Bild: Kaka Arkitekter

Magasinsgatans nystart börjar med kaffe

14:12 22 Mar 2019

På den populära krogtäta Magasinsgatan pågår det just nu en stor omvandling. Vad är det egentligen för övergiven byggnad som snart ska få se dagens ljus igen?

Nyfikna fotgängare stannar idag titt som tätt till vid början av Magasinsgatan från Grönsakstorget. Där har det nämligen uppstått ett stort hål i väggen där Acne och Velour tidigare hade sina butiker. På insidan kan en se gamla skyltar hänga på väggarna och det grå dammet ligger i ett jämnt täcke. 

Det är inget mindre än de gamla Artilleristallarna som ligger här inne. Byggnaden ägs av Wallenstam som under en längre tid har överlagt om vad som vid en upprustning ska få ta plats i den gamla lokalen. Sedan 1835 har det varit många olika verksamheter som huserat här. Regementets stall och ridhus är vad det startade som, men sedan dess har det varit allt ifrån garage, hyrverk, verkstäder till butiker. 

I dagsläget kommer butikerna längst in i den stora, gula tegelbyggnaden att ligga kvar, inredningsbutiken Artilleriet (gissa vart namnet kommer ifrån) och da Matteos bageri. Det är den stora ytan som vätter ut mot kullerstensgatan samt våningen över torget som ska byggas om, och för några år sedan var det tal om att Göteborgs konsthall skulle få sitt nya hem här. Planerna lades på is relativt snabbt och Wallenstam bestämde sig för att gå i en annan riktning som nu börjar ta form.

Ombyggnationerna görs under 2019-2020 och den första klara hyresgästen flyttar in redan under början av sommaren. Det blev inga mindre än da Matteo som knep en plats och de kommer att använda sina 60 kvadratmeter till att bygga ett orangeri i anslutning till bageriet längst in. Tredje Långgatans orangeri får sig alltså en välplacerad utmanare om kafégästernas gunst. I ett pressmeddelande berättar da Matteo om vad de tänker om den nya lokalen som ritats av Kaka Arkitekter.
– Vi ser väldigt mycket fram emot att utöka vår verksamhet på Magasinsgatan, där de tre verksamheter som samsas i lokalen, bageri, rosteri och kafé, kommer få ännu större plats. Något vi är extra glada över är det fina orangeriet som kommer binda ihop rosteri och bageri på övervåningen - samt skapa en till härlig oas på vad som är många göteborgares favoritplats, säger Pernilla Olow Gard, marknadsansvarig på da Matteo.

Planerna för ombyggnationerna inkluderade från början att de populära foodtrucksen utanför skulle kunna fortsätta att bedriva sin verksamhet. I vintras kom dock Strömmingsluckan med nyheten att de efter nästan tio år på torget stänger igen för att satsa på annat. Inget sades officiellt om hur bygget påverkade deras beslut, men hur det blir för resten av torgets foodtrucks återstår att se. 

Det blir även en viss väntetid innan de fullständiga detaljplanerna blir klara för vad som händer inne i själva hallarna. Idag är en stor yta parkeringar, vilket det inte är tänkt att fortsätta vara. Velour har flyttat sedan länge och Acne har omlokaliserat till baksidan av husen mot Kaserntorget. Wallenstam säger själva att de i och med upprustningen inte vill låta känslan som finns i området förändras utan att det ska gå i linje med hur det ser ut idag.
– Vi vill bevara atmosfären, stilen och den unika känslan vid Artilleristallarna och Magasinsgatan och samtidigt ge förutsättningar för verksamheterna på plats att utvecklas. Hela området är redan idag ett trivsamt nav och genom att komplettera befintliga byggnader med ett orangeri får platsen ytterligare en dimension, säger Marina Fritsche, regionchef för Wallenstam.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!