FOTO: TOM MITCHELL

Los Bitchos: "Carola är vår drömfeature"

12:25 8 Dec 2022

Efter ett år av turnérande ringer den Londonbaserade kvartetten Los Bitchos ut året med jul-EP:n Los Chrismos innehållandes en psychrockig version av den svenska klassikern Midnatt råder.

Linn Koch-Emmery har mött sin goda vän tillika exilsvensk och basist i bandet Los Bitchos, Josefine Jonsson, för att ta pulsen inför storhelgerna.

Varför alla dessa jullåtar, tryter det? 
– Efter att Mariah Carey ansökte om copyright på titeln “Queen of Christmas” kände vi att det var dags för någon annan att äntra tronen. Som tur är hann vi knipa “Queens of Christmas”. Det har varit ett internt skämt att göra en jullåt länge och det passade bra att släppa en julutgåva av albumet med tanke på titeln Let the festivities begin! Det är väl ändå allas dröm att få släppa en julhit? 

EP:n består av två jullåtar - Los Chrismos och Tipp Tapp, varav den senare är en cover på den svenska klassikern Midnatt råder.

Hur kom det sig att ni gjorde den senare?
– Vi spelade ett gig i York tidigare i år och det var ovanligt kallt den dagen. Jag gick omkring och nynnade på den i logen. De andra tyckte den lät kul och började sjunga med. Jag spelade upp originalet och idén att göra en cover föddes. 

Vad skiljer då er cover från originalet?
– Med facit i hand är det här nog mer en version av originalet, än en cover. Jag förklarade textens innebörd för resten av bandet, att den är lite mystisk och obehaglig och så hade vi det i bakhuvudet när vi skrev låten. Den där klassiska signaturslingan är såklart kvar. Men den är inte överdrivet julig vilket gör att vi kan spela den året om.

Rättigheterna måste vara long gone eller hur? 
– Ja, den är allmängods nu. Den släpptes första gången sent 1800-tal. 

Så ni får fulla royalties, för det är väl själva poängen? 
– Enligt vår förläggare iallafall, haha.

Hur har det svenska genomslaget varit? 
– Låten har bara varit ute en vecka men vi har stora förhoppningar. Här i England har kanske inte så många fattat referensen, men det är okej. Den funkar bra som den är.

Vem hade varit en svensk drömfeature på den här? 
– Hmm, lever hon fortfarande… hon Britt Lindfors? Det hade varit coolt. Men annars känns Carola som ett klassiskt val. Jag tror på kombinationen Los Bitchos och Carola.

I mars återvänder ni till Sverige som support till King Gizzard and the Lizard Wizard. Men innan dess ska ni ut på julturné, vad innebär det? 
– Det kommer att vara ännu mer festligt! Och då är det alltid festligt när vi spelar. Mer juligt såklart. Tänk mer scenshow, mer rekvisita och ett potentiellt gästspel av Lindsay Lohan. Hon har stående gästlista till alla våra gig. Om hon någon gång väljer att dyka upp ska hon bara kunna gå rakt in. 

Vet du vad årets julklapp i Sverige är? 
– Ett padelrack..?

Ni har spelat drygt 100 gig det här året, börjar ni bli trötta? 
– Nej, jag tror det är där vi trivs bäst. För att uppleva Los Bitchos i sin helhet borde man se oss live, det är ganska stor skillnad från skiva. Vi älskar att spela, så det här året har varit hur kul som helst. 

Ge mig en anekdot.
– Vi hade översvämning på vårt Airnbnb när vi spelade i New York. Alltså hela lägenheten stod under vatten, och då menar jag hela lägenheten. Det hade runnit genom alla tak, ner i källaren. Det var toaletten som hade svämmat över och vi spenderade sju timmar med att moppa upp allting på vår enda lediga dag.

Vad är dina planer för jul? 
– Jag ska hem till mina föräldrars gård utanför Norrköping, kolla på tv och lägga pussel! 

Let The Festivities Begin! (Los Chrismos Edition) finns ute nu.

 TOM MITCHELL

Stad: 
Artist: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 12, 2022.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!