LOVA om Queens of Pop: "En festival där kvinnor får headlina"

11:51 9 Jul 2018

LOVA har precis släppt sin första EP Scripted Reality och spelar i sommar på både Queens of Pop och Popaganda.

Lova Alvildes första EP Scripted Reality är en reaktion på människors behov av att visa upp perfekta liv i sociala medier och konsekvenserna som det får. Det femte spåret med samma titel som EP:n är catchy och glatt men budskapet i texten är mörkt och skapar en stor kontrast.
– I början när jag var i studion så skrev jag om ungefär samma saker men musiken och soundet var mycket mörkare. Det skulle vara typ Lana del Rey och det skulle vara så jävla djupt. Sen kände jag att vad fan, det är inte bara jobbigt och jag har lärt mig så himla mycket av de jobbiga åren. Jag är så glad över allt jag gått igenom så jag vill fortsätta hålla min musik väldigt ungdomlig och lekfull. Försöka ta det lite mer med en klackspark. Det är jobbigt stundvis men det kan också vara härligt på andra sätt. Jag tror inte att jag skulle orka lyssna på det eller spela om all musik var mörk och tung. Texterna säger något vettigt men man kan ändå ha kul med musiken.

Jag läste att You Me and The Silence handlar om att du vill kunna ha en soft tystnad med alla du träffar. Att man ska skita i stela konversationer och inte försöka anpassa sin personlighet efter den man träffar. Är det inte väldigt svårt när man är ny i musikbranschen?
– Jo, hundra procent. Det är ju verkligen ett jobb där du bör vara bra på att mingla. Du tvingar nästan dig själv till att bli bra på att mingla och det är det värsta jag vet.

Kan du, trots det, känna dig trygg i dig själv?
– Jag tappade mig själv ganska mycket för några år sen och trodde innan dess att jag visste precis vem jag var. Mitt liv har flutit på ganska skönt under min barndom och jag har aldrig riktigt haft något som gått emot mig så hårt. När jag började gymnasiet så var det jobbigt i skolan, jag var i ett förhållande och blev dumpad och det gjorde mig jätteosäker. Jag slutade äta ett tag. Nu har jag varit supersingel i tre år och bara tillbringat jättemycket tid med mig själv så jag har blivit väldigt trygg i den jag är. Sen finns det absolut dagar då jag bara ”Vem är jag? Vad vill jag?”. Det är ju verkligheten.

När jag bläddrade tillbaka något år i ditt instagramflöde la jag märke till en ganska stor skillnad i dina bilder och ditt utseende. Håller du med om det?
– Ja, eller något som jag i alla fall har insett i efterhand är att jag var mycket mer utseendefixerad förut. Jag ville bara lägga ut bilder på mig själv för att få den där bekräftelsen och tog det mycket mer seriöst. Man sätter så mycket press på sig själv att verka intressant och ha ett roligt liv.

– Nu finns det absolut vissa dagar då jag bryr mig mycket men största delen av tiden skiter jag fullständigt i vad folk tycker. Om man gör det på rätt sätt är det ju ett jättebra sätt att marknadsföra sig själv på. Det är det jag hoppas på att göra och det är det jag vill förmedla när jag tar pressbilder och sånt. Det ska inte vara så fixat utan det ska kännas äkta och oredigerat. Det är påfrestande ibland, jag kan känna att jag bara vill ha en photoshoot där jag får känna mig jättesnygg och fixad, men samtidigt tror jag att jag i längden kommer bli starkare av att undvika det.

Hur viktigt är framgång för dig?
– Jag har alltid varit väldigt karriärsdriven och vetat vad jag vill. Jag var och såg Beyoncé och kände bara ”Jag SKA stå där uppe”. Jag vill bli så stor jag bara kan, jag vill resa jorden runt och kunna få spela för hela världen. Det som verkligen ger mig driv, dock, är att kunna skriva om just det jag gör. Jag tar det med så stor respekt, att jag kan få den här plattformen nu och kunna stå på scenen och känna att jag har en chans att faktiskt påverka personer.

– Jag vill lämna ett avtryck på den här världen. Jag vill kunna påverka människor till det bättre och få människor att se saker från olika vinklar. Våga vara kritisk. Jag vill absolut stå på stora scener och jag ser att bli en offentlig person, för mig i alla fall, som något väldigt positivt och något som jag kommer att utnyttja på bästa sätt.

Berätta om Queens of Pop.
– Det är såklart superinspirerande och jättejättemäktigt att få vara med på Queens of Pop. Jag kommer ihåg när de släppte första affischen med Zara Larsson och Icona Pop och jag skrev direkt till alla jag jobbar med att ”Jag SKA vara med på det här. Gör vad ni vill, jag måste vara med!”. Det är så rätt timing, det är helt perfekt. En festival med bara massa kvinnor där vi verkligen får headlina, inte bara vara den som spelar mitt på dagen och så kommer en manlig artist och avslutar och får all uppmärksamhet. Det är bara fokus på alla fantastiska kvinnliga artister som finns och gör jobbet minst lika bra. Också att det är så pass stöttande och att vi alla är där för att backa varandra. Det är så fett att vara en del av.

Lova Alvilde är redan igång med att skriva ny musik. Med ett album skrivet helt ur en kvinnas perspektiv vill hon ta upp aktuella frågor och problem.
– Queens of Pop känns som ett perfekt startskott för det.

LOVA spelar på Queens of Pop i Helsingborg 27 juli, i Uppsala 3 augusti och på Popaganda 1 september. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2018.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!