Svenskarna älskar kaffe – men häller 300 miljoner liter i slasken varje år.
Hela 87 procent av Sveriges befolkning dyrkar den svarta drycken. Men vårt morgonkaffe, fikakaffe och ciggkaffe är hotat. Klimatförändringarna gör att världens kaffeproduktion står inför stora utmaningar, och nu tar Löfbergs upp kampen mot kaffeslattarna.
Kafferosteriet lanserade därför idag sin nya satsning ”Caffe Slatte” som är en uppmaning att tänka på vår kaffekonsumtion. Brygg och häll upp mindre, och var medveten om värdet av slatten på botten av koppen.
– Ibland är det bästa för världen inte att lansera ett nytt, hållbart kaffe. Det är att ta vara på det som redan finns.
Var tredje kopp kaffe hälls idag ut i våra avlopp. Var och en av dessa koppar innehåller cirka 64 stycken kaffebönor som plockats för hand på avlägsna sluttningar, fraktats via åsnerygg och lastfartyg över 1000 mil, för att sedan rostas till perfektion. Kaffe är ett hantverk i flera led som förtjänar mer än att sluta som slatt i slasken.
Världens kaffeproduktion står inför stora utmaningar. Till år 2050 riskerar produktionen att halveras på grund av klimatförändringar. Löfbergs satsar stort på att säkra tillgången på riktigt gott kaffe i framtiden, bland annat genom att ge unga kaffeodlare bättre möjligheter att hantera klimatförändringarna.
– Vi vill att du som konsument väljer ett riktigt hållbart kaffe och tar vara på det kaffe som du brygger. Tillsammans kan vi bidra till en positiv utveckling, säger Lars Appelqvist, VD för Löfbergs.
Tips: Så gör du för att minska ditt kaffesvinn
- Brygg och häll upp en mindre mängd åt gången
- Häll upp på termos så kaffet håller sig varmt längre
- Frys in till isbitar
- Gör iskaffe eller drinkar
- Använd till att baka – exempelvis chokladdesserter
- Använd i matlagningen – till exempel inläggning eller marinad
Läs mer på lofbergs.se.