Liv Strömquists serier blir teater

09:00 30 Jan 2014


Skådespelarna Ana Gil De Melo Nascimento, Eric Stern, Sanna Sundqvist och David Book. Foto: Sören Vilks


Få är de idag som inte läst en enda serie av Liv Strömquist, och det kan inte sägas om särskilt många svenska serietecknare. Nu sätts en pjäs baserad på hennes satiriska serier upp på Dramaten, med premiär 31 januari. Den har fått namnet Liv Strömquist tänker på dig! och handlar om kändisars ojämlika relationer, eller, i stort: kärlek. Vi pratade med manusförfattaren och regissören Ada Berger.

Var det din idé att sätta upp "Liv Strömquist tänker på dig!"? Hur kom den till?
– Ja, idén var min. Jag fick impulsen när jag läste Livs Prins Charles känsla. Den hade sceniska kvalitéer, tyckte jag. Vid sidan av det smarta och roliga hade den så mycket fint och sorgligt i sig. Det blev jag nyfiken på att lyfta fram på scen.

Hur går en tillväga när en skriver manus baserat på serieteckningar? Och hur spelar skådespelarna den sortens seriefigurer Liv tecknar?
– Jag skrev av tre av Livs böcker; Prins Charles känsla, Einsteins fru och "Ja till Liv!" Jag började alltså med att skilja text från bild eftersom vi måste hitta ett nytt sätt att gestalta texten på. Sedan sökte jag tematiska trådar. Efter det byggdes en helhet baserad på olika strippar från de tre albumen. Liv skrev en del nytt, och jag har också skrivit kompletterande delar. Under repetitionsarbetet har vi fortsatt att kasta in nytt material, och kasta ut annat.

– Skådespelarna gör inga direkta porträtt av de kända personer Liv skriver om. Vi använder väldigt lite hjälpmedel i form av kostym, peruker, eller andra medel för att skapa likheter. Det är heller ingen serietidningsestetik. Övergripande kan man säga att skådespelarna "leker fram" materialet. Jag och scenografen inspirerades av hur man berättar historier för goda vänner. Hur man kan härma någon genom att bara lägga på ett sätt att prata eller någon enkel gest. Repperioden igenom har vi sökt enkelhet; scenerna ska uppstå och upplösas utan några stora åthävor.


Liv Strömquist om Anders Borg (då med hästsvans). Bild från Aftonbladet.

Hur valdes skådespelarna ut?
– Jag hade önskemål och teatern hade ramar och förslag. Jag är väldigt glad för de skådespelare jag fick till det här projektet.

En av sakerna som tas upp i pjäsen är varför inte kvinnliga fångar får kärleksbrev. Varför är det så?
– Jag tänker att det handlar om att den manlige fången relaterar till bilder av stereotyp manlighet. Fantasier om kriminella män handlar väl om det kittlande i att möta en verklig bad boy? Och de fantasierna är säkert både sexuella och Florence Nightingale-aktiga. En oborstad, farlig, brutal man kan anses attraktiv. En kvinna med samma egenskaper hamnar alltför långt ifrån idealet om Kvinnan.

"Liv Strömquist tänker på dig!" har premiär den 31 januari på Dramaten i Stockholm.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!