Foto: Frida Bergkvist

Luxury tar avsked

11:44 20 May 2019

Skivbolaget som fostrat Makthaverskan, Agent Blå och en drös andra göteborgsband tackar nu för sig. Rasmus Hansén, mannen bakom Luxury, tycker att det är dags att lämna plats åt nya talanger.

Det känns inte taget ur luften att påstå att Göteborg länge haft monopol på att vara gräddhyllan av independent pop i Sverige. Varför är svårt att sätta fingret på, och en som fått frågan om han kan göra just det fler gånger än han minns är Rasmus Hansén. Rasmus är nämligen personen bakom skivbolaget Luxury som gett ut artister som Makthaverskan, Agent Blå, Westkust, Alice b med flera. Många utav dem upptäckte han redan när de var i femtonårsåldern och han såg dem göra resan från att vara ungdomar som ville spela in några låtar till att åka på turnéer.

"...jag tror att att popscenen i Sverige kommer gynnas av det här på en femårsperiod."

 

Nu har Rasmus dock bestämt sig för att lägga skivbolaget på hyllan. Han menar att det är dags att lämna plats för nya röster och engagerade personer att utveckla musikscenen i Göteborg som han så länge förvaltat. Det är dock inget som gör honom särskilt nervös för framtiden. Han liknar det vid hur det var när skivbolaget Service lade ner. Under den perioden levde och frodades popmusiken ur Göteborg, men även den eran tog över. Rasmus följde efter och nu är det dags för nya tag.
– Det känns som att det finns många unga nya band som är på gång nu, och jag tror att så fort det finns ett tomrum att fylla så fylls det. Det kommer alltid nya pigga tjugoåringar som gör grejer, så jag tror att att popscenen i Sverige kommer gynnas av det här på en femårsperiod.

Den popscen som Rasmus specifikt syftar på är Göteborgs, men just frågan om varför göteborgarna är så bra på pop har han fortfarande inget bra svar på. Kanske är det för att han inte arbetat och bott någon annanstans än här, eller för att musikerna på den göteborgska scenen har en gemenskapskänsla kring sig som gynnar alla. Måste han sätta fingret på det tror han dock att det har med prioriteringar att göra.
– Jag tycker alltid att det känns som att i Göteborg gör man grejer med hjärtat i första, andra, tredje, fjärde, femte, sjätte och sjunde hand. Sen efter det kanske det kommer någon form av ”slå igenom” eller ”vilja få lite pengar för någon spelning”. Sen är det klart att man vill gå runt.

"Jag hör väldigt snabbt om det är något jag gillar, och gör jag det har jag hört av mig till dem innan första låten tagit slut."

 

Länge gick det ändå inte runt för Rasmus och Luxury, och det tog några år av att lita på sin förmåga för att vända siffrorna. Men människor har haft förtroende och tålamod för Rasmus näsa med all rätt, och det är en riktigt finkänslig en. Han berättar att det känns lite självgott att hålla med mig när jag påpekar för honom att det onekligen är en del av framgången, men att det också är klart att det är så.
– Allt jag gjort överhuvudtaget har varit väldigt spontant. Som att jag aldrig har funderat i mer än fem sekunder på om jag ska jobba med ett band eller inte. Jag hör väldigt snabbt om det är något jag gillar, och gör jag det har jag hört av mig till dem innan första låten tagit slut.

Rasmus spontanitet har lett till att han gjort saker som att starta festivalen Knarrholmen och fixat otaliga fester. Trots att skivbolagsnamnet Luxury får en att tänka på lyx är festerna som Rasmus älskar att gå på och arrangera de som har sin grund i lite spontana beslut, som att stå med en ljummen öl i en fotbollsklubbs lokaler med goda vänner. Lyx för honom är att få hålla på med det han vill utan att det nödvändigtvis kan klassas som ett typiskt lyxliv.

Namnet Luxury har således bara varit ett nödvändigt ont för att få hålla på med det han vill, och innan det namnet går ur tiden är det dags för en sista stor avskedsfest. Såklart är både själva beslutet och planeringen av festen ett resultat av Rasmus spontanitet, så Luxurys avskedskalas kommer i vanlig ordning att kännas genuint utan att vara för välpolerat. Hela åtta band har han bokat för att spela under kvällen; Makthaverskan, Westkust, Agent Blå, Alice b, Farväl till ungdomen, Alpaca Sports, Skansros och School ’94. En och annan överraskning kommer också att komma med under kvällen som hålls på Pustervik den 25 maj, men någon definitiv begravning är det egentligen inte.
– Utåt sett blir det det datumet som jag slutar, men det är också väldigt svårt att lägga ned ett skivbolag. På något sätt jobbar man alltid med det och jag kommer säkert att jobba i tio år framåt med den här gamla katalogen jag har.

Här hittar du evenemanget för Luxurys avslutningsfest den 25 maj.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 05, 2019.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!