arm av The Sounds. 

Berätta om ert nya band! Vem är ni? Vad vill ni?
– Jag och Felix ville utforska lite ny mark, men har egentligen alltid varit väldigt inspirerade av 90-talstechno och andra elektroniska akter genom åren. Men som en kontrast till att spela i ett klassiskt rockband är det skönt att slippa elementet av ”riktiga” instrument. Vi är en duo som skriver, producerar och spelar in allt själva i bästa DIY-anda. 

Maja berättar att det inte är en tillfällighet att det är just hon och Felix som gör det här projektet tillsammans. Duon skrev mycket låtar i början av The Sounds, men efter deras andra album började de glida ifrån varandra mer och mer. 
Det känns som en pånyttfödelse nu på något vis. Vi klickade musikaliskt igen och det gick så ruskigt snabbt att skriva tillsammans. Och redan efter någon låt eller två, som egentligen var tänkt till en ny The Sounds skiva, kände vi direkt att detta var något annat, något nytt.

Istället för att försöka stöpa om och rätta till låtarna för att de skulle passa The Sounds, var det som en befrielse att bara få låta inspirationen flöda och göra nåt helt annat, säger Maja.
– När det kommer till just inspirationen så har vi inga regler eller så, allt är tillåtet. Men vi tycker också väldigt lika. Jag är nog lite mer utsvävande och yvig i mitt låtskrivande. Felix är mer detaljorienterad, han har mer känsla för de små men ack så viktiga detaljerna i produktionen. Men tillsammans är vi snabba, skriver gärna text och musik simultant, båda är lika viktiga och det ena föder det andra. 

Hur skulle du beskriva er musik?
– Det svåraste som finns är att själv sätta någon slags etikett på den musik man gör. Men en electroduo med ganska provokativa förtecken. Låtarna handlar inte så mycket om brustna hjärtan eller lycklig kärlek för den delen. Mer om knark, bilar, destruktiva förhållanden, vänskap och andra knasigheter som man varit med om.
– Vi växte ju upp på 90-talet och Felix spelade på en hel del ravefester som tonåring och jag har väl alltid haft en förkärlek för elektronisk musik men också kraftfulla sångerskor som Grace Jones och Leila K.

Vilken elektronisk låt önskar ni att ni hade gjort?
Oj! Svår fråga...men vi gillar båda två en gammal klassiker som heter Amphetamine med Drax, och varför inte Electric med Leila K.

Crew of me&you har redan gjort en rad spelningar i Sverige, och mottagandet har varit bra. Maja önskar att de kunde spela ännu mer då hon menar att de, precis som The Sounds var i början, är ett energifyllt band som ska upptäckas och upplevas live. 

Många i publiken är nyfikna The Sounds-fans, men innerst inne hoppas Maja att kunna locka en bredare skara och nya fans.
– Det tar ju alltid lite längre tid att nå sin publik på det sättet men jag vet av erfarenhet att det varar längst. 

Berätta om sommaren och framtiden. Ni kommer vara ute och spela en del, hur känns det? Och, vad händer med The Sounds?
– Vi kommer köra båda banden parallellt, så det blir del spelningar runt om i Sverige. Vi kör bland annat Dalhalla med The Sounds (som snart kommer ut med ett nytt album!), och allt vad det innebär. Det är en stor produktion och en påkostad turné med höga förväntningar. 
– Sen är det såklart fokus på Crew of me&you, min och Felix egna lilla bebis som precis startat sin resa. Det är roligt med kontraster och jag kör alltid 110 procent, det finns inget annat i min värld.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2019.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!