Lokala band får egen klubb på Inkonst

14:17 22 Mar 2019

Liveklubben Fubbik storsatsar på 2019 och ska främja Malmös lokala band och artister. 

På Facebook skriver Fubbik att man är en liveklubb som ska lyfta fram den fantastiska musikaliska och kreativa mångfalden som finns i staden, som inte alltid får chansen att synas eller får den credd den förtjänar. Efter att ha haft premiär i höstas, till stor del för att känna av intresset, är nu klubben redo att dra igång på allvar under 2019. Säsongspremiären äger rum på Inkonst den 22 mars och på scenen står tre akter – Cecilia Nordlund, Spader Kung och Evelina Pink & the Golde.

Bakom klubben står medlemmarna i Malmöbandet Kluster, som enades i att Malmö behövde en scen för de lokala akterna. 
– 
I samband med att vi hade den första klubbkvällen skrev Sydsvenskan en artikelserie om musiklivet i Malmö. Det var extremt passande och där fick vi väldigt mycket PR, vilket gjorde att intresset blev stort. Därefter pratade vi med Inkonst och fick stöd av Svensk Live som ville sponsra lokala arrangemang som lyfter kulturlivet, säger Pontus Örnstrand, en av initiativtagarna.

I och med synligheten och sponsringen kan Fubbik nu presentera tre klubbkvällar under våren och förhoppningsvis ytterligare fyra under hösten, om man får stöd från Malmö stad. På så sätt drar de sitt strå till stacken i stadens kulturliv.
– 
Mycket av jobbet har varit att söka pengar men vi är övertygade om att Fubbik behövs. Vi kände någonstans att vi tyckte att scenen för de lokala banden är väldigt liten och den finns finns absolut inte mitt i stan. Jag har själv bott i Malmö hela mitt liv och varit en del av musikscenen rätt länge och spelar mer alternativ än kommersiell musik. Vi har ingen riktig scen förutom Norra Gränges och Plan B. Det behövs mer och hela scenen kan inte vara beroende på att de bokar bra akter där. Inkonst är en bra lokal för oss eftersom de främjar mindre genrer och ligger mitt i stan, tillgängligt för alla, säger Pontus Örnstrand. 

För arrangören är det viktigt att akterna som bokas är en del av den kulturella mångfald som finns i Malmö. Att ha band och akter i olika genrer, åldrar och kön är viktigt. Till största del görs satsningen för att ge Malmös musiker en scen i hemstaden, men självklart är publiken nödvändig för att man ska kunna fortsätta på sikt. Örnstrand är dock övertygad om att lineupen man bokat hittills är tillräckligt stark för att locka folk till Inkonst. 
– 
För oss är det viktigt att vi inte bokar folk ur samma gäng och umgänge. Jag är optimistisk inför säsongen eftersom vi helt enkelt bokat en jävligt bra lineup. Vi har allt ifrån det unga punkbandet Spader Kung till den äldre musikprofilen LT Fisk. Vi försöker hela tiden kombinera och hitta en bredd i det vi bokar, säger Pontus Örnstrand och fortsätter; 
– 
Det rör sig mellan progressiv punk till extremt fin lyrisk, melodisk musik och man kommer kunna få uppleva allt ifrån digitalt till superanalogt. Det finns något för alla på något sätt. Från projekt som inte varit igång jättelänge och de som varit det. 

Vad tycker du om Malmös musikscen idag? 
– 
Det görs extremt mycket spännande musik som inte är så påverkad av hur det borde låta. Det finns inte förväntningar på att det ska produceras något specifikt, vilket gör att vi får ett intressant utbud. 

När vi ändå har dig på tråden, vad är nästa steg för Kluster? 
– 
Vi harvar på och har börjat spela in vårt nästa album, vilket vi kommer att jobba med i stora delar av juni. Albumet släpps till hösten, så det blir främst det som sker härnäst. Vi har tre nyblivna pappor i bandet och en som bor i Italien. Det blir så när man är äldre och ska fortsätta skapa musik. 

Förutom premiären den 22 mars återkommer Fubbik med Echo Ladies och 11am den 14 april. För framtida bokningar, håll utkik på sociala medier eller Inkonst hemsida.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!

Senaste filmrecensioner